Met private lease heb je grip op je autokosten met een vaste ‘all-in’ maandprijs. Een groot voordeel, want zo heb je niet langer te maken met onverwachtse autokosten en aparte rekeningen. Maar je wilt natuurlijk wel helderheid over de leaseprijs. Waar betaal je nu precies voor, en wat niet. Dat leggen we je graag uit.

Welke kosten zijn inclusief met private lease?

Bij ieder private lease contract, ongeacht welk model je kiest, je contractduur enz. zijn de vaste kosten inbegrepen in het termijnbedrag dat je gaat betalen. Deze vaste kosten heb jij dus geen omkijken meer naar, en zitten inbegrepen bij de maandelijkse leaseprijs.

Kosten private lease inclusief:
 • Regulier onderhoud
 • Vervangen autobanden bij slijtage
 • Auto rijklaar maken
 • Vervangend vervoer bij schade of pech
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Pechhulp (internationaal)
 • Afschrijvingskosten
 • WA/casco of all-risk autoverzekering
 • APK

Los van de vaste kosten betaal je variabele kosten. Variabele kosten zitten niet inbegrepen bij de maandprijs omdat deze kosten afhankelijk zijn van de bezitter of ze wel of niet gemaakt worden, en in welke mate. Deze kosten komen apart voor eigen rekening. Hierbij moet je denken aan: tankbeurten, parkeerkosten, autowasbeurten, tolgeld, eventuele boetes en eigen risico bij onverhoopte schade.

Wat bepaalt de leaseprijs van je auto?

De prijs van een leaseauto wordt door een flink aantal factoren bepaald. De meeste factoren heb jij direct invloed op met je keuze voor een bepaalde auto.

Private leaseprijs factoren

 • Type auto
 • Een nieuwe auto leasen of een occasion
 • Basis uitvoering of extra opties
 • Grootte van de kilometerbundel
 • Marktinvloeden
 • Type auto

  Het type auto is bepalend voor de leaseprijs. Zwaardere en grotere auto’s zijn duurder om te leasen dan lichtere stadsauto’s. Daarnaast zijn bepaalde automerken duurder dan andere goedkopere automerken, zoals Toyota en Renault.

  Nieuwe auto of occasion

  Kies je daarnaast voor een tweedehands auto, of een gloednieuwe auto? Private lease occasion kan iets voordeliger zijn op de maandprijs.

  Standaard uitvoering of uitbreiding

  De maandprijs die we laten zien is altijd de prijs die je gaat betalen voor de standaard uitvoering van een lease auto. Wil je gebruik maken van extra diensten en opties? Dan betaal je daarvoor een meerprijs. Het is de moeite waard om te kijken bij welke leasemaatschappij de zaken die jij graag bij je auto wilt hebben al bij de kosten inbegrepen zitten, en bij wie niet. Extra opties kunnen bijvoorbeeld zijn een andere kleur auto, aanpassingen aan het interieur en winterbanden.

  Aantal kilometers

  Een ander belangrijk onderdeel van de maandelijkse private lease kosten is je keuze voor het aantal kilometers bij je contract. Je maakt van tevoren een inschatting van het aantal kilometers dat je gaat rijden. Een grotere kilometer bundel is uiteraard duurder dan een kleine kilometerbundel. Maar extra kilometers die je buiten je bundel maakt, worden los afgerekend. Maak daarom een goede inschatting van het aantal km's dat je nodig denkt te zullen rijden op jaarbasis.

  Marktinvloeden

  Dan zijn nog marktinvloeden van invloed op de private lease kosten. Je hebt daar zelf niet direct invloed op, maar deze factoren zijn wel bepalend voor de kosten die leasemaatschappijen doorberekenen. Denk aan factoren als: productieschaarste, hoogte bpm, rentestanden, levensduur auto etc. Door marktinvloeden veranderen private lease prijzen ook regelmatig.

  kosten private lease

  Is de private lease prijsopbouw hetzelfde bij iedere leasemaatschappij?

  Waar het interessant wordt om private lease aanbieders met elkaar te vergelijken zijn de onderlinge verschillen in overige kosten. Want ook hierdoor kunnen de private leaseprijzen sterk uiteenlopen.

  Zo zijn er aanbieders die bijvoorbeeld een ‘flex-optie’ aanbieden waarmee je je private lease contract tussentijds kunt aanpassen. Zo’n optie kan inhouden dat je je contract tussentijds kunt beëindigen onder gegronde redenen, zoals ontslag of overlijden. De ene aanbieder biedt dit kosteloos aan, waar je bij een andere leasemaatschappij hier extra voor moet betalen. Dit geldt ook voor het (kosteloos) aanpassen van je kilometerbundel.

  Waarborgsom

  Daarnaast zijn er leasemaatschappijen die een waarborgsom in rekening brengen voorafgaand aan de ingangsdatum van je leasecontract. Als dit zo is moet de leasemaatschappij dit duidelijk vermelden op het contract, evenals de hoogte van de waarborgsom. De hoogte van de waarborgsom mag nooit meer dan drie keer het termijnbedrag zijn. In de meeste gevallen krijg je de waarborgsom binnen 65 dagen teruggestort als aan de verplichtingen is voldaan.

  Wil je een voordelige private lease auto leasen, dan is het verstandig om meerdere auto’s te vergelijken. Heb je een bepaald type auto op het oog, dan adviseren we vergelijkbare auto’s mee te nemen in je vergelijking. De prijzen kunnen sterk verschillen op het moment dat jij een contract wilt afsluiten.

  Mag de leaseprijs veranderen gedurende de contract looptijd?

  Als je een betaalverplichting aangaat met een leasemaatschappij wil je natuurlijk zekerheid over wat je gaat betalen. Niet zo leuk als een leasemaatschappij ineens de prijs aanpast tijdens de looptijd van je contract. De vraag is dan ook, mag dat?

  Met het Keurmerk Private Lease mag de leaseprijs alléén veranderen als gevolg van fiscale wijzigingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de overheid de motorrijtuigenbelasting verhoogd, of de BTW aanpast. Leasemaatschappijen mogen alleen dan hun leasecontract met jou hier tussentijds op aanpassen. Andere prijswijzigingen hebben geen invloed op jouw contractvoorwaarden. Verandert bijvoorbeeld de hoogte van de verzekeringspremie, dan heeft dit geen effect voor jouw leasecontract. Jij blijft dezelfde prijs betalen.

  Het is daarom belangrijk dat je een contract afsluit bij een leasemaatschappij die is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Op Providers.nl vergelijken wij alleen maar leasemaatschappijen die dit keurmerk dragen. Zo kun jij met een veilig gevoel private lease vergelijken en ben je verzekerd van een heldere en duidelijke prijs.
  logo-keurmerk-privatelease