De impact van de fusie van Vodafone en Ziggo

0
Fusie Ziggo en Vodafone

De aangekondigde fusie van Vodafone en Ziggo heeft vele gevolgen voor de telecommarkt in Nederland. Op het moment dat de twee bedrijven samengaan zullen er minder telecomaanbieders zijn, waardoor de concurrentie afneemt. Zeker is dat de fusie banen zal kosten en dat de telecomprijzen erdoor worden beïnvloed. Of de prijzen zullen stijgen of dalen is op dit moment nog onzeker. Dat geldt ook voor de goedkeuring van de fusie door de Europese Commissie. Verder doemt de vraag op wat de aanstaande fusie betekent voor de regulering van KPN door toezichthouder ACM?

Volgens Carolina Luna Gordo, persmedewerker Competitie van de Europese Commissie, heeft zich in het recente verleden in België een fusie voorgedaan die vergelijkbaar is met de fusie tussen Vodafone en Ziggo. Het ging hierbij om een fusie tussen Liberty Global en de Belgische provider BASE. Na de fusie tussen deze telecombedrijven moest het gefuseerde bedrijf zijn netwerk openstellen voor de concurrentie in België. Twee weken geleden bracht de Commissie hierover een persbericht naar buiten waarin gemeld werd dat Liberty Global concurrent Medialaan toegang gaat geven tot het mobiele netwerk van BASE. Hiermee kwam Liberty Global tegemoet aan de zorgen die de Commissie had over de concurrentie op de Belgische telecommarkt. Nu Ziggo, met moederbedrijf Liberty Global achter zich, gaat fuseren met Vodafone hangt de vraag boven de markt of dit nieuwe Nederlandse telecombedrijf zijn netwerk eveneens open zal moeten stellen voor concurrerende telecombedrijven.

Op dit moment moet alleen KPN zijn netwerk beschikbaar stellen voor andere providers in Nederland. Dat komt voort uit Europese mededingingsregels, die opleggen dat providers met een dominante positie op de telecommarkt hun netwerk moeten openstellen voor concurrerende partijen. De mededingingsregels werden opgesteld ten tijde van de privatisering van staatsbedrijven (KPN werd in 1989 geprivatiseerd). Voor welke providers dit geldt wordt bepaald door de toezichthouder op de telecommarkt, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Op dit moment beschouwt de ACM alleen KPN als een provider met een dominante marktpositie. Nu Vodafone en Ziggo gaan fuseren tot een grote telecomaanbieder is de vraag of dit gaat veranderen. Een scenario daarbij is dat de nieuwe aanbieder die uit de fusie van Vodafone en Ziggo zal ontstaan, net als KPN, zijn netwerk beschikbaar zal moeten stellen aan andere telecomaanbieders.

Gevolgen van de fusie voor openstelling netwerken

De ACM wil op dit moment niet ingaan op de gevolgen die de fusie kan hebben voor de openstelling van het netwerk van KPN en/of de nieuwe aanbieder die uit de fusie zal ontstaan. In een nieuwsbericht dat de ACM op 17 december 2015 publiceerde deed Henk Don, bestuurslid van de ACM, de volgende uitspraak. “Toegang tot het netwerk van KPN is voldoende om concurrentie mogelijk te maken. Op het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders hun eigen producten aanbieden, terwijl dit op het netwerk van Ziggo op dit moment om technische redenen maar heel beperkt mogelijk is.”

“Toegang tot het netwerk van Ziggo is om technische redenen beperkt mogelijk.”

Als de fusie tussen Vodafone en Ziggo definitief is, ontstaat er een tweede aanbieder die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken met een landelijke dekking. Het is daardoor niet ondenkbaar dat de Europese Commissie de nieuwe joint-venture van Vodafone en Ziggo zal verplichten om, net als KPN, zijn netwerk open te stellen. Vodafone heeft in het verleden bovendien altijd gepleit voor het openstellen van alle netwerken. Minister Henk Kamp van Economische Zaken reageerde eerder deze week op de aanstaande fusie met de uitspraak dat er voldoende concurrentie moet blijven op het gebied van internet en telefonie. De minister vindt dat via de “Europese weg” moet worden geregeld dat andere aanbieders ook toegang krijgen tot de netwerken van Vodafone en Ziggo. Het wordt daarmee steeds aannemelijker dat het nieuwe telecombedrijf dat uit Vodafone en Ziggo ontstaat net als KPN zijn netwerk zal moeten openen voor andere mobiele aanbieders.

