Greenpeace is naar de rechter gestapt om te zorgen dat energiebedrijven RWE, Uniper en Engie een stookverbod krijgen. Gelukkig zijn er genoeg écht groene energieleveranciers. Lees bij wie jij moet zijn voor groene energie.

Wat is groene energie?

Wanneer je groene energie afneemt, krijg je niet opeens andere stroom dan je buurman of buurvrouw. Met groene stroom wordt bedoeld dat de energieleverancier de stroom opwekt door duurzame bronnen. In tegenstelling tot grijze energie raken duurzame bronnen nooit op en zijn ze niet schadelijk voor het milieu.

Er zijn verschillende duurzame energiebronnen, zoals waterkracht, windkracht, zonne-energie en biomassa. In de afbeelding hiernaast is een voorbeeld van een stroometiket van Pure Energie, zij wekken voornamelijk stroom op door middel van windenergie en een klein deel door zonne-energie.
Stroometiket Pure Energie
Zowel RWE, Uniper en Engie gebruiken biomassa om groene energie te produceren. Greenpeace trekt echter in twijfel of de houtsnippers die ze daarvoor gebruiken op een duurzame manier gewonnen zijn. De rest van de energieleveranciers in Nederland doen het over het algemeen gelukkig erg goed wat groene energie betreft.

CO2-gecompenseerd gas

Daarnaast zijn er ook nog energieleveranciers die CO2-gecompenseerd gas leveren. In Nederland is er nog te weinig groen gas waardoor leveranciers er steeds vaker voor kiezen om de CO2 uitstoot te compenseren door de aanleg van bossen.

Groene energieleveranciers

Vind jij het milieu belangrijk en wil je graag bij een groene energieleverancier je energie afnemen? In Nederland zijn gelukkig veel energieleveranciers bezig om groene stroom te leveren. Op dit moment zijn vijf energieleveranciers die echt als groene energieleverancier worden gezien. Wij hebben de vijf groenste energieleveranciers een rapportcijfer gegeven. Daarbij hebben we gekeken hoe ze de groene stroom opwekken, waar de stroom vandaan komt en of ze daarnaast andere producten of diensten aanbieden die bijdragen aan een groener milieu.

ProviderSoort energieRapportcijfer
VanDeBron logoZonne-energie

Windenergie

Biomassa
9Naar Vandebron
Greenchoice logoZonne-energie

Windenergie

Biomassa
9Naar Greenchoice
Powerpeers logoWindenergie

Zonne-energie

Waterkracht
9,5Naar Powerpeers
PureEnergie logoWindenergie

Zonne-energie
10Naar Pure Energie
Eneco logoZonne-energie

Windenergie
7.5Naar Eneco