Nederland telt een groot aantal energieleveranciers. Maar welke leverancier past nou het beste bij jou? Maak kennis met de leveranciers.
Hoewel gas en stroom voor ieder huishouden hetzelfde is, kunnen energieleveranciers onderling flink van elkaar verschillen. Er zijn tal van factoren om leveranciers op te vergelijken, afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de meest duurzame-, klantvriendelijke- of goedkoopste energieleverancier? Bepaal wat jij belangrijk vindt bij een energieleverancier kiezen en begin daarna met energie vergelijken.
Sinds 2004 is de energiemarkt in Nederland geliberaliseerd en ben je vrij om zelf een energieleverancier te kiezen. De liberalisering heeft ervoor gezorgd dat er tal van leveranciers actief zijn op de energiemarkt: waarvan de grootste en bekendste Nuon Vattenfall, Essent en Eneco zijn. De grote leveranciers zorgen niet alleen voor de levering van gas en stroom naar jouw woning, maar produceren zelf ook energie. Daarnaast zijn er veel kleine leveranciers. Dit zijn meestal ‘tussenhandelaren’ die zorgen voor de levering van gas en stroom bij jou thuis, maar produceren niet allemaal zelf energie.
Is jouw woning aangesloten op blok-of stadsverwarming? Dan krijg je gas geleverd door een vaste warmteleverancier die is aangewezen voor jouw regio. Je bent in dat geval alleen vrij om zelf een stroomleverancier te kiezen. Is energieleverancier vergelijken wel de moeite waard wanneer je alleen stroom nodig hebt? Jazeker!
We adviseren ook in het geval wanneer je thuis alleen stroom kunt afnemen regelmatig over te stappen van stroomleverancier. Hoewel het aantal aanbiedingen op energiecontracten met alleen stroom beperkter is, kun je bij een stroomleverancier alsnog gemakkelijk tientallen tot soms wel honderden euro’s per jaar besparen door alleen al over te stappen van stroomleverancier.
Wie de goedkoopste energieleverancier is, verschilt per huishouden. Dit heeft voornamelijk te maken met je energieverbruik, maar ook of je gebruik kunt maken van een korting of cashback.
Vul om de goedkoopste energieleverancier te vinden daarom je gas en stroom verbruik in de vergelijker in. We laten je meteen zien wie de beste energieleverancier is voor jou op basis van je verbruik. De goedkoopste energieleverancier vind je altijd bovenaan in de energie vergelijker.
De goedkoopste energieleverancier heeft vaak lage tarieven voor gas en stroom in combinatie met een welkomstkorting of cashback. Dit kan je al gauw honderden euro's per jaar besparen. Heb je een energieleverancier met een mooie aanbieding gevonden? Dan raden we je aan niet te lang te wachten met overstappen. Energieleveranciers komen namelijk regelmatig met nieuwe unieke aanbiedingen, maar kortingen lopen ook weer af. Zonde wanneer je misgrijpt.
Energieleveranciers laten nieuwe klanten vaak profiteren van speciale actietarieven wanneer ze overstappen van energieleverancier. Daarmee ben je als nieuwe klant verzekerd van de laagste energieprijzen wanneer je overstapt. Blijven zitten kan daarentegen onnodig duur worden.
Energieleveranciers mogen twee keer per jaar de variabele energieprijzen aanpassen. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan betaal je variabele tarieven en zul je deze tariefwijzigingen merken. Dit kan in je nadeel zijn wanneer de tarieven stijgen, maar ook in je voordeel zodra de energieprijzen dalen.
Wil je liever meer zekerheid over je energiekosten? Dan raden we je energieprijzen vergelijken aan en over te stappen naar een contract met vaste energieprijzen. Stap je over naar een vast contract van één jaar, dan ben je ieder jaar weer vrij om over te stappen naar de leverancier met de beste energieprijzen op dat moment.
Check eerst of je al kunt overstappen. Heb je op dit moment een energiecontract voor bepaalde tijd en is de einddatum verstreken, of zit je al langere tijd bij dezelfde leverancier en ben je nog nooit overgestapt? Dan kun je zonder zorgen overstappen van leverancier.
