Naast de ontwikkeling van de 5G-standaard zijn techbedrijven ook druk bezig met nieuwe 5G-technologie. Chipmaker Qualcomm zal deze week nieuwe 5G-technologie tonen op het Mobile World Congress in Shanghai. Een bijzonder kenmerk van deze technologie is dat het werkt op lage frequenties.
Veel bedrijven richten zich op 5G-technieken op hogere radiofrequenties, omdat daarmee een hogere snelheid kan worden gehaald. Hogere frequenties hebben echter een veel kleiner bereik. Bij het opzetten van een netwerk zijn er in dat geval meer zendmasten of antennes nodig. Een 5G-techniek die werkt op een lagere frequentie is vooral voor providers erg interessant, omdat het de kosten voor uitrol van een 5G-netwerk omlaag brengt.
De technologie van Qualcomm werkt op lage frequenties tot 6 GHz, en de verbinding heeft een vertraging in de dataoverdracht (latency) van slechts één milliseconde. De testopstelling van Qualcomm behaalt snelheden tot 3 gigabite per seconde. Dit is een groot verschil met de snelste 4G-netwerken (LTE Advanced) die tot maximaal 1 gigabite per seconde gaan. Gangbare snelheden op Nederlandse LTE-netwerken zijn momenteel 100 megabit per seconde, 30 maal langzamer dan de 5G-opstelling van Qualcomm. De 4G-netwerken die providers momenteel aanbieden hebben een minimale latency van 8 milliseconden. Die vertraging moet voor 5G worden verlaagd, zodat de techniek kan worden gebruikt voor meer soorten apparaten, zoals zelfrijdende auto’s of VR-headsets. Daarbij moet informatie zeer snel kunnen worden verstuurd en verwerkt.
Het is nog niet duidelijk welke frequenties precies zullen worden gebruikt voor de 5G-technologie. Vermoedelijk wordt 5G een verzameling van verschillende technieken op verschillende frequenties, zodat veel toepassingen gebruik kunnen maken van een 5G-netwerk. Om te kunnen voldoen aan de behoefte van gebruikers zal de 5G-standaard een hogere datasnelheid hebben. Er wordt verwacht dat het gebruik van mobiel internet in 2020 maar liefst het dertigvoudige zal zijn van wat het in 2010 was. Ook moet de 5G-standaard nieuwe functionaliteiten en toepassingen hebben om de sociale en economische waarde ervan te verhogen.
In Nederland worden dit jaar al testen uitgevoerd in Groningen. Providers hopen in 2020 te kunnen beginnen met de invoering van een standaard.
Bron: Providers.nl