Vodafone en T-Mobile gaan op IoT-gebied concurreren met KPN

0

T-Mobile heeft afgelopen woensdag op een aantal plekken zijn mobiele netwerk voor het internet-of-things voor het eerst geactiveerd. Enkele uren nadat T-Mobile dit bericht naar buiten bracht, gaf Vodafone aan dat het telecombedrijf binnen een half jaar in Nederland zijn smalbandnetwerk voor het internet-of-things zal uitrollen. Daarmee gaan beide bedrijven de strijd aan met KPN, dat al langere tijd landelijke dekking heeft voor het internet-of-things-netwerk.

KPN is voorloper

Vanaf juni dit jaar kwam het LoRa-netwerk van KPN in heel Nederland beschikbaar. Daarmee kreeg Nederland als eerste land ter wereld een landelijk-dekkend LoRa-netwerk voor Internet-of-Things (IoT) toepassingen. Het netwerk van KPN ging eind 2015 al live in Rotterdam en Den Haag. Door het succes en de grote belangstelling onder klanten werd de uitrol versneld.

Concurrerende technologie├źn

Waar KPN LoRa gebruikt voor zijn IoT-netwerk, maakt T-Mobile gebruik van een concurrerende technologie: Narrowband IoT (NB-IoT). Deze technologie heeft de 3GPP tot standaard uitgeroepen. Deze organisatie wees eerder UMTS aan als 3G en LTE als 4G. Een voordeel van deze standaard is dat veel providers hem gebruiken. Ook Vodafone zal NB-IoT gaan gebruiken voor het IoT-netwerk en wil de technologie volgend jaar in vier landen uitrollen. Het gaat hier om Nederland, Ierland, Spanje en Duitsland. In 2020 verwacht Vodafone een wereldwijd netwerk te realiseren.

Voordelen van lage bandbreedte

Zowel LoRa als NB-IoT zijn netwerken met een lage bandbreedte. Verbonden apparaten zoals thermometers, gps-modules in fietsen of andere sensoren kunnen kleine hoeveelheden data doorgeven zonder dat het de accu overbelast. Bij een verbinding met een regulier 4g-netwerk zou dat wel kunnen gebeuren. Door de lage bandbreedte kan apparatuur het langer volhouden op kleine accu’s. De kosten van de hardware en het stroomverbruik blijven zo laag, terwijl de kracht van het signaal tot tien keer zo sterk is als dat van gsm. Hierdoor is de technologie bijna overal en langdurig in te zetten. T-Mobile gaat NB-IoT inzetten op de 900MHz-band. LoRa zit ongeveer op dezelfde frequentie.

Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en rond Schiphol zijn plekken waar het netwerk van T-Mobile nu al actief is. T-Mobile spreekt de ambitie uit om met het netwerk volgend jaar landelijke dekking te bereiken.

DELEN
Vorig artikelOok Vodafone komt met nieuwe roaming-abonnementen
Volgend artikelKPN behaalt hoogste snelheid 4G in labtest
  • Redacteur voor interactieve TV, internet- en mobiele providers
  • Al ruim 2 jaar actief in de telecomwereld

Rose is al sinds 2012 actief als copywriter en online redacteur met een focus op Tech en Media. Voor Providers.nl brengt ze wekelijks lezers op de hoogte van het laatste nieuws rondom telecomaanbieders. Ze is geinteresseerd in telecom, gadgets en nieuwe technologieen.