DSL staat al jaren lang bekend als de goedkoopste vorm van internet. KPN heeft de afgelopen tijd vele inspanningen verricht om deze techniek, die via de koperkabel geleverd wordt, te verbeteren. Het is hierdoor niet ondenkbaar dat DSL het kabel internet van Ziggo af gaat troeven op prijs/kwaliteitsverhouding.

Met de nieuwe Vplus technologie zullen internetsnelheden tot wel 400 Mbit/s gehaald kunnen worden via de telefoonlijn. KPN stelt dat zij de snelheid uiteindelijk zelfs kunnen opschroeven tot 1 Gbit/s.

Vplus technologie bij DSL internet in de praktijk

In Haarlem en Rotterdam vinden momenteel praktijktesten plaats in een aantal woonwijken om te zien hoe stabiel de Vplus technologie is. Om de verhoogde internetsnelheid te bereiken wordt het frequentiebereik in de koperkabels uitgebreid van 17 Mhz naar 35 Mhz. Via één enkele koperkabel stelt KPN dat de snelheid tot 200 Mbit/s down- en 30 Mbit/s up gaat. De uploadsnelheid is enigszins verrassend, aangezien deze snelheid met de huidige 100 Mbit/s abonnementen van KPN al behaald kan worden.

Internet provider KPN laat wel weten dat de snelheidswinst van de Vplus technologie af zal hangen van de afstand tussen de woning en de straatkast. Het lijkt er op dat Vplus wel hogere snelheden zal kunnen behalen, maar niet voor iedere woning het maximale zal kunnen bieden.

DSL blijft goedkoopste optie voor snel internet

De Vplus technologie is een doorbraak in de breedbandmarkt. Met relatief goedkope technieken kan snel internet worden aangeboden. Aangezien Ziggo zich momenteel in een fusie met Vodafone bevindt kan het zo zijn dat de uitrol van een nieuwe techniek zoals DOCSIS 3.1 uitgesteld wordt. DOCSIS is de afkorting voor Data over Cable Service Interface Specification, in het kort dus een techniek die kabel providers in staat stelt om informatie over een COAX-kabel te laten vervoeren. Met de nieuwe 3.1 techniek kunnen kabel providers zich voorbereiden op de groeiende vraag naar snellere internetverbindingen waarbij een hoge kwaliteit gewaarborgd is. Momenteel maakt Ziggo nog gebruik van DOCSIS 3.0 om kabel internet te leveren met snelheden tot 300 Mbit/s voor de consument. Bij de 3.1 techniek zouden snelheden tot 1 Gbit/s mogelijk moeten zijn.

Als we momenteel kijken naar het snelste DSL internet, dan zien we dat de capaciteit 100 Mbit/s is. Bij de kabel is dat maximaal 300 Mbit/s, maar tussen de twee typen internet zitten grote prijsverschillen. Tele2 biedt van alle providers in Nederland het voordeligste DSL internet met een hoge down- en uploadsnelheid aan. Hieronder is het verschil te zien tussen de kosten van DSL en kabel internet.

Internet providerSnelheidKosten
Tele2 - VDSL100 Mbit down - 30 Mbit upKosten 1ste jaar: € 292,-
Ziggo - Kabel150 Mbit down - 15 Mbit upKosten 1ste jaar: € 571,90

Hoewel VDSL al op veel plaatsen in Nederland beschikbaar is, kan je dit nog niet overal krijgen. Met je postcode kan je checken of het goedkoopste internet met een hoge snelheid beschikbaar is op je adres.

DSL moet reputatie opbouwen ten opzichte van glasvezel en kabel internet

Gezien de huidige prijsverschillen valt te verwachten dat DSL internet een dominante positie kan vergaren op de breedbandmarkt. Om dat doel te bereiken zal het echter wel populairder moeten worden dan glasvezel en kabel internet. Steeds meer mensen nemen namelijk een glasvezel abonnement omdat deze internet techniek een goede reputatie heeft, terwijl DSL nog te kampen heeft met reputatie schade die het gevolg is van ervaringen met de oude ADSL2+ techniek.

Bij ADSL2+ is het zo dat er een koperkabel direct vanuit de wijkcentrale naar de woning loopt. Veelal moet deze kabel een afstand overbruggen van meer dan 1,5 kilometer waardoor er snelheidsverlies optreedt. Consumenten met een 20 Mbit/s ADSL2+ abonnement ondervinden vaak problemen met de internetsnelheid en behalen vaak slechts de helft van de maximum snelheid. Bij VDSL en Vplus zullen deze problemen niet meer van toepassing zijn.