Er zijn meerdere factoren die bepalen hoeveel geld je per jaar kwijt bent aan energie. Inzicht in jouw energieverbruik kan helpen bij het besparen van geld. Lees dit artikel voor uitleg en tips.

Energietarieven en energieverbruik

Je betaalt jaarlijks een bedrag voor gas en stroom (of alleen stroom als je aangesloten zit op stadsverwarming). Deze prijs is uit meerdere onderdelen opgebouwd, waaronder de leveringstarieven voor gas (m3) en stroom (kWh). Je betaalt een bedrag wat wordt berekend aan de hand van jouw verbruik keer het tarief wat de energieleverancier heeft bepaald.

Hoe hoger jouw energieverbruik, hoe meer geld je dus betaalt. Inzicht in je eigen energieverbruik kan daarom helpen bij het besparen van geld.

Energieleveranciers verlagen voor nieuwe klanten vaak de leveringstarieven. Hier kun je slim van profiteren door jaarlijks over te stappen en daardoor lagere leveringstarieven te betalen. Daarnaast geven leveranciers regelmatig mooie kortingen, cashbacks of cadeaus wanneer je naar hun overstapt.

Aantal personen

Het aantal personen heeft invloed op het energieverbruik. Dit is ook vrij logisch, want elk persoon maakt gebruik van warm water en apparaten waar energie voor nodig is. Je kunt op je jaarnota zien hoeveel energie je het afgelopen jaar hebt verbruikt. Weet je op dit moment niet precies hoeveel je verbruikt? Wij hebben in onze vergelijker vijf opties staan waarmee je gemakkelijk jouw verbruik kunt aangeven. In onderstaand tabel is aangegeven hoeveel stroom (kWh) en gas (m3) je gemiddeld gezien verbruikt per gezinssituatie.

Grootte gezinStroomverbruik (kWh)Gasverbruik (m3)
Alleen (1 persoon)1500900
Samen (2 personen)25001000
Klein gezin35001500
Middel gezin45001700
Groot gezin50001800

In bovenstaande tabel is gerekend met een enkele meter, voor zowel gas als stroom en zonder zonnepanelen.

Type woning

Naast het aantal personen in huis, maakt het type woning ook een verschil. Een klein appartement heeft minder energie nodig dan groot vrijstaand huis. Ook het energielabel is een goede indicator voor jouw energieverbruik. Een energielabel geeft aan hoe goed het huis is geïsoleerd. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder energie er nodig is om het huis te verwarmen.

Tip: Zorg dat je alleen de ruimtes verwarmt waar je zelf bent. Met een deurdranger sluit de deur automatisch. Hiermee kun je jaarlijks €240,- besparen.

Activiteiten en apparaten

Elke dag een lange warme douche nemen of de verwarming hoog aanzetten zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt dan wanneer je bijvoorbeeld weinig thuis bent. Er zijn genoeg manieren om te zorgen dat je niet onnodig veel energie verbruikt. Een veel gebruikte tip is eerst een warme trui aantrekken voordat je de verwarming vol open zet. En iets korter douchen kan ook geen kwaad. Wist je dat je met maximaal 5 minuten douchen per keer tot wel 60 euro per jaar kan besparen? Een timer helpt dat je niet onbewust te lang doucht.

Net als een huis hebben apparaten vaak een energielabel. Apparaten met energielabel D verbruiken meer energie dan een apparaat met energielabel A. Let hier op bij het aanschaffen van nieuwe producten. Het is een makkelijke manier om je energieverbruik te verlagen.

Energiemeter
Een energiemeter meet hoeveel stroom de apparaten in jouw huis verbruiken. De stand-by modus van apparaten kost vaak onnodig veel energie. Door onder andere dit inzicht kun je beter letten op jouw energieverbruik. Een energiemeter kost ongeveer tussen de €10,- en €25,-, wat een prima investering kan zijn om geld te besparen.

Energie vergelijken

Heb jij inzicht gekregen in jouw energieverbruik en ben je benieuwd waar je het goedkoopste energiecontract kan afsluiten? Dan is energie vergelijken slim om te doen. Zo zie je gemakkelijk waar je goedkope energie krijgt. En waarschijnlijk pak je nog een leuke korting of een mooi cadeau mee!

Voordelen overstappen energieleverancier
  • Overstappen van energieleverancier is gratis
  • Profiteren van hoge kortingen, cashback of cadeaus
  • Bepaal zelf je contractduur
  • Actietarieven voor nieuwe klanten
Vergelijk energieleveranciers