Mobiele netwerkdekking Vodafone

Bij Vodafone krijgt het 4G-netwerk de hoogste prioriteit. En met een ruime landelijke dekking heb je vrijwel overal goed bereik.

Grote landelijke dekking

Vodafone heeft net als de andere netwerkproviders een zeer goede landelijke dekking van boven de 90%. Vodafone investeert al jaren in het verbeteren van de capaciteit van haar mobiele netwerk en maakt hiervoor naast mobiele zendmasten ook gebruik van zogenaamde small cells, om het netwerk te ondersteunen. Dit zijn kleine antennes, bevestigd aan lantaarnpalen en bij bushokjes, op de drukkere plekken. Zo heb je ook bij hoge belasting van het netwerk vrijwel overal een consistente internetsnelheid.

Mobiele internetsnelheid

Heb je een telefoon met 4G-ondersteuning? Dan kun je via het 4G(+)-netwerk in theorie een maximale downloadsnelheid halen van 350 Mb/s en 100 Mb/s uploadsnelheid. Of je de maximale internetsnelheid haalt is maar de vraag, vaak ligt de gemiddelde snelheid lager. Je internetsnelheid hangt in sterke mate af waar je op dat moment bent, de instellingen van je telefoon en omgevingsfactoren, zoals bomen of gebouwen. Zitten er veel Vodafone klanten tegelijk op het netwerk? Dan ligt de gemiddelde snelheid ook iets lager.

2G,3G,4G en 4G+ netwerken

Vodafone heeft een landelijk dekkend 2G-netwerk om te bellen en sms’en en een landelijk 4G-netwerk. In onder meer de Randstad en tal van andere steden is bovendien Vodafone 4G+ beschikbaar, zodat je ook op de drukste locaties een stabiele en supersnelle internetverbinding hebt. Ook Hollandsnieuwe maakt gebruik van het 4G-netwerk van Vodafone.

Vodafone geeft verreweg de meeste prioriteit aan haar 4G-netwerk en 5G-netwerk en heeft daarom begin 2020 haar 3G-netwerk uitgefaseerd. Dit geeft de provider meer ruimte meer uit het verbeteren van het 4G+ netwerk en het uitrollen van de nieuwste generatie. Bellen en sms’en blijf je gewoon via het 2G-netwerk doen.

Vodafone 5G-netwerk

Vodafone was als eerste van de netwerkproviders in april 2020 met het beperkt uitrollen van het nieuwste 5G-netwerk. Vodafone stelt 5G op een bestaande 4G-frequentie beschikbaar in inmiddels zo'n 80% van Nederland. Landelijk dekkend is het netwerk dus nog niet. Ook is het nog maar beperkt sneller dan het 4G+ netwerk, zo'n 10%.

Heb je één van de nieuwe smartphones met 5G-ondersteuning? Dan connect je indien je een RED-abonnement hebt meteen met 5G waar dat al mogelijk is. Is er geen 5G-netwerk ondersteuning in de buurt, dan schakel je automatisch terug op 4G(+). Klanten met een Start abonnement van Vodafone kunnen 5G als add-on bij hun huidige abonnement toevoegen.