Afgelopen weekend bracht KPN het nieuws dat de onderhandelingen over de nieuwe voorwaarden die Fox Sports stelt in het contract, goed waren verlopen. Ook kabel-tv aanbieder Delta loopt tegen deze voorwaarden aan, en geeft aan nog in onderhandeling te zijn met Fox over een nieuwe overeenkomst. De Zeeuwse kabelaar laat weten: ‘We doen er alles aan om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Hierbij blijft het belang van al onze klanten voorop staan. Ook deze week blijven we de FOX-sportkanalen doorgeven aan alle FOX Sports abonnees, tenzij FOX Sports ons verzoekt om de doorgifte van de voetbalkanalen te staken.’

Sportzender in het basispakket

In mei werd er door de Telegraaf al bericht over de onderhandelingen tussen tv-maatschappij Fox en tv-aanbieders over nieuwe voorwaarden voor de betaalzenders met Nederlandse voetbalwedstrijden. Een voorwaarde van Fox was bijvoorbeeld dat de sportzender in het basispakket van de tv-aanbieders zou worden opgenomen. De prijs van het basispakket zou dan een paar euro per maand duurder worden. Maar een klein percentage van de klanten van verschillende tv-aanbieders maakt werkelijk veelvoudig gebruik van de sportzender. Om deze reden lieten de meeste aanbieders aan Fox weten er geen behoefte aan te hebben om hun basispakket duurder te maken.

Ongelijkheid tussen aanbieders

Volgens Delta zorgt het voorstel van Fox voor concurrentie tussen aanbieders. Zo hebben bijvoorbeeld distributeurs als Ziggo nog een doorlopend contract en blijft bij hen de situatie onveranderd, met Fox Sports als een extra betaalzender. Daarnaast stelt Delta dat het een ongelijke situatie tot stand brengt als alle Delta-abonnees extra moeten gaan betalen, terwijl maar een klein percentage een abonnement heeft op de sportzender van Fox. Delta heeft om deze reden bezwaar aangetekend bij toezichthouder ACM over de voorwaarden van Fox.

Ook Tele2, Caiway en NLKabel delen de mening van de Zeeuwse kabelaanbieder en klopten aan bij ACM. De organisatie liet weten de nieuwe voorwaarden te onderzoeken en verzocht Fox de lopende contracten, die op 31 juli aflopen, voorlopig voort te zetten. Vodafone en KPN hebben ondertussen een overeenkomst gesloten met Fox.

Een reden voor Fox om de nieuwe voorwaarden te introduceren, is hoogstwaarschijnlijk omdat het bedrijf verlies maakt. In 2012 heeft de Eredivisie een contract met Fox gesloten om het live voetbal twaalf seizoenen lang uit te zenden vanuit de betaalzenders van Fox Sports. Voor de Eredivisie betekent dit een winst van 68 tot 100 miljoen per jaar. Fox draait echter een verlies van zo’n 15 miljoen per jaar op het contract.