Wil je graag overstappen van energieleverancier, maar weet je niet precies hoe dit werkt? Met de overstapservice wordt dit grotendeels voor jou geregeld, waardoor overstappen gemakkelijk is. Wij leggen jou uit wat de overstapservice inhoudt.

Hoe werkt de overstapservice?

Met de overstapservice wordt overstappen gemakkelijk gemaakt voor jou. Je huidige en nieuwe energieleverancier regelen namelijk voor het grootste gedeelte de overstap. Het enige wat jij hoeft te doen is de meterstanden controleren en doorgeven. De gehele overstap duurt meestal tussen de vier en zes weken, vanaf de aanvraag tot en met de start van het nieuwe energiecontract. In de overstapperiode zitten veertien dagen bedenktijd en de opzegtermijn van dertig dagen.

Stappenplan overstapservice

  • Energie vergelijken
  • Aanvragen energie en beĆ«indigen huidige energiecontract
  • 14 dagen bedenktijd
  • Meterstanden doorgeven
  • De overstap is geregeld

Energie vergelijken

Mocht je nog niet weten naar welke energieleverancier je wilt overstappen, kun je het beste energie vergelijken. Je krijgt alle energieleveranciers en contracten te zien, het goedkoopste contract staat altijd bovenaan in onze vergelijker.

Aanvragen energiecontract

Wanneer je een nieuwe energieleverancier hebt gekozen, kun je het nieuwe contract aanvragen. Dit doe je bij de energieleverancier zelf. Wij zorgen dat je via onze vergelijker automatisch goed wordt doorverwezen naar de website van de nieuwe energieleverancier. Daar vul je vervolgens je gegevens in en wordt je aanvraag verstuurd.

Beƫindigen energiecontract

Je nieuwe energieleverancier kijkt in het Contract Einde Register (CER) wanneer je huidige energiecontract afloopt. Het CER is een register waar alle energiecontracten van kleinverbruikers staan. Je nieuwe energieleverancier kan in het CER precies zien wanneer het nieuwe contract in kan gaan. Je nieuwe contract gaat dan in zodra je huidige contract is afgelopen.

Mocht het huidige contract langer doorlopen dan het moment waarop je nieuwe contract ingaat dan wordt dit vermeld in de bevestiging van je nieuwe energieleverancier. Het kan zijn dat je een opzegboete moet betalen wanneer je te ver voor het einde van je huidige contract overstapt. Gelukkig komt een opzegboete bijna niet voor.

Je ontvangt altijd een bevestiging van je nieuwe energieleverancier waarin staat staat wanneer het nieuwe contract ingaat en welke tarieven je gaat betalen.

14 dagen bedenktijd

Nadat je de bevestiging van je nieuwe energieleverancier hebt gehad, heb je nog veertien dagen bedenktijd. Je kunt dan zonder opgave van reden het contract stoppen. De veertien dagen bedenktijd geldt bij elke energieleverancier.

Meterstanden doorgeven

Na de 14 dagen bedenktijd ontvang je een meterstandenkaart, hierop kun je je meterstanden doorgeven. De meterstanden worden door zowel je huidige als nieuwe energieleverancier gebruikt. De huidige energieleverancier heeft de meterstanden nodig voor het opstellen van een eindafrekening en de nieuwe energieleverancier voor het vaststellen van een nieuw termijnbedrag (ook wel voorschotbedrag genoemd).

Bij meerdere energieleveranciers kun je de meterstanden ook online doorgeven via een formulier op hun website.

Slimme meter
Als je een slimme meter hebt worden de meterstanden automatisch doorgegeven. In dit geval hoef je dus zelf niet de meterstanden door te geven. Wij raden wel aan om de meterstanden altijd te controleren, zodat de eindafrekening en het nieuwe termijnbedrag meteen kloppen.

De overstap is geregeld

Nadat je de meterstanden hebt doorgegeven ontvang je de eindafrekening en een bevestiging van het nieuwe termijnbedrag. Controleer de eindafrekening altijd voor de zekerheid, als dat klopt is de overstap geregeld!