Wanneer je gaat overstappen is er altijd een opzegtermijn van dertig dagen. In die periode wordt de overstap tussen je huidige en nieuwe energieleverancier geregeld.

Wat is de opzegtermijn?

De opzegtermijn is de periode waarin de overstap tussen je huidige en nieuwe energieleverancier wordt geregeld. De opzegtermijn is bij elke energieleverancier dertig dagen als je zelf het energiecontract opzegt. Enkele leveranciers hebben een kortere opzegtermijn. De opzegtermijn geldt voor alle kleinverbruikers. Je bent een kleinverbruiker wanneer je een gasaansluiting van maximaal 40 m3 hebt of een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80 Ampère. Je bent als particulier vrijwel altijd een kleinverbruiker en dus heb je gewoon dertig dagen opzegtermijn.

Overstappen energieleverancier

Het beste moment om over te stappen is wanneer je contract bijna is afgelopen. Als je contract al (bijna) is afgelopen wordt de overstap namelijk meteen in gang gezet. Er zit wel altijd veertien dagen bedenktijd bij en dertig dagen opzegtermijn voor je huidige energieleverancier. In totaal duurt het overstappen ongeveer vier tot zes weken.

Weet je nog niet naar welke energieleverancier je wilt overstappen? Energie vergelijken helpt om de juiste keuze te maken.

Huidige contract nog niet afgelopen
Is je huidige contract nog niet afgelopen, maar wil je wel graag overstappen? Dan zijn er twee opties mogelijk:

  • Je huidige contract is nog niet afgelopen én je zit buiten de switchtermijn.
  • Je huidige contract is nog niet afgelopen, maar je zit al in de switchtermijn.

Wanneer je buiten de switchtermijn zit ontvang je waarschijnlijk een opzegboete. Dit komt omdat je voortijdig je energiecontract beëindigd. Wees gerust: een opzegboete komt bijna niet voor. Een opzegboete is makkelijk zelf te voorkomen door te kijken naar wanneer je huidige contract afloopt. Daarnaast is er een aantal energieleveranciers die een deel van de opzegboete betaalt als je naar hun overstapt, waardoor overstappen alsnog voordeliger kan zijn dan bij dezelfde energieleverancier te blijven.

Switchtermijn per energieleverancier

Als je binnen de switchtermijn zit kun je al een nieuw contract afsluiten zonder problemen. De switchtermijn is de periode waarin je nieuwe energieleverancier wacht met het overzetten naar je nieuwe contract. Hierdoor kun je al voordat je huidige contract eindigt profiteren van eventuele kortingen en acties bij je nieuwe energieleverancier. Je nieuwe energieleverancier regelt vervolgens de overstap met je huidige energieleverancier, dit wordt de overstapservice genoemd.

In de overstapcheck hieronder is te zien wat de switchtermijn per leverancier is. Bij Budget Energie kun je bijvoorbeeld al 240 dagen voordat je contract eindigt een nieuw contract bij Budget Energie afsluiten. Budget Energie wacht dan tot je huidige contract is afgelopen en zorgt dat het nieuwe contract op de juiste datum ingaat.

De overstapcheck

Check je overstapdatum

Voer de einddatum van je energiecontract in en check wanneer je kunt overstappen.

Einddatum energiecontract:


Je kunt overstappen naar de volgende energieleveranciers:

Energieleveranciers worden geladen.