Betaalzender HBO stopt per 31 december met uitzenden in Nederland. Het besluit treft naar schatting zo’n driehonderdduizend abonnees die HBO Nederland ontvangen. Ziggo-klanten hoeven echter niet bang te zijn hun favoriete series te gaan missen. De aanbieder is bezig met een alternatief om populaire series als Game of Thrones, Girls, Silicon Valley en True Detective aan te kunnen bieden aan zijn abonnees.

HBO Nederland is een joint venture van de bedrijven Home Box Office en Liberty Global. Na de overname van tv-aanbieder Ziggo, kreeg Liberty Global het belang in HBO. Om de fusie door te laten gaan, moest Liberty Global Film1 verkopen. Het bedrijf verkocht de zender uiteindelijk aan Sony Entertainment. HBO zit nu bij veel abonnementen van Nederlandse tv-aanbieders als betaalde optie. Aanbieders waarbij HBO in de prijs van het abonnement zit inbegrepen, zullen dus hun abonnement moeten veranderen zodra HBO eind dit jaar met zijn Nederlandse activiteiten stopt.

Plannen Ziggo rondom HBO content

Kabelbedrijf Ziggo is in het bezit van alle uitzendrechten van de films en series van HBO voor de Nederlandse markt. Voor december zal het bedrijf bekend maken wat er met de uitzendrechten zal gebeuren. Er is een grote kans dat Ziggo content van HBO als exclusieve content voor zijn eigen abonnees gaat inzetten, om hiermee te concurreren met KPN. Of voor niet Ziggo-klanten de content in een andere vorm beschikbaar zal komen, zal binnen enkele weken bekend worden.

Schatting gedupeerden HBO-besluit

Hoeveel klanten er ongeveer door het besluit van HBO worden getroffen is niet geheel duidelijk. Marktonderzoeksbureau Telecompaper schat het aantal abonnees van HBO Nederland aan het einde van het tweede kwartaal op 360.000. Het aantal baseert Telecompaper op een onderzoek binnen het eigen Consumer Panel. Als je ervan uitgaat een groot deel van de HBO-klanten bij Ziggo abonnee is en dat Ziggo de helft van het aantal huishoudens van tv-diensten voorziet, is het aannemelijk dat rond de tweehonderdduizend huishoudens door het besluit van HBO getroffen worden. De bedrijven Home Box Office, Liberty Global en Ziggo geven zelf geen duidelijkheid over hoeveel klanten HBO Nederland op dit moment heeft.