9.5 beoordeling Onze bezoekers beoordelen ons op Kiyoh gemiddeld met een 9.5! bezoekers over ons op kiyoh
297.267 mensen die per maand abonnementen bij ons vergelijken
adviezen per maand
Thuiswinkel We zijn partner van Thuiswinkel als onderdeel van Keuze.nl
partner sinds 2018

Overstappen van internet provider

Als eerste moet je een internet abonnement vinden die het meest voordelig voor jou is. Hieronder hebben we de huidige top 4 internet abonnement aanbiedingen voor je opgesteld.

Alles-in-1 100 Mb/s
62,50 p/m
Nu 10 maanden voor € 30,00
100 Mb/s
(Glasvezel)
67 zenders
(58 in HD)
Vast bellen
Meer informatie
Alles-in-1 100 Mb/s
51,50 p/m
Nu 6 maanden voor € 19,50
100 Mb/s
(ADSL)
79 zenders
(58 in HD)
Vast bellen
Meer informatie
Alles-in-1 100 Mb/s
59,75 p/m
Nu 6 maanden voor € 29,88
100 Mb/s
(Kabel)
80 zenders
(69 in HD)
Vast bellen
Meer informatie
Alles-in-1 100 Mb/s
57,- p/m
Nu 6 maanden voor € 29,50
100 Mb/s
(ADSL)
76 zenders
(55 in HD)
Vast bellen
Meer informatie
Altijd inbegrepen:
Overstapservice
14 dagen bedenktijd
12 maanden contract
Gratis modem

Waarom overstappen van internet provider?

Internet providers hebben vaak hoge kortingen en extra's voor nieuwe klanten. Door regelmatig over te stappen van provider kun je gebruik maken van deze acties waardoor jij goedkoper uit bent. De meeste mensen blijven bij hun oude provider zitten omdat ze denken dat het overstap proces te ingewikkeld is.

Weet je niet goed waar je moet beginnen met overstappen? Geen nood! Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt waarin we laten zien waar je rekening mee moet houden bij het overstappen.

overstappeninternetlogos

Hoe moet je overstappen van internet provider?

Je kunt allerlei redenen hebben om over te stappen van internet provider. Misschien ben je niet meer tevreden met de geleverde diensten, heb je andere wensen of ben je betere prijzen tegengekomen. Dus overstappen, hoe ga je te werk?

1. Controleer je huidige contract

Kijk allereerst of je al contractvrij bent om over te stappen. Je hebt namelijk een contract afgesloten bij je huidige internet provider en deze kun je niet tussentijds opzeggen. Doorgaans zal het contract een looptijd van één jaar hebben.

Zit je al een tijd bij je huidige provider? Dan is de kans dus groot dat je al langer dan een jaar klant bent en inmiddels vrij bent om op te zeggen en over te stappen. In dat geval kun je met de internet postcodecheck meteen bekijken wat de beschikbaarheid is op jouw adres.

Je bent contractvrij wanneer de einddatum van je huidige contract is verstreken en wanneer je niet je contract hebt verlengd met een aanbieding van je provider. In dat geval zit je mogelijk langer vast aan je contract. Ben je niet zeker of de einddatum van je contract inmiddels is verlopen? Vraag dit dan na bij je huidige internet provider.

2. Houd rekening met de opzegtermijn

Is de einddatum van je contract verstreken? Dan wordt je contract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt vanaf dat moment opzeggen wanneer je wilt. Wel moet je rekening houden met een opzegtermijn van maximaal één maand. De opzegtermijn kan dus ook korter zijn. Check hiervoor de voorwaarden van je provider.

3. Maak gebruik van de gratis overstapservice

Welke reden(en) je ook mag hebben, overstappen van internet provider is tegenwoordig helemaal niet meer zo ingewikkeld. Je hoeft zelf namelijk bijna niets meer te doen. Want met de overstapservice die de meeste internet providers aanbieden werken providers onderling nauw samen en wordt het regelwerk je uit handen genomen. Zo hoef je tegenwoordig niet eens meer zelf je huidige abonnement op te zeggen, handig toch?

Het enige dat je wel moet doen is het bekijken naar welke internet provider je wilt overstappen en je internet abonnement bestellen. Vervolgens regelt je nieuwe internet provider de volledige overstap. De belangrijkste geruststelling is misschien wel dat je met de overstapservice nooit zonder internet komt te zitten. Je abonnement bij je huidige internet provider loop pas definitief af zodra je nieuwe abonnement is ingegaan en daadwerkelijk actief en geïnstalleerd is. Dit is dan ook de datum dan je nieuwe contract ingaat.

Krijg je achteraf spijt van je overstap? Je hebt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen na aanmelding bij je nieuwe provider. Je kunt binnen deze termijn dus altijd weer terug naar je oude internet provider, of opnieuw internet vergelijken.

Internet vergelijken

Hulp nodig bij overstappen?

