9.5 beoordeling Onze bezoekers beoordelen ons op Kiyoh gemiddeld met een 9.5! bezoekers over ons op kiyoh
370.960 mensen die per maand abonnementen bij ons vergelijken
adviezen per maand
Thuiswinkel We zijn partner van Thuiswinkel als onderdeel van Keuze.nl
partner sinds 2018

Hoe bereken je de kWh prijs?

Benieuwd hoe je de kWh prijs berekent? Wij leggen je uit hoe de stroomprijs is opgebouwd, en wat je betaalt voor stroom.

Voor stroom betaal je een vaste leveringsprijs per jaar. Dit kun je zien als een soort administratiekosten voor de levering van stroom op jouw adres. Hoe hoog dit bedrag precies is verschilt per leverancier, maar gaat om enkele tientallen euro's per jaar.

De variabele stroomprijs per kWh bestaat daarnaast uit meerdere onderdelen. Zo betaal je een tarief voor de prijs per kWh, aan energiebelasting en aan Opslag Duurzame energie. De prijs per kWh kun je het beste berekenen door het totaal van deze tarieven te vermenigvuldigen met je verbruik. Voor je totale stroomprijs tel je daar de vaste leveringskosten bij op.

Het variabele stroomtarief bestaat dus uit de volgende onderdelen:

  • 'Kale' prijs per kWh: ± € 0,08 (verschilt per leverancier)
  • Energiebelasting: € 0,1182533 per kWh
  • Opslag Duurzame Energie (ODE): € 0,033033 per kWh

In de vergelijker tonen we de stroomtarieven van de energieleveranciers. Wat je precies betaalt voor 1 kilowatt is sterk afhankelijk van je postcode en verbruik. Je kunt gebruik maken van onze standaard schatting van 2500 kWh of zelf je exacte verbruik invullen. Dit laatste is natuurlijk accurater. In de energie vergelijker kun je vervolgens meer informatie over de prijzen bekijken en zie je wat de exacte tarieven zijn. Lees meer over de opbouw van energietarieven.

compare-lamp-nest

Overstappen van energie

Overstappen naar de energieleverancier met de beste kWh prijs is heel gemakkelijk. In drie stappen is alles geregeld!

1. Vergelijken kilowatt prijs

Vul je postcode en verbruik in. Zo zie je het beste aanbod voor jou met de kWh prijs, en indien je ook gas afneemt de prijs per m3 gas. Vergelijk het complete aanbod van de energieleveranciers en maak een keuze.

Energietarieven vergelijken

2. Aanvragen van je contract

Vervolgens sturen we je door naar de website van de desbetreffende leverancier. Je komt terecht bij het aanmeldformulier. Vul je gegevens in en je bent aangemeld!

3. Profiteren van de laagste tarieven

Je maakt automatisch gebruik van de gratis overstapservice. Je hoeft dus niets te doen. Je nieuwe en oud leverancier regelen je overstap onderling met elkaar. Bovendien kom je geen seconde zonder gas en stroom te zitten.

Meer over de overstapservice

kWh prijs vergelijken

Niemand wil te veel betalen voor stroom. Maar hoe kun je de kilowatt prijzen vergelijken?

Het is belangrijk om te weten hoeveel stroom (en gas) je gemiddeld in één jaar tijd verbruikt. Dit kun je als houvast gebruiken wanneer je de kilowatt prijs gaat vergelijken. Betaal je op dit moment méér dan in de vergelijker staat? Dan kun je het beste overstappen naar lagere energieprijzen.

Wij raden aan om niet alleen naar de kilowatt prijs te kijken, maar het complete kostenplaatje in kaart te brengen. Met een volledig beeld kun je beter bepalen of je duurder óf juist goedkoper uit bent. De kilowatt prijs is namelijk maar één onderdeel van je totale energierekening. In de vergelijker tonen wij daarom alle prijzen, ook eventuele kortingen. Hierdoor zie je precies wat je in totaal voor stroom (en gas) betaalt. Soms ben je bij een leverancier met de laagste kWh prijs het goedkoopste uit, soms niet vanwege andere tarieven die ook meewegen.

Voordelen stroom vergelijken:
  • Makkelijk en snel
  • Mis nooit een energie actie
  • Goedkope energie
  • Volledig aanbod
kWh prijs vergelijken
Energie vergelijken tablet

Meer informatie over kilowatt stroom

Wil je meer weten over kilowattage en prijzen? Bekijk dan de meest gestelde vragen.

Wat kost 1 kWh?

Zie onderstaande tabel voor de kosten per 1 kWh. De kosten zijn berekend bij een verbruik van 2500 kWh.

Energieleverancier Prijs per kWh
Budget Energie € 0,2514 kWh Bekijk
Oxxio € 0,2768 kWh Bekijk
Vandebron € 0,2780 kWh Bekijk
Eneco € 0,2527 kWh Bekijk
Vattenfall € 0,2559 kWh Bekijk
Pure Energie € 0,2753 kWh Bekijk
PowerPeers € 0,2762 kWh Bekijk
Energiedirect € 0,2534 kWh Bekijk
Essent € 0,2842 kWh Bekijk
ENGIE € 0,2824 kWh Bekijk

Moet ik kiezen voor variabele of vaste kWh prijzen?

In veel gevallen is het goedkoper om te kiezen voor een vaste kilowatt prijs bij een energieleverancier. Dit omdat je daarbij vaak een korting krijgt op de eindafrekening. Als je jouw verbruik invult zie je precies wat je maandelijkse stroomkosten zijn bij vaste energietarieven.

Als je weet dat je binnen een korte periode gaat verhuizen, dan is het raadzaam om te kiezen voor variabele kWh prijzen. Hierbij is je contract namelijk voor onbepaalde tijd en kun je iedere maand je contract opzeggen. Je hebt in dat geval alleen te maken met een opzegtermijn van 30 dagen.

Weet je nog niet zeker wat voor jou het beste is? Wij leggen het uitgebreid uit in het artikel energiecontract vast of variabel.

Berekening kilowatt prijs

De stroomprijzen op deze website zijn opgesteld op basis van een gemiddeld energie verbruik van 2500 kWh. De tarieven zijn vergeleken op basis van de leveringskosten inclusief belasting. Dit is het gedeelte dat per energieleverancier verschilt. Overige kosten als meterhuur en netwerkkosten zijn voor alle leveranciers gelijk en zijn dan ook niet meegenomen.

Goedkoopste stroomleverancier

Wat de goedkoopste stroomleverancier is, verschilt per situatie. Er is een aantal goedkope energieleveranciers zoals Nuon Vattenfall, Essent, Eneco en Oxxio. We raden altijd aan om eerst energieleveranciers te vergelijken omdat je dan zeker weet waar je het goedkoopste contract kunt afsluiten.