Heb je een nieuwe energieleverancier gevonden en je aangemeld? Dan gaat je nieuwe leverancier direct voor je aan de slag. Zodra je aanmelding is bevestigd laat je nieuwe leverancier weten wanneer je nieuwe contract in gaat en heb je 14 dagen bedenktijd. Houdt wel rekening met de opzegtermijn van maximaal 30 dagen.
Wanneer je via ons overstapt maak je automatisch gebruik van de overstapservice. Dat betekent dat je nieuwe- en huidige energieleverancier samen jouw overstap regelen. Dat scheelt je letterlijk en figuurlijk een hoop ‘energie’! En in de tussentijd kom je nooit zonder gas en stroom te zitten.
Wanneer je kunt overstappen van energieleverancier hangt af van wat voor energiecontract je hebt. Heb je een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven, dan kun je pas overstappen na de einddatum van je contract. Stap je eerder over, dan riskeer je een overstapboete. Heb je op dit moment een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven, dan kun je op ieder gewenst moment overstappen.
Kun je op dit moment nog niet overstappen? Dan kun je wel per leverancier alvast van tevoren energie vergelijken en een energie aanbieding reserveren die nu geldig is. Hoe ver van tevoren je een overstap kunt doorgeven, de zogenaamde ‘switchtermijn’, verschilt per leverancier en ligt tussen de 90 en 240 dagen voor de einddatum van je huidige contract. Je nieuwe leverancier regelt dat deze aanbieding pas ingaat op het moment dat jouw huidige energiecontract afloopt.
Wil je overstappen van energieleverancier en heb je op dit moment een vast energiecontract waarvan de einddatum nog niet verstreken is? Dan riskeer je bij veel leveranciers een overstapboete. Of je daadwerkelijk een boete in rekening gebracht krijgt verschilt per energieleverancier.
De hoogte van de overstapboete is afhankelijk van hoeveel tijd je energiecontract nog doorloopt. De maximale boete varieert tussen de €50,- €125,- per product, dus zowel voor gas als stroom.
Aan de andere kant zijn er ook energieleverancier die een opzegboete (gedeeltelijk) voor je vergoeden wanneer je overstapt. We raden altijd aan om te kijken of dit het geval is, mocht je toch vroegtijdig willen overstappen. Zo kan het soms toch lonen om alsnog over te stappen wanneer je overstapboete wordt vergoedt.
Heb je een brief ontvangen van de netbeheerder van jouw regio waarin je gevraagd wordt zo snel mogelijk (uiterlijk binnen een paar dagen) een nieuwe energieleverancier te vinden? Dan zul je een spoedaanvraag voor energie moeten doen.
Een spoedaanvraag loopt altijd via de energieleverancier zelf. Sommige leveranciers kunnen al binnen 24 uur leveren, anderen doen er enkele dagen over. Houd er rekening mee wanneer je een spoedaanvraag moet doen je geen wettelijke bedenktijd meer hebt.
Verder kunnen energieleverancier bij een spoedaanvraag om een borg vragen om zich in te dekken in verband met mogelijke betalingsachterstanden of schulden in het verleden van nieuwe energieklanten. Of leveranciers een borg vragen en de hoogte ervan verschilt per leverancier.
Ga je binnenkort verhuizen, dan kun je je huidige energieleverancier meeverhuizen. Meldt een verhuizing altijd zo snel mogelijk bij je energieleverancier, maximaal 3 maanden tot uiterlijk twee weken van tevoren.
Wil je gelijk van leverancier overstappen? Dat kan, maar houd er wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt van maximaal 30 dagen en je mogelijk een overstapboete moet betalen omdat je energiecontract vroegtijdig opzegt.
Heb je voor gas en stroom aparte leveranciers? Neem dan contact op met beide leveranciers en geef je verhuizing door. Controleer tot slot op de dag van de verhuizing goed de meterstanden in je oude en nieuwe woning en geef deze door aan je energieleverancier.