Goedkeuring van de fusie door de Europese Commissie

De joint-venture tussen Vodafone en Ziggo is weliswaar akkoord wat de beide bedrijven betreft, maar een dergelijke fusie moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Volgens Gordo vindt deze goedkeuring plaats in twee of drie rondes. Nadat een verzoek tot goedkeuring is ingediend, wat tot nu toe nog niet is gebeurd, duurt de eerste keuringsronde 25 werkdagen. Vervolgens krijgen de betrokken partijen, in dit geval Ziggo en Vodafone, de gelegenheid om aanpassingen te doen aan de fusie. Als de beoordeling hiervan zonder problemen verloopt duurt het daarna nog 10 werkdagen om de fusie goed te keuren. Is het beoordelingsproces complex, dan kan het nog maximaal 90 werkdagen duren voordat de fusie definitief wordt goedgekeurd door de Europese Commissie. In het gunstigste scenario wordt de fusie dus binnen ruim een maand goedgekeurd, maar het proces kan ook ruim 4 maanden in beslag nemen.

Het is niet waarschijnlijk dat de Europese Commissie de op handen zijnde fusie niet zal goedkeuren. Eerder vonden de fusie van Orange en T-Mobile en die van Telfort en KPN ook doorgang bij de Europese toezichthouder. Mocht de Commissie de fusie uiteindelijk niet goedkeuren dan kunnen ze zich alvast voorbereiden op een mogelijk juridisch gevecht met Liberty Global voorzitter John Malone. De miljardair staat in de zakenwereld ook wel bekend als “Darth Vader”, een bijnaam die hem naar verluid werd gegeven door Al Gore toen Malone de baas was bij TCI. Destijds vocht Malone een conflict over een investering in kabeldiensten in de Verenigde Staten aan tot de Supreme Court.

Prijsverandering door fusie

RTL Z meldde eerder dat week dat analisten van ING verwachten dat de prijzen op de telecommarkt zullen gaan stijgen als gevolg van de fusie. Als Vodafone en Ziggo samen verder gaan valt er immers een aanbieder weg en dat vermindert de concurrentie op de markt. Ook professor Jaap Koelewijn liet tegenover RTL Z weten dat hij op lange termijn verwacht dat de prijzen gaan stijgen, aangezien de telecommarkt volgens hem zal worden verdeeld tussen KPN en de combinatie van Vodafone en Ziggo. Tim Poulus van Telecompaper zullen de prijzen juist worden verlaagd, aangezien Ziggo en Vodafone samen beter kunnen concurreren met KPN.

Verder liet Jos Versteeg van Theodoor Gilissen tegenover de zender weten dat hij verwacht dat de prijzen zullen dalen. Hij ziet een trend waarbij de prijzen in de telecom sector verder omlaag gaan; volgens de analist worden momenteel tamelijk hoge marges gehaald en zullen de providers die mogelijk wat verlagen. Of de fusie positief of negatief uitpakt voor klanten van Ziggo en Vodafone is nu dus nog niet eenduidig vast te stellen. Uit een rapport van de Europese Commissie uit 2015 over de overname van Orange door T-Mobile en de overname van Telfort door KPN, bleek eerder dat de telecomprijzen mogelijk hoger werden door deze overnames. Of de hogere prijzen destijds een rechtstreeks gevolg waren van de overnames was volgens de Commissie echter moeilijk te bewijzen. Ook na de overname van Ziggo door UPC gingen de prijzen omhoog. Of de fusie van Vodafone en Ziggo hetzelfde effect teweegbrengt zal nog moeten blijken.

Fusie gaat banen kosten

Wat in elk geval vaststaat is dat er ontslagen zullen vallen als de fusie definitief is. Dat hebben topman Baptiest Coopmans van Ziggo en zijn collega van Vodafone Rob Shuter dinsdag laten weten. Het lijkt er dan ook op dat de fusie vooral voordelig zal uitpakken voor de organisatie van de beide telecombedrijven. Vodafone en Ziggo kunnen samen efficiënter en goedkoper opereren doordat ze hun IT systemen en infrastructuur kunnen delen. Dit geldt ook voor de marketingactiviteiten en de websites, ook deze kunnen worden samengevoegd. Naar verwachting zal de nieuwe joint-venture daarmee minimaal 3,5 miljard kunnen besparen op de kosten. Wat de naam wordt van het nieuwe bedrijf is op dit moment nog onbekend. Daarover wil het fusiebedrijf dit jaar nog beslissen. Ziggo en Vodafone gaan voorlopig onder hun huidige naam verder.

DELEN
Vorig artikelKPN gaat uploadsnelheid voor virtuele providers verhogen
Volgend artikelDe digitalisering van de radio door DAB+
  • Redacteur voor mobiele providers en internet providers
  • Al ruim 1 jaar actief in de telecomwereld

Sinds 2015 schrijft Kaj onderzoeksartikelen over de telecom en internet markt.
Bij het schrijven van zijn artikelen combineert hij grondig onderzoek met een goed ontwikkeld gevoel voor nieuws.