Ben je van plan over te stappen van energieleverancier, of voor het eerst een energiecontract af te sluiten? Dan moet je kiezen tussen een vast contract of een variabel contract. Wat de beste keuze is voor jou, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Waar moet je rekening mee houden? Dat leggen we je uit. Zo kun jij de beste afweging maken.

Type energiecontract

Er zijn twee type energiecontracten: vaste contracten en variabele contracten. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat je bij een vast energiecontract de energieprijzen voor gas en stroom, of alleen stroom, vast laat zetten voor een bepaalde tijd. Daarom wordt dit ook wel een bepaalde tijd contract genoemd. De looptijd kan één, twee, drie of vijf jaar zijn.

Bij een variabel energiecontract, of contract voor onbepaalde tijd daarentegen, kom je geen einddatum overeen, maar loopt je contract door voor onbepaalde tijd. De energieprijzen kunnen twee keer per jaar wijzigen. Een variabel energiecontract is maandelijks opzegbaar.

Vast energiecontract

Waarom zou je kiezen voor een vast energiecontract? De belangrijkste reden waarom de meeste huishoudens kiezen voor een vast contract is dat je daarmee niet voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer de energieprijzen stijgen. Je weet namelijk vooraf wat de hoogte van de energieprijzen zijn bij jouw contract, en deze blijven onveranderd tot aan de einddatum van je contract. Maar een vast energiecontract heeft nog meer voordelen.

Voordelen vast energiecontract
  • Hoge kortingen bij een vast energiecontract
  • Meest keuze in vaste energiecontracten
  • Overstappen binnen de switchtermijn zonder overstapboete
Vaste energiecontracten

Overstappen naar een vast energiecontract

Is de einddatum van je huidige contract inmiddels verlopen? Dan wordt je contract automatisch omgezet in een energiecontract voor onbepaalde tijd en ga je 'slaaptarieven' betalen. Dit zijn variabele tarieven die hoger liggen dan bij een nieuw vast contract. Ben je nog nooit overgestapt van energie provider? Dan heb je op dit moment waarschijnlijk óók een variabel contract en betaal je dus hogere variabele tarieven. Je gaat in de meeste gevallen méér aan energie betalen bij hetzelfde verbruik.

Ons advies in bovengenoemde gevallen is: begin meteen met energie vergelijken en stap over naar een energiecontract met lage energieprijzen (en een eenmalige korting). Het kost je maar een paar minuten van je tijd en je bent gegarandeerd voordeliger uit dan wanneer je blijft zitten bij je huidige energie provider. Want met slaaptarieven hef je de eerdere korting op je contract vaak weer op. Zonde, toch?

Looptijd vast energiecontract

Wij zien dat overstappers van energie het vaakst voor een éénjarig- of driejarig energiecontract kiezen. Deze looptijden worden door vrijwel alle energie providers aangeboden, waardoor je verreweg de meeste keuze hebt in éénjarige- en driejarige contracten. Ook in combinatie met korting of een cadeau.

Let wel op dat wanneer je kiest voor een vast contract en je tussentijds wil overstappen, je mogelijk een opzegboete moet betalen. Wil je niet te lang vast zitten aan een energie provider, dan raden we je aan te kiezen voor een éénjarig vast contract. De kans is daarmee het kleinst dat je al tussentijds wil overstappen, omdat je na één jaar alweer vrij bent om over te stappen. Wil je toch eerder overstappen en is je einddatum nog niet verlopen? Bekijk dan welke energie providers je overstapboete (gedeeltelijk) vergoeden.

Eénjarig vast energiecontract
Zoek je zekerheid én flexibiliteit, kies dan voor een éénjarig vast energiecontract. Zo heb je zekerheid over de energieprijzen en ben je toch flexibel omdat je na één jaar alweer kunt overstappen.

Variabel energiecontract

Naast een vast energiecontract kun je ook kiezen voor een variabel contract. Bij een variabel energiecontract zonder einddatum kunnen de energieprijzen twee keer per jaar wijzigen, in januari en in juli. Dit betekent dat ieder halfjaar de energieprijzen stijgen of dalen.

Aan een variabel energiecontract kleven een aantal risico’s. Hoewel je ervan profiteert wanneer de energieprijzen dalen, ben je duurder uit wanneer de energieprijzen stijgen (bij hetzelfde verbruik). En wat de energieprijzen zullen doen weet je van tevoren nooit zeker.

Met een variabel energiecontract heb je dus minder zekerheid en loop je een groter risico meer te moeten betalen aan energiekosten. Daarnaast is de keuze in contracten voor onbepaalde tijd beperkt en kun je maar zelden profiteren van goede aanbiedingen met bijvoorbeeld een eenmalige korting. Dat maakt variabele contracten meestal ook iets duurder.

Variabel contract soms handiger
In sommige gevallen kan een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd juist een betere keuze zijn dan een vast contract, vanwege de flexibiliteit. Woon je bijvoorbeeld maar tijdelijk op je adres omdat je gaat samenwonen of een tijdelijk onderkomen hebt, en moet je binnen afzienbare tijd je energiecontract kunnen opzeggen? Dan is een variabel contract meestal een betere keuze omdat je dit type energiecontract maandelijks kunt opzeggen. Daarbij krijg je nooit te maken met een eventuele opzegboete. Houdt wel altijd rekening met een maximale opzegtermijn van 30 dagen.

Welke energiecontract kan ik het beste kiezen?

Welk type energiecontract je beter kunt kiezen is uiteindelijk natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, en sterk afhankelijk van je situatie. Bij welk energiecontract ben je goedkoper uit? Dat valt lastig te zeggen en hangt er van af wat het verloop van de energieprijzen is, van jouw verbruik én of je overstapt met een korting. Maar over het algemeen kunnen we wel zeggen dat een vast contract goedkoper is.

Daarom adviseren we eerder te kiezen voor een energiecontract voor bepaalde tijd. Kies je bovendien voor een looptijd van één jaar en stap je over met een korting, dan wordt deze verrekend over alleen dit jaar, wat relatief voordeliger is. Je bent na dat jaar weer vrij om over te stappen naar goedkope energie. Zo is de kans klein dat je een mooie energie aanbieding misloopt en stap je over naar de laagste energieprijzen op dat moment.

Tips bij het kiezen van een energiecontract
  • Ben je op zoek naar het voordeligste energiecontract? Op √©√©njarige energiecontracten is een hoge korting niet ongebruikelijk. Zo hoef je niet perse een langlopend energiecontract te kiezen en ben je toch flexibel.

  • Bekijk of een variabel energiecontract misschien een betere keuze is voor jouw situatie. Moet je een korte periode overbruggen en zoek je een tijdelijke energie provider? Dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een variabel contract.