De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen tijd veel gedaald, maar het blijft alsnog een flinke investering. Het idee van zonnepanelen is dat je dit in de loop van de tijd weer terugverdient. Zijn zonnepanelen de investering waard?

Wat kosten zonnepanelen?

Om te weten of zonnepanelen de investering waard zijn, moet je eerst weten hoeveel zonnepanelen kosten. Hoeveel je betaalt voor zonnepanelen hangt af van het soort zonnepanelen, het vermogen van de zonnepanelen en het aantal zonnepanelen. Zonnepanelen met een groter vermogen zijn uiteraard duurder, maar leveren uiteindelijk weer meer stroom op. Het vermogen van zonnepanelen wordt aangeven met Wattpiek (Wp). Wij raden daarnaast aan om de zonnepanelen te laten installeren door een specialist. Zo weet je zeker dat alles klopt en het scheelt veel tijd en moeite. Bekijk in onderstaand tabel hoeveel zonnepanelen in jouw situatie kosten en opbrengen.
zonnepanelen-investering

Op dit moment kun je bij Nuon een gratis zonnepanelen check doen en kies je er vervolgens voor om zonnepanelen te kopen óf huren? Dan krijg je maar liefst €100,- korting op je energiecontract. Bij Pure Energie kun je een gratis adviesgesprek aanvragen, ze adviseren je welke zonnepanelen je het beste kunt kiezen en hoeveel jij er nodig hebt.

Wat leveren zonnepanelen op?

Naast dat het geld kost om zonnepanelen te kopen en installeren, is het de bedoeling dat je uiteindelijk juist geld bespaart op je energierekening. Factoren die meespelen in de opbrengst zijn de plek/ligging van de zonnepanelen, het aantal zonnepanelen en het vermogen van de zonnepanelen. Je kunt ervan uit gaan dat zonnepanelen 85% opbrengen van het vermogen van de zonnepanelen.

In veel gevallen wek je niet je volledige verbruik op. Dit kan komen doordat je dak niet geschikt is voor genoeg zonnepanelen of simpelweg omdat je niet zoveel zonnepanelen wil aanschaffen. In dat geval kun je zelf berekenen hoeveel jij jaarlijks kan besparen.

Voorbeeld berekening
Je verbruikt per jaar 3500 kWh. Zelf wek je jaarlijks 1500 kWh op. Je bespaart daarmee €345 per jaar: 1500 kWh x 0,23 (gemiddelde prijs voor stroom). De zonnepanelen kosten ongeveer 3290. Dat betekent dat je binnen 10 jaar de zonnepanelen hebt terugverdient, want 3290 / 345 = 9,5.

Overzicht kosten en opbrengsten zonnepanelen

In onderstaande tabel is een berekening te zien van de kosten en opbrengsten van zonnepanelen.

Stroomverbruik per kWhBenodigde WattpiekAantal zonnepanelenKostenBesparing per jaarTerugverdientijd
15001765 Wp7€3290€34510 jaar
25002940 Wp12€5640€57510 jaar
35004120 Wp17€7990€80510 jaar
45005300 Wp22€10.340€103510 jaar
50005882 Wp24€11.280€115010 jaar

In de tabel is te zien dat we rekenen met meer Wattpiek dan het verbruik in kWh zelf. Dit komt omdat de zonnepanelen niet de volle 100% van het vermogen opwekken, maar zoals eerder genoemd rond de 85%. Gemiddeld gezien heeft één zonnepaneel 250 Wp. Op die manier kun je uitrekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om in je verbruik te voorzien. We hebben bij de kosten van de zonnepaneel gerekend met een gemiddelde prijs van €470,- per zonnepaneel.

Terugleververgoeding

Het kan ook zijn dat je meer energie produceert dan dat je energieleverancier levert. Na het salderen blijft er dan een deel van de energie over. De energie die ‘overblijft’ geef je vervolgens terug aan je energieleverancier. Hier krijg je een terugleververgoeding voor. De leverancier bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding, deze vergoeding ligt tussen de €0,06 en €0,12 per kWh. Op dit moment heeft Powerpeers de hoogste terugleververgoeding.

Groenste energieleverancier

Zonnepanelen zijn een goede investering als je duurzame energie wilt opwekken en op de lange termijn geld wilt besparen. Wil je naast jouw eigen duurzame energie, ook een groene energieleverancier? In Nederland zijn er meerdere energieleveranciers die 100% Nederlandse energie leveren. Bij ons vergelijk je alle groene leveranciers gemakkelijk.