Een energieleverancier moet meten hoeveel stroom jij verbruikt, zodat ze dit op de jaarrekening kunnen zetten en jij het juiste bedrag voor stroom betaalt. Ze meten jouw stroomverbruik met een enkele of dubbele meter. Wil jij weten wat het verschil is tussen de twee en welke meter het meest geschikt is voor jou? Wij leggen het in dit artikel uit.

Hoe werkt de meter?

Met een enkele meter wordt de stroom tegen één tarief afgerekend. Een enkele meter heeft namelijk maar één telwerk. Een dubbele meter heeft twee telwerken, daar kunnen dus ook twee verschillende tarieven mee worden gemeten. Een tarief tijdens de daluren en één tarief tijdens de piekuren. Overdag zijn de piekuren, mensen verbruiken meer stroom waardoor het tarief hoger is. De daluren zijn van 's avonds 23:00 tot 's ochtends 7:00, in het weekend en tijdens feestdagen. Alleen in Brabant en Limburg gelden andere tijden, namelijk van 22:00 tot 7:00. Tijdens de daluren wordt een lager tarief gehanteerd en betaal je dus minder voor de stroom die je op dat moment verbruikt.

Weet je niet welke meter jij in huis hebt? Hieronder staat een voorbeeld van een enkele meter en een dubbele meter.

Enkele meter

Enkele-meter
Dubbele meter

dubbele-meter

Moet ik kiezen voor een enkele meter of dubbele meter?

Het is persoonsgebonden welke meter het beste bij jou past. Wij raden aan om te kijken wanneer jij het meeste energie verbruikt. Verbruik jij voornamelijk tijdens de daluren veel energie? Dan is een dubbele meter de beste optie. Je betaalt dan minder voor je stroomverbruik. Apparaten zoals een koelkast verbruiken altijd stroom, deze stroom wordt dan tegen een hoger tarief gerekend. Ben je overdag vaak thuis? Dan is een enkele meter waarschijnlijk meer geschikt.

Met een dubbele meter moet je goed opletten wanneer je de meeste stroom verbruikt. Het is zonde als je dit tijdens piekuren doet, omdat je dan dus tegen een hoger tarief stroom afneemt. Je bent met een dubbele meter dus iets minder flexibel. Dit is geen probleem als je overdag weinig thuis bent.

Wijzigen meter

Is het voor jou voordeliger om te wisselen van meter? Dat is mogelijk bij alle energieleveranciers, behalve bij Budget Energie. Als je gaat overstappen of een nieuw contract afsluit is het slim om voordat het contract ingaat af te spreken met jouw (nieuwe) energieleverancier of je een enkel of dubbel tarief wilt. Bij ingang van het contract wordt jouw stroom meteen goed gemeten tegen het juiste tarief.

Energie vergelijken

Welke meter je ook kiest, is het altijd verstandig om te kiezen voor energie vergelijken. Op basis van je postcode en verbruik worden de beste energiecontracten voor jou getoond. Heb je een dubbele meter, dan kun je het stroomverbruik voor de piek- en daluren apart aangeven.

vergelijker-meter