Als je overstapt van energieleverancier of verhuist ontvang je een eindafrekening. Hierop staan alle kosten en kortingen voor je energie sinds de laatste jaarrekening.

Wat is de eindafrekening

Je krijgt een eindafrekening wanneer je overstapt van energieleverancier of wanneer je gaat verhuizen. Op de eindafrekening staan alle kosten en kortingen sinds de laatste jaarrekening. Je ziet wat je nog moet betalen of wat je eventueel teruggestort krijgt van je energieleverancier. Binnen zes weken na het overstappen of verhuizen moet je de eindafrekening hebben ontvangen.

Verschil eindafrekening en jaarrekening

De eindafrekening is niet hetzelfde als de jaarrekening. Een jaarrekening ontvang je elk jaar en is altijd over een periode van twaalf maanden berekend. De eindafrekening ontvang je dus alleen wanneer je overstapt of verhuist. Het kan daarom zijn dat de eindafrekening over een kortere periode dan twaalf maanden is berekend.

Eindafrekening bij overstappen

Ga jij binnenkort overstappen? Dan krijg je van je huidige energieleverancier een eindafrekening.

Gemakkelijk overstappen
Wil jij overstappen zonder gedoe? Controleer dan eerst tot wanneer je energiecontract loopt. Als je voor het einde van je contract opzegt, kan het zijn dat je een opzegboete moet betalen. Dit komt niet vaak voor, maar je kunt het beter alsnog controleren.

Meterstanden eindafrekening

Om de eindafrekening te kunnen maken heeft je huidige energieleverancier de meterstanden nodig. Je nieuwe energieleverancier heeft de meterstanden ook nodig, voor het opmaken van een nieuw termijnbedrag. De meterstanden laten zien hoeveel gas en/of stroom jij hebt verbruikt. Bij een enkele meter of dubbele meter moet je zelf de meterstanden doorgeven. Als je de meterstanden niet doorgeeft dan maakt je energieleverancier een schatting van je verbruik. Omdat het in dat geval niet je daadwerkelijke verbruik is, kan het zijn dat je meer betaalt voor je energieverbruik.

Een slimme meter verstuurd automatisch de meterstanden naar de energieleverancier. Je hoeft in dit geval niet zelf de meterstanden door te geven. We raden wel aan om altijd de meterstanden te controleren, ook al wordt het automatisch verstuurd met de slimme meter.

Eindafrekening bij verhuizen

Als je verhuist ontvang je altijd een eindafrekening. Ook als je bij dezelfde energieleverancier blijft. Voor de nieuwe woonsituatie wordt een nieuw termijnbedrag bepaald. Wanneer je verhuist is het verstandig de meterstanden door te geven aan je energieleverancier, zodat het juiste termijnbedrag wordt bepaald.

Ga jij verhuizen en ben je benieuwd bij welke energieleverancier je goedkope energie kunt krijgen? Energieleveranciers vergelijken helpt bij het kiezen van het beste energiecontract voor jou.

Controleren eindafrekening

Controleer je eindafrekening (en jaarrekening) altijd. Mocht er iets niet kloppen op de eindafrekening, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan je energieleverancier. Controleer op de volgende onderdelen:

  • Zijn de meterstanden correct?
  • Kloppen de groottes van de aansluitingen?
  • Klopt de periode waarover je moet betalen?
  • Zijn eventuele kortingen verrekend?