Tele2 gaat de sportzender Fox Sports niet meer aan zijn klanten aanbieden. Het telecombedrijf heeft te kennen gegeven dat de overeenkomst met Fox niet wordt doorgezet. Voor de ongeveer 8000 klanten met een Fox Sports-abonnement gaat het beeld na 13 september op zwart. Meer providers liggen met de sportzender in de clinch over deze voorwaarden.

Definitief besluit

In een persbericht dat Tele2 heeft uitgezonden, maakt het telecombedrijf duidelijk dat het zijn abonnees niet voor iets wil laten betalen wat zij niet willen en dat daarom de overeenkomst met de sportzender niet is verlengd. Fox wil namelijk een vergoeding ontvangen per Tele2-abonnee, waarbij er geen rekening wordt gehouden of deze abonnee daadwerkelijk ook de sportzenders van Fox wil bekijken. Tele2 legt uit dat dit tot een stijging van de abonnementskosten zal leiden. Verder verklaart de aanbieder in het persbericht dat de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) een onderzoek zal instellen naar het aanbod van Fox.

Volgens Tele2 lopen er geen onderhandelingen meer met Fox Sports en is de genomen maatregel definitief. Een woordvoerder van Tele2 geeft aan: "Er is ons nog een aanbod gedaan, maar we hebben besloten daar niet in mee te gaan. Daar komt het resultaat vandaan dat we per direct zijn gestopt met de verkoop". Dat Tele2 mogelijk abonnees verliest door dit besluit erkent de woordvoerder. Dit weegt volgens hem echter niet op tegen het belang van alle klanten. Tele2-abonnees met een liefde voor sport kunnen kiezen voor Ziggo Sports, dat wordt aangeboden in het pluspakket.

Andere aanbieders

Ook KPN liep tegen dit probleem aan met Fox. Zij bereikten deze maand een compromis: voetbal komt niet in het standaardpakket, maar KPN gaat Fox Sports wel meer betalen. Providers Delta, Caiway en NLKabel zijn nog in onderhandeling met Fox Sports, en zijn in afwachting van een uitspraak van ACM.

Onderzoek door ACM

Toezichthouder ACM maakte vorige maand al bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de voorwaarden die Fox aan de providers stelt. ACM stelt dat er mogelijk een oneerlijk speelveld tussen providers met een nieuw contract en providers waarvan het contract nog doorloopt ontstaat, omdat sommige providers nog een lopend contract hebben en de nieuwe contracten andere voorwaarden hebben. In 2012 stelde de autoriteit al vast dat Fox niet mag discrimineren bij contracten over uitzendrechten van eredivisiewedstrijden.