Voldoen de eerder genoemde abonnementen niet aan jouw eisen en weet je niet goed welk internet abonnement bij je past? Gebruik dan onze keuzehulp tool.

Met onze keuzehulp kijken we welke abonnementen beschikbaar zijn bij jou in de buurt en kiezen de meest voordelige optie voor jou uit. Door een aantal vragen te beantwoorden vinden we voor jou de beste internet provider.

Voordelen van de keuzehulp
  • Gratis en snel advies
  • Makkelijk te gebruiken
  • Onafhankelijk & persoonlijk
Naar de keuzehulp
Keuzehulp internet laptop

Meer over overstappen van internet

Wil je meer informatie over overstappen van internet? Bekijk dan onderstaande onderwerpen.

Krijg ik installatiehulp bij overstappen internet?

Wanneer je bent overgestapt van internet provider krijg je een installatiepakket thuisgestuurd waarin je modem/router, kabels en andere toebehoren zitten, zoals een tv-kastje in het geval van een internet en tv abonnement, of alles in 1. Met de bijgeleverde handleiding of instructie video’s kun je in de meeste gevallen de installatie zelf in een halfuurtje tijd in orde maken. Zie je er bij voorbaat tegenop om de installatie zelf te moeten doen, dan kun je van de mogelijkheid gebruik maken om een monteur langs te laten komen. Dit kun je eenvoudig aangeven met internet aanvragen.

Wil je de installatie zelf doen, maar kom je er tijdens het installeren och niet uit? Dan sturen de meeste internet aanbieders alsnog een gratis monteur langs. Vaak is de voorwaarde wel dat je het eerst zelf geprobeerd moet hebben, of je telefonisch hulp krijgt alvorens er een monteur wordt langs gestuurd. Stap je over op glasvezel internet, dan komt er altijd een monteur langs om de installatie in orde.

Is overstappen van provider gratis?

Jahoor, overstappen van provider is altijd gratis. Je kunt kosteloos internet vergelijken en je aanmelden voor een nieuw internet abonnement wanneer je contractvrij bent, of een eerste abonnement gaat afsluiten. Je betaalt alleen voor je abonnementskosten inclusief eventueel eenmalige aansluitkosten. Met een internet aanbieding komt het ook geregeld voor dat je tijdelijk geen aansluitkosten betaalt.

Waar je verder wel rekening mee moet houden is dat je eventueel wel extra kosten maakt voor de installatie wanneer je van type internetverbinding switcht. Ga je bijvoorbeeld na jarenlang kabel internet te hebben gehad naar DSL internet over, dan kan het zijn een verouderd aansluitpunt vervangen moeten worden. Dit kun je altijd door een monteur laten doen tijdens de installatie tegen de aangeboden tarieven van je provider.

Wanneer kan ik boetevrij overstappen naar een andere internet provider?

Ben je op dit moment contractvrij omdat de einddatum van je abonnement is verlopen? Dan kun je meteen boetevrij overstappen van internet. Je bent bij alle providers na 12 maanden contractvrij, omdat internet abonnementen een looptijd van 12 maanden hebben.

Soms kun je ook tussentijds boetevrij overstappen. Dat is wanneer providers hun abonnementsprijzen gedurende de looptijd verhogen. Veel providers passen jaarlijks per 1 juli hun abonnementsprijzen aan voor bestaande klanten en nieuwe klanten. Ze zijn verplicht je daarvan op tijd op de hoogte te stellen. Is de prijswijziging hoger dan de inflatie, dan mag je boetevrij overstappen en je huidige abonnement beëindigen, ook al loopt je huidige abonnement nog door. Krijg je melding van een prijsverhoging van jouw provider? Dan raden we je aan altijd even te checken of je nog wel goed zit bij je provider en de internet postcodecheck te doen.

Hoe moet ik overstappen van internet als ik heb vergeleken?

Wil je gaan internet vergelijken en heb je het abonnement van je keuze gevonden? Dan is de volgende stap je internet abonnement aanvragen. Dit heb je in een paar muisklikken geregeld.

Met internet vergelijken staat een link bij het abonnement die je naar de speciale aanmeldpagina van de provider stuurt. Daar hoef je alleen nog maar je persoonlijke gegevens in te vullen en je aanvraag wordt vervolgens in behandeling genomen. En dan?

  1. Je ontvangt binnen 2 werkdagen een bevestigingsmail van je aanmelding.
  2. Vanaf het moment dat je de bevestiging ontvangt heb je 14 dagen bedenktijd.
  3. Is alles naar wens? Dan gaat na de bedenktijd je nieuwe provider met je oude provider voor je aan de slag en zegt je oude contract voor je op.
  4. Je wordt op de hoogte gehouden van de verdere vervolgstappen, en je nieuwe abonnement gaat op de afgesproken ingangsdatum in.
Staat je vraag er niet tussen?
We beantwoorden zoveel mogelijk vragen op onze informatiepagina