In 2014 is de warmtewet ingevoerd. De warmtewet beschermt afnemers die aangesloten zitten op stadsverwarming of blokverwarming. Afnemers van stadsverwarming kunnen alleen overstappen voor stroom.

Wat is de warmtewet?

De warmtewet beschermt afnemers die aangesloten zitten op stadsverwarming of blokverwarming. Afnemers van stadsverwarming kunnen namelijk niet zelf kiezen welke warmteleverancier ze willen, dat bepaalt de gemeente. Het is dus ook niet mogelijk om over te stappen, er is namelijk maar één warmteleverancier waar je de warmte van kan afnemen. Je kunt wel overstappen voor alleen stroom.

Om te zorgen dat de warmteleveranciers niet te hoge prijzen hanteren, is in 2014 daarom de warmtewet ingevoerd. In de wet staat dat verbruikers niet meer betalen dan een gemiddeld huishouden met een gasaansluiting, ook wel het ‘Niet-meer-dan-anders-principe’ genoemd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht, zodat warmteleveranciers zich aan deze wet houden. Naast het 'Niet-meer-dan-anders-principe' staan de volgende onderdelen ook in de warmtewet:

  • De maximumtarieven voor warmte
  • Wanneer de warmteleverancier jou mag afsluiten van warmte
  • Wanneer je recht hebt op compensatie bij een storing
  • De overeenkomst tussen jou en de warmteleverancier, zoals de kwaliteit van de warmte en dienstverlening
  • Je rechten én plichten bij het meten van je warmteverbruik
  • Een geschillencommissie wanneer er een meningsverschil is

Voor wie geldt de warmtewet?

De warmtewet geldt alleen voor kleinverbruikers die aangesloten zijn op stadsverwarming of blokverwarming. Kleinverbruikers zijn consumenten en klein en middelgroot bedrijven met een aansluiting van maximaal 100 Kilowatt. Weet je niet wat de grootte van je aansluiting is? Dan kun je dit aanvragen bij jouw warmteleverancier. Bij een aansluiting groter dan 100 kilowatt moet je zelf onderhandelen over de prijs met de warmteleverancier.

Maximumtarieven stadsverwarming

De maximumtarieven worden jaarlijks bepaald door de ACM. Deze tarieven bepaalt ze aan de hand van de gemiddelde prijs van gascontracten over één jaar gemeten. In de prijs zijn inbegrepen: een vast bedrag, een bedrag voor warmteverbruik (in GigaJoule), het meettarief en eenmalige aansluitkosten. In onderstaand tabel zie je wat de maximumtarieven zijn. Warmteleveranciers mogen dus nooit meer dan deze tarieven vragen voor stroom, ze mogen echter wel een lagere prijs hanteren.

Prijs20182019
Maximum prijs vast€309,52€318,95
Maximum prijs per GigaJoule€24,05€28,47
Meettarief€25,36€25,89
Eenmalig aansluitbijdrage t/m 25 meter€1037,78€1038,89
Eenmalig aansluitbijdrage vanaf 25 meter€33,77€33,91

Overstappen alleen stroom

Met stadsverwarming kun je dus niet zelf je warmteleverancier kiezen. Voor alleen stroom kun je wel gewoon zelf een stroomleverancier kiezen. Wij raden altijd aan om jaarlijks over te stappen van leverancier, omdat overstappen je veel geld kan besparen. Ook voor alleen stroom geven leveranciers kortingen. Je kunt bij ons gemakkelijk alleen stroom vergelijken.