Een energiemeter wordt gebruikt om te bepalen hoeveel stroom je verbruikt. Op basis van de meterstanden worden de jaarrekening en eindafrekening opgesteld. Er zijn verschillende meters: een enkele-, dubbele- en slimme meter. Het verschilt per situatie welke meter het meest geschikt is voor jou.

Hoe werkt het meten van energieverbruik?

Je energieleverancier meet je energieverbruik, dit doen ze door te kijken naar je meterstanden. Deze worden gemeten door een enkele-, dubbele- en slimme meter.

Een enkele meter meet je verbruik met één telwerk en wordt daardoor tegen één tarief afgerekend. Het maakt met een enkele meter dus niet uit wanneer je energie verbruikt, je betaalt altijd hetzelfde bedrag. Bij een dubbele meter is dit anders, je betaalt verschillende tarieven. Een dubbele meter heeft namelijk twee telwerken, één voor de daluren en één voor de piekuren. Voor de energie die je tijdens de piekuren verbruikt betaal je een hoger tarief.

Wil jij weten wat voor meter jij in huis hebt? In onderstaande afbeelding is te zien hoe een enkele- en dubbele meter eruit ziet. Wanneer je gaat energie vergelijken kun je in onze vergelijker aangeven welke meter je hebt. Je kunt daardoor precies zien wat je betaalt voor de dal- en piekuren.

Wil je weten welke meter het beste bij jou past? Wij leggen het in dit artikel uit: dubbele of enkele meter?

Daluren
De daluren zijn van 23:00 tot 7:00, in het weekend en tijdens feestdagen. Met uitzondering van Brabant en Limburg, hier gelden andere tijden: van 22:00 tot 7:00.

Enkele meter

Enkele-meter
Dubbele meter

dubbele-meter

Slimme meter

Naast de enkele en dubbele meter is er nog een derde optie: de slimme meter. Het voordeel van een slimme meter is vooral dat je zelf kunt kiezen of je tegen enkel- of dubbeltarief afgerekend wil worden, standaard worden ze ingesteld op dubbeltarief. Met een slimme meter is stroomtarieven vergelijken in de dal- en piekuren daarom belangrijk. Daarnaast kun je met een slimme meter een koppeling maken met je slimme thermostaat, energieapps en kan je netbeheerder van afstand je meterstanden uitlezen. Je ziet precies hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel je zelf opwekt. Een slimme meter is daarom noodzakelijk wanneer je zonnepanelen hebt, omdat de meter dan kan zien hoeveel je teruglevert aan het energienetwerk.

Slimme meter aanvragen

In 2020 moet elk huishouden zijn voorzien van een slimme meter. Sinds 2012 wordt daarom al bij nieuwbouwwoningen en grote verbouwingen standaard een slimme meter geplaatst. Als je nog geen slimme meter hebt kun je bij je netbeheerder nagaan wanneer ze gepland hebben om dit in jouw huis te installeren.

Wil jij eerder dan gepland staat een slimme meter? De slimme meter kun je zelf aanvragen bij je netbeheerder via mijnaansluiting.nl. Het kan zijn dat je netbeheerder hier geld voor vraagt.

Meterstanden doorgeven

Voor het opstellen van een termijnbedrag, jaarrekening en eindafrekening heeft je energieleverancier jouw meterstanden nodig. Je moet daarom je meterstanden doorgeven. Deze kun je aflezen van de enkele of dubbele meter die in je meterkast hangt. Mensen met een slimme meter hoeven niet zelf de meterstanden door te geven, dit gebeurt automatisch.

Slimme meter uitlezen

Omdat de netbeheerder automatisch je meterstanden kan uitlezen, wanneer je een slimme meter hebt, zijn er strenge privacy regels opgesteld. Zo kan de netbeheer en leverancier niet zien welke apparaten jij in huis hebt

Wil je niet dat je netbeheerder automatisch je meterstanden uitleest? Je kunt dit zelf blokkeren door het aan te geven bij je netbeheerder. Let op dat je dan wel zelf je meterstanden doorgeeft en je niet meer elke twee maanden een overzicht van je energieverbruik ontvangt.

Slimme meter uitlezen door netbeheerder
De netbeheer leest de meterstanden:
  • 1 keer per jaar voor je jaarafrekening
  • elke 2 maanden voor een overzicht van je energieverbruik
  • als je overstapt van energieleverancier of gaat verhuizen
  • als het nodig is voor onderhoud