Hoe bereken je de kWh prijs?

Benieuwd hoe je de kWh prijs berekend en erachter komt hoe veel je betaalt voor je stroom? Wij leggen het uit.

Je betaalt een vaste leveringsprijs voor stroom, hoe hoog dit bedrag precies is verschilt per leverancier. Daarnaast betaal je meerdere variabele tarieven. Onder de variabele tarieven valt de prijs per kWh, energiebelasting en Opslag Duurzame energie. De prijs per kWh kun je het beste berekenen door de variabele tarieven te vermenigvuldigen met je verbruik.

Het bedrag wat je voor stroom betaalt bestaat dus uit de volgende onderdelen:

  • Prijs per kWh: ± € 0,08 (verschilt per leverancier)
  • Energiebelasting: € 0,1182533 per kWh
  • Opslag Duurzame Energie (ODE): € 0,033033 per kWh
  • Vaste leveringsprijs: verschilt per leverancier

In de vergelijker tonen we de stroomtarieven van de energieleveranciers. Wat je precies betaalt voor 1 kilowatt is sterk afhankelijk van je postcode en verbruik. Je kunt gebruik maken van onze standaard schatting van 2500 kWh of zelf je eigen verbruik invullen. In de energie vergelijker kun je vervolgens meer informatie over de prijzen bekijken en zien wat de exacte prijzen zijn. Lees meer over de opbouw van energietarieven.

compare-lamp-nest

Overstappen van energie

Overstappen naar de energieleverancier met de beste kWh prijs is heel gemakkelijk. In drie stappen is alles geregeld!

1. Vergelijken kilowatt prijs

Vul je postcode en verbruik in. Zo zie je het beste aanbod voor jou met de beste kWh prijs en indien je ook gas afneemt de prijs per m3. Vergelijk het complete aanbod van de energieleveranciers en maak een keuze.

Energietarieven vergelijken

2. Aanvragen van je contract

Vervolgens sturen we je door naar de website van de desbetreffende leverancier. Je komt terecht bij het aanmeldformulier. Vul je gegevens in en je bent aangemeld!

3. Profiteren van de laagste tarieven

Je maakt automatisch gebruik van de gratis overstapservice. Je hoeft dus niets te doen, de leveranciers regelen het onderling met elkaar. Geen zorgen je zult geen seconde zonder gas en stroom zitten.

Meer over de overstapservice

kWh prijs vergelijken

Niemand wil te veel betalen voor stroom. Maar hoe kun je de kilowatt prijzen vergelijken?

Het is belangrijk om te weten hoe veel stroom (en gas) je gemiddeld in één jaar tijd verbruikt. Dit kun je als houvast gebruiken wanneer je de kilowatt prijs gaat vergelijken. Betaal je op dit moment meer dan in de vergelijker staat? Dan kun je het beste overstappen naar lagere energieprijzen.

Wij raden aan om niet alleen naar de kilowatt prijs te kijken, maar het complete kostenplaatje in kaart te brengen. Met een volledig beeld kun je beter bepalen of je duurder óf juist goedkoper uit bent. In de vergelijker tonen wij alle prijzen, hierdoor zie je precies wat je in totaal voor stroom (en gas) betaalt.

Voordelen stroom vergelijken:
  • Makkelijk en snel
  • Mis nooit een energie actie
  • Goedkope energie
  • Volledig aanbod
kWh prijs vergelijken
Energie vergelijken tablet

Meer informatie over kilowatt stroom

Wil je meer weten over kilowattage en prijzen? Bekijk dan de meest gestelde vragen.

Wat kost 1 kWh?

Zie onderstaande tabel voor de kosten per 1 kWh. De kosten zijn berekend bij een verbruik van 2500 kWh.

EnergieleverancierPrijs per kWh
Nuon Vattenfall€ 0,2332 kWhBekijken
Essent€ 0,2227 kWhBekijken
Eneco€ 0,2210 kWhBekijken
Oxxio€ 0,2163 kWhBekijken
Powerpeers€ 0,2283 kWhBekijken
Engie€ 0,2251 kWhBekijken
Vandebron€ 0,2293 kWhBekijken
Budget Energie€ 0,2171 kWhBekijken
Pure Energie€ 0,2454 kWhBekijken
Energiedirect€ 0,2193 kWhBekijken
NLE€ 0,2160 kWhBekijken

Moet ik kiezen voor variabele of vaste kWh prijzen?

In veel gevallen is het goedkoper om te kiezen voor een vaste kilowatt prijs bij een energieleverancier. Dit omdat je daarbij vaak een korting krijgt op de eindafrekening. Als je jouw verbruik invult zie je precies wat je maandelijkse stroomkosten zijn bij vaste energietarieven.

Als je weet dat je binnen een korte periode gaat verhuizen, dan is het raadzaam om te kiezen voor variabele kWh prijzen. Hierbij is je contract namelijk voor onbepaalde tijd en kun je iedere maand je contract opzeggen. Je hebt in dat geval alleen te maken met een opzegtermijn van 30 dagen.

Weet je nog niet zeker wat voor jou het beste is? Wij leggen het uitgebreid uit in het artikel energiecontract vast of variabel.

Berekening kilowatt prijs

De stroomprijzen op deze website zijn opgesteld op basis van een gemiddeld energie verbruik van 2500 kWh. De tarieven zijn vergeleken op basis van de leveringskosten inclusief belasting. Dit is het gedeelte dat per energieleverancier verschilt. Overige kosten als meterhuur en netwerkkosten zijn voor alle leveranciers gelijk en zijn dan ook niet meegenomen.

Goedkoopste stroomleverancier

Wat de goedkoopste stroomleverancier is, verschilt per situatie. Er is een aantal goedkope energieleveranciers zoals Nuon Vattenfall, Essent, Eneco en Oxxio. We raden altijd aan om eerst energieleveranciers te vergelijken omdat je dan zeker weet waar je het goedkoopste contract kunt afsluiten.