Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat TV-kijkers meer keuzevrijheid hebben in het afnemen van een zenderpakket. De staatssecretaris heeft het Commissariaat voor de Media laten onderzoeken in hoeverre de Nederlandse kijker geïnteresseerd is in een zogenaamd à la carte menu voor televisiezenders. Een meerderheid van de TV-kijkers blijkt hier positief tegenover te staan.

Wijziging Mediawet

Dekker wil de verplichting voor TV-aanbieders om minstens dertig zenders in het standaardpakket aan te bieden uit de wet schrappen. Uit het onderzoek dat Dekker door het Commissariaat liet uitvoeren, blijkt een meerderheid van 63 procent van de kijkers zelf zijn zenderpakket te willen samenstellen. Volgens de staatssecretaris is Nederland daarnaast het enige land in Europa met de eis van een minimaal aantal zenders in een TV-pakket.

De wetswijziging van de Mediawet zal ruimte maken om flexibele TV-pakketten aan te bieden met veel minder zenders. Een TV-abonnement kan dan goedkoper worden. Dekker schrijft aan de Tweede Kamer: "Ik ben van mening dat consumenten noch marktpartijen gebaat zijn bij de huidige regeling. Daarom is het mijn inzet om de wettelijke verplichting van een standaardpakket los te laten, zodat de markt vrij baan krijgt om in te spelen op de behoeften van de consument."

Kabelmaatschappijen minder positief

De kabelaars staan kritisch tegenover een situatie waarin televisiekijkers zelf een zenderpakket samenstellen. Algemeen directeur Mathieu Andriessen van NLkabel, de branchevereniging van TV-aanbieders, meldt aan het Financieel Dagblad: ‘Iedere modernisering is goed, maar het is nog maar de vraag of het aantal kleinere zenderpakketten nu een grote vlucht gaat nemen’.

Andriessen juicht het wegwerken van regels toe, maar waarschuwt voor mogelijk hogere administratieve kosten die ontstaan als iedereen zijn eigen pakket samenstelt. Omroepen hebben er volgens hem geen belang bij, en zullen advertentie-inkomsten missen als TV-kijkers hun zenders niet in het pakket nemen. Andriessen stelt dat televisie juist duurder wordt zodra je kiest voor minder zenders. De staatssecretaris neemt na de evaluatie van de omroepdistributiewet later dit jaar een definitief besluit over het zenderpakket.