4G test: internetsnelheid fors lager in praktijk

4

Intro

De concurrentie op het gebied van 4G internet is sinds 2015 echt losgebarsten. Op 12 november 2015 werd het 4G netwerk van Tele2 beschikbaar voor iedereen. Daarmee werd Tele2 na KPN, Vodafone en T-Mobile de vierde Nederlandse provider met een eigen 4G netwerk. Maar hoe presteren de 4G netwerken in de praktijk? Providers.nl deed onderzoek naar de prestaties van de vier grote providers op het 4G en 4G+ netwerk. De resultaten werpen een nieuw licht op de netwerken van de providers. Nieuwkomer Tele2 maakt een uitstekende entree op de 4G markt en ook KPN gooit hoge ogen met zijn netwerk. Opmerkelijk is wel dat de verschillen tussen de maximale beloofde snelheden en de gemeten snelheden groot zijn. In sommige gevallen ligt de gemeten praktische internetsnelheid maar liefst vier keer lager dan de maximale snelheid waarmee de providers adverteren.

Reactie Vodafone: Klanten krijgen compensatie

Na het lezen van de onderzoeksresultaten heeft Vodafone een intern onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat er sinds december 2015 problemen waren met de snelheid van de 4G Blox bij prepaid simkaarten. Volgens Vodafone is dit de oorzaak van de relatief lage gemeten snelheden tijdens de test. Naar aanleiding van het onderzoek gaat Vodafone vandaag (3 februari 2016) prepaid klanten met de 4G Blox informeren over de problemen en zullen de klanten financieel worden gecompenseerd. Vodafone geeft aan dat de kosten van het 4G prepaid internet zullen worden vergoed.

> De gemiddelde 4G snelheden per locatie
> Praktische 4G snelheden
> Informatie over de 4G netwerken
> Opvallende uitkomsten en conclusie

Opzet van het onderzoek

Tijdens het onderzoek is de praktische snelheid van het 4G en 4G+ netwerk gemeten van de vier grote providers met een eigen 4G netwerk: T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2. T-Mobile, KPN en Tele2 hebben hiervoor een simkaart met mobiele data ter beschikking gesteld. Omdat Vodafone geen testsimkaart wilde verschaffen is het netwerk van de provider onderzocht met behulp van een prepaid simkaart met een Blox-bundel voor 4G+. Het onderzoek naar de 4G netwerken is uitgevoerd met behulp van de premium versie van de applicatie Ookla, een gerenommeerde applicatie waarmee de internetsnelheid via een mobiele telefoon kan worden gemeten.

Om de praktische internetsnelheid van 4G en 4G+ goed te kunnen testen is er getest met twee telefoons; een Samsung Galaxy S6, die een 4G+ verbinding ondersteunt en een Sony Xperia Z2, die 4G ondersteunt. De tests zijn steeds uitgevoerd op dezelfde onafhankelijke server per locatie: een server die geen eigendom is van één van de onderzochte providers. Dit om een voorkeursbehandeling te voorkomen. Het zou immers zo kunnen zijn dat een provider op zijn eigen server een hogere snelheid levert aan de eigen klanten dan aan die van een concurrerende provider. Van de onafhankelijke servers is steeds de server gekozen die zich het dichtst bij de testlocatie bevond.

“De gemeten snelheid is bij alle providers 3 tot 4 keer lager dan de maximale snelheid waarmee wordt geadverteerd.”

Om een representatief beeld te kunnen geven van de praktische internetsnelheid op de 4G en 4G+ netwerken in Nederland is er bij dit onderzoek voor gekozen om metingen te doen in de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In deze steden is steeds getest binnen het Centraal Station en net buiten de stationshal, nog wel in het stationsgebied. Er is voor deze locaties gekozen omdat op deze plekken veel mensen komen én veel mensen naar verwachting gebruik maken van mobiel internet. Op elke locatie zijn twee tests per telefoon en per provider gedaan. Per stad zijn er dus twee locaties getest, in totaal zijn daarmee acht locaties onderzocht. 4 steden x 2 locaties x 2 telefoons x 2 tests maakt in totaal 32 tests per provider. Om een beter beeld te krijgen is de test bovendien op twee dagen uitgevoerd, namelijk op 16 en 23 december j.l., precies een week na elkaar. De metingen zijn overdag uitgevoerd, tussen 9.00 en 18.00 ’s avonds. In de maand waarin de testen zijn uitgevoerd hadT-Mobile nog geen 4G+ netwerk, de provider heeft 4G+ pas op 11 januari 2016 geactiveerd. Vandaar dat het 4G+ netwerk van T-Mobile niet kon worden onderzocht.

De hoogste gemiddelde snelheid per locatie

Op welke locatie in de Randstad is de gemiddelde snelheid van 4G en 4G+ nu het hoogst? En met welke provider worden de hoogste snelheden gehaald? Hieronder is voor het 4G+ als het 4G netwerk te zien in welke stad de hoogste gemiddelde snelheden gemeten zijn en wat het verschil in snelheid is als er binnen of buiten verbinding wordt gemaakt met de netwerken.

4G+

Hoogste gemiddelde snelheid binnen
KPNVodafoneTele2
Amsterdam:45,24 MbpsDen Haag:18,04 MbpsRotterdam:97,03 Mbps
Hoogste gemiddelde snelheid buiten
KPNVodafoneTele2
Amsterdam:67,15 MbpsDen Haag:19,27 MbpsAmsterdam:81,58 Mbps

De resultaten per locatie op het 4G+ netwerk laten allereerst duidelijk zien dat Tele2 zowel binnen als buiten de hoogste gemiddelde snelheid haalt. Binnen wordt de hoogste gemiddelde snelheid gehaald in Rotterdam, de hoogste snelheid buiten is gemeten in Amsterdam. Vodafone haalt zowel buiten als binnen significant lagere snelheden dan haar concurrenten.

4G

Hoogste gemiddelde snelheid binnen
KPNVodafoneT-MobileTele2
Amsterdam:105,01 MbpsDen Haag:22,80 MbpsRotterdam:24,26 MbpsRotterdam:47,67 Mbps
Hoogste gemiddelde snelheid buiten
KPNVodafoneT-MobileTele2
Utrecht:68,61 MbpsUtrecht:20,36 MbpsUtrecht:36,02 MbpsUtrecht:41,45 Mbps

Op het 4G netwerk is te zien dat KPN met afstand de hoogste gemiddelde snelheden haalt, zowel buiten als binnen zijn de snelheden van de provider hoger dan bij de andere providers. De hoogste snelheid op een binnenlocatie is gemeten in Amsterdam. Opvallend genoeg is deze snelheid ook de hoogste snelheid uit de test, terwijl het 4G netwerk theoretisch gezien niet het snelste netwerk is. Buiten werd de hoogste 4G snelheid gemeten in Utrecht. Binnen halen T-Mobile en Vodafone fors lagere snelheden dan KPN en Tele2, buiten is vooral de snelheid van Vodafone aanzienlijk lager dan die van de andere providers.

4 REACTIES

  1. De Samsung Galaxy S6 is niet geschikt voor 4G+ in combinatie met T-Mobile. De testresultaten voor 4G+ zijn dus eigenlijk onderdeel van de 4G resultaten.

  2. Ja inderdaad dus de bovenstaande resultaten kloppen niet, voortaan wel even checken voordat je iets als nieuws brengt.

Comments are closed.