Al langer dan een jaar is Fox in onderhandeling met tv-aanbieders over Fox Sport 1. Fox van mening dat de sportzender als reguliere zender in de basispakketten van tv-aanbieders moet worden opgenomen. De aanbieder is hierbij verplicht om 2 euro per abonnee aan Fox te betalen. Onder aanvoering van KPN zijn de aanbieders een kort geding gestart vanwege de eis die Fox oplegt nu de contracten tussen Fox en de aanbieders verlengd worden.

Fox reageert verrast op het kort geding dat is aangespannen. Volgens het bedrijf is er geen sprake van discriminatie. Een woordvoerder van Fox geeft aan dat aan dat alle aanbieders hetzelfde voorstel krijgen. Ook zou ACM overal over geïnformeerd worden.

KPN niet akkoord

Op dit moment hebben klanten nog de keuze om de sportzenders van Fox Sports te bekijken en betalen de klanten die een uitgebreider aanbod willen extra per maand. Tv-aanbieder KPN wil niet akkoord gaan met het plan van Fox Sports. Volgens de aanbieder zullen alle klanten duurder uitkomen als de sportzender in het basispakket komt. KPN-topman Eelco Blok zegt tegen de NOS: "Fox stelt nieuwe eisen, waarbij wij dat model niet in het belang van onze klanten vinden. We hebben lang onderhandeld, zijn er niet uitgekomen en we willen nu dat de rechter een uitspraak doet."

Eind deze maand loopt het huidige contract dat KPN met Fox Sports heeft af. Voor de start van de competitie moet er een nieuwe overeenkomst zijn, anders kunnen KPN-klanten mogelijk geen voetbal kijken.

Vodafone gaat in op voorstel

Vodafone is wel akkoord gegaan met de eisen van Fox en maakte 26 juli bekend dat Fox Sports 1 in het basispakket is opgenomen. De prijzen van het pakket stijgen daardoor met 1,50 tot 2,50 euro. Het wordt verwacht dat de prijzen voor Vodafone Thuis hierdoor vanaf 1 augustus stijgen. Het huidige Fox Compleet pakket zal vanaf 1 augustus 12,50 euro per maand gaan kosten. Dit pakket kost momenteel 25 euro per maand exclusief korting.

Andere aanbieders

Ook de contracten van Tele2, Caiway, Delta en NLkabel lopen per eind juli af. De telecombedrijven hebben zich bij ACM gemeld met de hoop dat de voorstellen van Fox op deze manier bijgedraaid kunnen worden. Tele2 laat weten dat het de voorkeur geeft aan een à la carte-model, zoals ook staatssecretaris Dekker onlangs voorstelde. Op dit moment kijkt maar 4% van de tv-abonnees van Tele2 naar de Fox Sports-zenders. Volgens Tele2 is dit percentage veel te klein om het opnemen van één zender te verplichten.

Fox Sport verwacht de uitspraak van het kort geding aanstaande vrijdag, 29 juli. Het bedrijf wil zich niet uitlaten over de verwachtingen en eventuele vervolgstappen.