Is het mogelijk om met een BKR registratie te private leasen? En wat heeft de BKR registratie voor invloed op bijvoorbeeld je hypotheek? Wij leggen het graag uit zodat je zonder zorgen een private lease contract kunt afsluiten.

Wat is een BKR registratie?

Een BKR registratie zorgt ervoor dat je wordt beschermd tegen overkreditering, oftewel: dat je niet zomaar te veel geld uitgeeft wat je eigenlijk niet hebt. Een BKR-registratie wordt puur en alleen gebruikt voor en door kredietverstrekkers zoals een bank om je kredietwaardigheid te checken in het geval je een toekomstige lening wilt aanvragen. Alle kredieten boven de 250 euro worden geregistreerd door Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan zijn wanneer je bijvoorbeeld een telefoon abonnement afsluit en nog een deel van de toestelkosten moet betalen of wanneer je een private lease contract afsluit.

Er is vaak een negatieve associatie met een BKR registratie, dit is in veel gevallen niet terecht. Een negatieve BKR registratie komt alleen voor wanneer je de kredieten niet betaald, zoals bij een hypotheekachterstand. Een positieve BKR registratie is juist prettig omdat het laat zien dat je de rekeningen op tijd betaald. Het is een teken van goed financieel gedrag.

Kan ik een private lease contract afsluiten met BKR?

Het korte antwoord: ja, dat kan!

Met private lease 'leen' je een auto, hierdoor wordt de lening dus geregistreerd door het BKR. Maar zoals eerder uitgelegd is dit in de meeste gevallen geen probleem. Met een positieve registratie kun je dus prima zonder problemen private lease vergelijken.

De leasemaatschappijen die wij in onze vergelijker hebben staan zijn allemaal aangesloten bij het Keurmerk private lease. Alle leasemaatschappijen registeren de kredieten bij het BKR. Het is prettig dat het geregistreerd wordt omdat je dan altijd kunt aantonen een financieel betrouwbare consument te zijn, mits je op tijd je leningen betaald. Daarnaast zorgt het Keurmerk private lease dat je verzekerd bent van eerlijke contractvoorwaarden. In het contract staat onder andere dat je recht hebt op onderhoud, reparaties, verzekeringen, pechhulp en 14 dagen bedenktijd.
logo-keurmerk-privatelease

Wat is de invloed van een BKR registratie op mijn hypotheek?

Wanneer je een hypotheek wil afsluiten wordt er gekeken of je een goede betaler bent. Hierbij wordt een private lease contract ook meegenomen. Een hypotheekverstrekker wil onder andere weten of je al eerdere leningen hebt gehad en of je die op tijd hebt terugbetaald. De hypotheekverstrekker kan ervoor kiezen om je geen (nieuwe) lening te geven wanneer je de leningen niet op tijd hebt betaald of te veel leningen open hebt staan. Betaal je netjes je leningen, dan zal er hoogstwaarschijnlijk geen probleem zijn. Je kunt in dat geval een hypotheek of andere lening aanvragen.

Voorwaarden voor private lease

Er is een aantal voorwaarden om gebruik te maken van private lease. Gelukkig zijn dit er niet veel en heb je een grote kans dat jij binnenkort in een private lease auto rijdt.

Je mag gebruik maken van private lease, wanneer je:
  • minimaal 18 jaar bent;
  • in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs B;
  • woonachtig in Nederland bent