Ruim 37% van de Nederlandse huishoudens beschikt over internet op hun televisie, in 2015 was dit nog slechts 32%. Dit blijkt uit onderzoek van de Media Standaard Survey (MSS). Naar verwachting zal de groei van het aantal huishoudens dat beschikt over internet op televisie alleen maar toenemen.

De mogelijkheden van internet op je televisie

Internet op je televisie biedt meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken. Niet alleen kun je eindeloos series kijken via Netflix, je hebt ook toegang tot speciale TV apps die grote media zoals de NOS en RTL aanbieden.

Alle sporten in Rio live volgen via NOS TV app

In tegenstelling tot de standaard televisie zender NPO1 kan je via de NOS TV app alle sporten van de Olympische Spelen in Rio volgen. Als je smart TV aangesloten is op internet kun je via de app switchen tussen alle sporten die op dat moment beoefend worden. Hierbij maakt de NOS gebruik van de Nederlandse vlag om in het overzicht aan te geven bij welke sport een Nederlander actief is.

NOS TV app Via je televisie eten bestellen

Internet op je televisie is dus zeer handig als je uitzendingen of video's wilt streamen. Met de internetverbinding via je televisie kan je echter ook websites bezoeken of eten bestellen, bijvoorbeeld via de Thuisbezorgd TV app. De app van Thuisbezorgd is exclusief gemaakt voor Samsung televisies. De interactiviteit die het internet toevoegt aan televisies kan van grote waarde zijn voor de gebruiker.

Chromecast voor televisie's zonder internet

Omdat nog grofweg 63% van de Nederlandse huishoudens geen beschikking heeft over internettoegang op zijn televisie, maken veel providers en diensten hun content toegankelijk via de Chromecast. De Google Chromecast is een apparaat waarmee je het beeld van je smartphone kunt streamen naarje televisie. Voor televisies die wel beschikken over een HDMI aansluiting, maar niet over internet, is de Chromecast ideaal. Via bijvoorbeeld T-Mobile's Knippr of KPN Play kan je live televisie kijken op je televisie zonder een traditioneel televisie abonnement. Hetzelfde geldt voor apps van grote nieuwszenders, alle livestreams van Rio kan je via je telefoon naar je televisie streamen met de Chromecast.

Groot deel van Nederlanders kijkt nog traditioneel televisie

Ondanks de toenemende populariteit van video streaming-diensten en innovatieve apps blijven veel Nederlanders traditioneel televisie kijken via de reguliere televisie zenders van hun internet en TV pakket. Ruim 87% van de huishoudens beschikt over digitale televisie op één of meerdere toestellen. De meest populaire vorm van televisie ontvangst is via de kabel, ruim 53% van de consumenten kiest voor deze aansluiting. Slechts 15% geeft aan dat ze televisie kijken via de telefoonlijn.

Het is niet gek dat meer mensen kiezen voor kabel televisie, bij deze verbinding is het televisie signaal gescheiden van de internet verbinding. Bij internet en televisie via de telefoonlijn wordt de verbinding gedeeld. Dit houdt in dat je altijd een aantal Mbit/s aan internetsnelheid verliest als je tegelijkertijd gebruik maakt van het internet en je TV-ontvanger.

Wie nog interesse heeft om traditioneel televisie te kijken kan bij gebruik van televisie via de telefoonlijn het beste kiezen voor een hoge internetsnelheid. HD televisie gebruikt zo'n 8 Mbit/s van de internetsnelheid. Kijk je televisie via een glasvezel verbinding, dan ligt de stream van data rond de 13 Mbit/s. Een internetsnelheid van meer dan 50 Mbit/s is dus gewenst bij deze verbindingstypen. Een internet en TV pakket kun je online afsluiten bij een provider naar keus. Via een postcodecheck kun je achterhalen of je op jouw adres genoeg snelheid voor televisie via de telefoonlijn, of dat je beter voor kabel televisie kunt kiezen.