Je betaalt namelijk elke maand een vast bedrag voor je energie, dit wordt het termijnbedrag genoemd. Hierdoor worden de kosten van energie eerlijk verdeelt over het gehele jaar en hoef je dus niet een maand opeens veel meer te betalen voor je energie. Aan het einde van het jaar wordt gekeken wat je daadwerkelijke verbruik is en krijg je te zien of je genoeg, te veel of te weinig hebt betaald. In de zomermaanden verbruik je over het algemeen minder energie dan in de wintermaanden. Waardoor je dus in verhouding in de zomermaanden te veel betaalt en in de wintermaanden juist te weinig. Stap je na de zomermaanden over dan is de kans groot dat je geld terugkrijgt, omdat je in die maanden dus minder hebt verbruikt. Stap je net na de dure wintermaanden over dan is de kans groot dat je bij moet betalen.
Overstappen na de zomer is daarnaast ook nog voordelig omdat je dan voor de duurdere maanden een goedkope energieleverancier hebt.
Wanneer je gaat overstappen van energieleverancier, moet je altijd rekening houden met de looptijd van je huidige energiecontract. Met een contract voor onbepaalde tijd kun je altijd overstappen zonder problemen, let wel op de opzegtermijn van 30 dagen.
Wil jij overstappen en heb je een vast contract? Het makkelijkste is om over te stappen op het moment dat je contract bijna afloopt. Elke leverancier heeft een switchtermijn , in die periode kun je overstappen zonder problemen. Stap je voor de switchtermijn over van leverancier? Dan kan het zijn dat je een overstapboete moet betalen, dit komt gelukkig niet vaak voor.
Voer de einddatum van je energiecontract in en check wanneer je kunt overstappen.
Einddatum energiecontract:
Je kunt overstappen naar de volgende energieleveranciers:
Energieleveranciers worden geladen.Als je zelf stroom opwekt door middel van zonnepanelen is het verstandig om niet in of net na de zomer over te stappen. Waar heeft dat mee te maken?
In de zomer wek je hoogstwaarschijnlijk meer energie op dan dat je verbruikt. Wanneer je op dat moment gaat overstappen krijg je voor de stroom die je over hebt een terugleververgoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de €0,06 en €0,12 per kWh. Maar het is uiteindelijk gunstiger om de opgewekte stroom zelf te gebruiken. De stroom die je zelf opwekt kun je namelijk aftrekken van de stroom die de leverancier levert, dit heet salderen. Omdat je een deel van de stroom zelf hebt opgewekt hoef je niet voor die stroom te betalen. Dit scheelt meer geld dan wanneer je een terugleververgoeding krijgt voor je opgewekte stroom.
Het beste moment om over te stappen met zonnepanelen is dus wanneer je totale verbruik in kWh ongeveer gelijk is aan de totale opgewekte stroom.
Bron: Providers.nl