Per 1 juli verlaagt onder andere Eneco haar energietarieven, waardoor de rekening tussen de €130 en €165 lager uitvalt. Vooral huishoudens met een groot verbruik gaan er op vooruit.

Daling energietarieven

Elk jaar worden in januari en juli de energietarieven bekend gemaakt door de energieleveranciers. In januari van dit jaar werd duidelijk dat de energierekening een stuk hoger zou uitvallen, onder andere door de verhoging van belastingen.

Nu, een paar maanden later, verlaagt in ieder geval Eneco haar energietarieven. Ook Nuon geeft aan de energietarieven te verlagen vanaf 1 juli. De daling komt voornamelijk door de zachte winter, waardoor de gasvoorraad voldoende bleef.

De prijsverlaging geldt voor mensen met een variabel energiecontract. Heb jij een vast contract? Dan blijf je dezelfde tarieven betalen.

Vast of variabel contract kiezen?
Vaste contracten zijn over het algemeen voordeliger dan variabele contracten. Door de verlaging van de energietarieven wordt dit verschil iets kleiner, maar zal een vast contract alsnog goedkoper zijn en kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat doen de andere leveranciers?

Van Eneco en Nuon is bekend wat de nieuwe energietarieven worden. We hebben daarnaast de andere energieleveranciers gevraagd of hun tarieven ook verlaagd gaan worden. Van een aantal leveranciers hebben wij een reactie mogen ontvangen. Bij Powerpeers ga je ook minder betalen, de nieuwe tarieven zijn €0,226042 per kWh en €0,707202 per m3. Op dit moment betaal je bij Powerpeers nog €0,230974 per kWh en €0,765828 per m3. Vandebron heeft nog geen officiële tarieven uitgebracht, maar verwacht dat ook bij hun de tarieven gaan dalen. Essent geeft in een bericht op hun website aan dat ze de prijzen niet gaan verlagen. Van de overige leveranciers is nog niet bekend wat de tarieven worden.

tarieven-tabel

Wat betekent de prijsverandering voor jou?

Wat de prijsverandering voor jou betekent hangt af van je contract en je energieverbruik. In eerste instantie lijkt het gunstig dat de energietarieven worden verlaagd. Maar niet in alle gevallen ben je goedkoper uit. De meeste leveranciers verhogen bijvoorbeeld juist weer de kosten voor vastrecht, waardoor het verschil minder groot is. Ook de belasting blijft gewoon hetzelfde.

De prijsverlaging van Eneco, en in mindere mate ook van Nuon, is dus eigenlijk een correctie op de prijsverhoging eerder dit jaar. Het daadwerkelijke verschil is een stuk kleiner dan het lijkt.

Essent heeft ook om die reden aangegeven dezelfde tarieven te blijven hanteren en geeft aan dat je uiteindelijk bij de top drie grootste energieleveranciers van Nederland (Nuon, Eneco en Essent) ongeveer hetzelfde kwijt bent.

Jaarrekening
De verlaging van energietarieven heeft niet veel effect op je jaarrekening aangezien je het eerste half jaar wel de verhoogde tarieven betaalt. Het eerste half jaar verbruik je over het algemeen meer energie dan het tweede half jaar.

Verschil tussen klein en groot huishouden

Voor huishoudens met een klein energieverbruik is de prijsverlaging niet heel gunstig. Dat heeft te maken met de tarieven die je per kWh (stroom) en m3 (gas) betaalt. Aangezien het vastrecht omhoog gaat bij de meeste leveranciers merk je daarom als kleinverbruiker weinig van de prijsverlaging.

Voor huishoudens die veel energie verbruiken is het wél gunstig. Hoe meer energie je verbruikt, hoe gunstiger het is dat je lagere energietarieven betaalt.

Energieleveranciers vergelijken

Het is goed om na te gaan of jij straks nog wel goed zit bij je huidige energieleverancier. Met energieleveranciers vergelijken kom je snel te weten waar je goedkope energie kan afnemen.