De energieprijzen zijn afgelopen januari flink gestegen, waardoor huishoudens allemaal meer aan energie betalen. In sommige gevallen kan de energierekening tot wel 3 keer duurder uitvallen. Dat is hoop extra geld aan energiekosten, waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er mogelijkheden om te voorkomen dat je energierekening nóg verder stijgt. Lees daarom even verder.

Energietarieven 2019

Een belangrijke reden voor het stijgen van de energietarieven is de verhoging van de belasting op energie vanuit de overheid. Deze belasting is voor ieder huishouden gelijk en energieleveranciers hebben hier geen invloed op.

Maar naast energiebelasting zijn de energieprijzen onder andere opgebouwd uit een deel vastrecht en een deel variabele leveringskosten, en de hoogte van het vastrecht en de variabele leveringskosten mogen energieleveranciers wél zelf bepalen.

Het vastrecht is een standaard bedrag dat je per maand betaalt voor energie, ongeacht je verbruik. Wat je betaalt aan variabele leveringskosten wordt daarentegen berekend aan de hand van je energieverbruik en de hoogte van de variabele leveringskosten. Wat je betaalt aan variabele leveringskosten verschilt dus per maand.

Vind de laagste energietarieven
Wil je graag besparen op je energiekosten en gebruik je op dit moment veel energie? Dan is het slim om over te stappen naar een energieleverancier met de laagste variabele leveringskosten en een hoger vastrecht. Energieleveranciers wisselen regelmatig hun energieprijzen voor nieuwe klanten, daarvan kun jij profiteren door over te stappen van leverancier.

Goedkoopste energietarieven 2019

Om je snel op weg te helpen hebben we de goedkoopste energietarieven van dit moment voor je in een overzicht gezet. Naast de laagste energietarieven geven deze leveranciers ook nog een flinke korting op je energiecontract. Deze korting is in veel gevallen even hoog of zelfs hoger dan de prijsstijging die je betaalt wanneer je niet overstapt. Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op een éénjarig energiecontract met vaste tarieven bij 2500 kWh stroom en 1000m3 gas.

Energie providerEnergietarievenKortingPrijs incl. korting
Essent
 • € 0,2118 kWh
 • € 0,7099 m3
 • € 200 € 151,27 p.m. Bekijk
  Budget Energie
 • € 0,2080 kWh
 • € 0,6794 m3
 • € 75 € 156,78 p.m. Bekijk
  Vattenfall
 • € 0,2269 kWh
 • € 0,7546 m3
 • € 250 € 157,08 p.m. Bekijk

  Energieleveranciers vergelijken

  Dat je met energieleveranciers vergelijken veel geld kunt besparen door over te stappen op de laagste energieprijzen, raden we zeker aan om leveranciers óók te vergelijken op korting. Energieleveranciers willen jou als nieuwe klant graag binnenhalen en concurreren daarom onder andere met elkaar aan de hand van hoge kortingen. Dit doen ze door middel van aantrekkelijke welkomstkortingen en cashbacks van soms maar liefst honderden euro's.

  Overstappen energie

  Door elk jaar over te stappen ben je goedkoper uit. Wanneer je overstapt is het meest voordelig om te kiezen voor korting of cashback. Daardoor bespaar je écht geld. Energieleveranciers geven ook regelmatig leuke cadeaus bij een contract, zoals een cadeaubon. Maar hoewel dit heel leuk kan zijn, wordt een energie cadeau (deels) verrekend in de energieprijzen. Dit is iets om rekening mee te houden.

  Ga je energieprijzen en energieleveranciers vergelijken, dan werkt overstappen eigenlijk altijd in je voordeel. Maar we adviseren je tot slot om ook goed naar je eigen energieverbruik te kijken. Misschien kun je je energieverbruik nog minderen? Dit bespaart je per saldo nóg meer op je energiekosten.

  Om het volledige overzicht van de goedkope energieleveranciers op jouw adres te bekijken, gebruik de postcodecheck in de energie vergelijker.

  Tip bij overstappen energie
  Controleer altijd eerst je huidige contract en kijk of je al kunt overstappen. Zo voorkom je een overstapboete. Je kunt overstappen wanneer:

  • Je een contract voor bepaalde tijd hebt en de einddatum van je contract is verlopen
  • Je op dit moment een onbepaalde tijd contract hebt
  • Je nog nooit bent overgestapt van leverancier