9.5 beoordeling Onze bezoekers beoordelen ons op Kiyoh gemiddeld met een 9.5! bezoekers over ons op kiyoh
416.886 mensen die per maand abonnementen bij ons vergelijken
adviezen per maand
Thuiswinkel We zijn partner van Thuiswinkel als onderdeel van Keuze.nl
partner sinds 2018

Wat is een internet dongel?

Een internet dongel is een accessoire waarmee je met een simkaart mobiel internet kan ontvangen op een computer, tablet of laptop.

Een internet dongel installeren heb je zo gedaan. Als je een internet dongel hebt, hoef je alleen nog een data only bundel erbij te nemen en dan kan je zorgeloos overal internetten. Je sluit de dongel aan op de USB-aansluiting van je laptop en vervolgens installeert de dongel zichzelf. Je hebt dan meteen verbinding met het netwerk van de gekozen provider.

USB-dongels worden alleen steeds minder aangeboden door providers. Om jou te helpen om toch onderweg op al je apparaten te kunnen internetten, hebben we hier 3 oplossingen voor je opgesteld. Je kunt hieronder ook verschillende internet dongels bekijken voor als je toch een internet dongel wil kopen.

Smartphone als internet dongel

Voordelen van een smartphone als internet dongel
  • Makkelijk op te zetten
  • Beschikbaar bij alle providers
  • 10GB abonnement al voor €12,50-, p.m.
Sim only vergelijken
Voordelen van een smartphone als internet dongel

Tegenwoordig is het meest voorkomende alternatief voor een internet dongel, je smartphone als dongel. Dit doe je door je telefoon in te stellen als een persoonlijke hotspot.

Een hotspot verbindt andere apparaten met het internet. Zo verbindt je met je smartphone bijvoorbeeld je laptop of tablet met het internet. Je hebt dus alleen een sim only abonnement nodig en kan daarna met je apparaat gemakkelijk verbinden met het internet.

Het mooie is ook dat als je op reis bent in een ander EU-land, je dezelfde tarieven betaalt. Dit noemen we "roam like at home".

 

Internet dongel met data only abonnement

Als je mobiel wilt internetten op je laptop of tablet, dan is een dongel met data only abonnement ook een handige optie.

Met behulp van een 4G/5G-dongel kun je gemakkelijk via je laptop of tablet verbinden met het internet. Je hoeft er alleen een data only abonnement bij te nemen om snel en veilig te kunnen internetten. Providers zoals T-Mobile en Vodafone hebben verschillende alleen data abonnementen die je zelf kan opstellen voor je laptop, tablet of simlockvrije telefoon. Als je alleen in de trein af en toe een mailtje moet beantwoorden, dan is een databundel tussen de 1GB en 5GB de meest voordelige optie.

Heb je onderweg met je laptop of tablet veel internet nodig? Dan kun je het beste voor een databundel tussen de 15GB en 20GB gaan. Lees hier meer over het bepalen van je databundel.

Voordelen internet dongel met data only abonnement
  • Makkelijk onderweg internet voor al je apparaten
  • Al een abonnement voor €17,50,-
  • Mobiel internet op laptop, tablet of simlockvrije telefoon
T-Mobile data sim only
Voordelen internet dongel met data only abonnement

Wifi-router als internet dongel gebruiken

Voordelen mifi-router
  • Handig voor huishoudens in gebieden met slechte verbindingen
  • Handig voor thuis en onderweg
  • Simpel om te installeren
Bekijk mobiele wifi routers

In Nederland zijn er bepaalde gebieden die geen toegang hebben tot een snelle internetverbinding. Om toch nog gebruik te kunnen maken van sneller internet, kun je een wifi-router met simkaart nemen.

Wifi-routers die kunnen verbinden met een mobiele netwerk worden ook wel Mifi-routers genoemd. Net zoals bij een tablet of laptop stop je de simkaart in de router om gebruik te kunnen maken van de 4G/5G-verbinding. Voordat je router met simkaart aanschaft is het verstandig om eerst te kijken hoe stabiel de mobiele verbinding is op je huidige locatie. Bij Coolblue zijn verschillende mifi-routers te koop waarmee je makkelijk en veilig verbinding kan maken met mobiel internet.

Wifi-router

Veelgestelde vragen

Hoe installeer ik een internet dongel?

Een internet dongel installeren is een simpele taak. Nadat je de simkaart in de internet dongel hebt geplaatst, hoef je alleen nog maar de dongel in de USB-poort van de laptop of tablet te doen. Je installeert daarna de software voor de internet dongel en kan dan gebruik maken van mobiel internet.

Hebben tablets een internet dongel nodig?

Bij tablets is het vaak mogelijk om direct de simkaart erin te plaatsen doordat deze beschikken over een ingebouwde simkaarthouder. In dit geval is een data only abonnement voldoende om aan te schaffen.
Sommige providers geven je bij een abonnement een gratis internet dongel mee. In dat geval, is het altijd handig om hier gebruik van te maken wanneer bijvoorbeeld thuis het internet voor je laptop of computer is uitgevallen.

Past mijn simkaart in een internet dongel?

De simkaart die in een internet dongel past is een Nano SIM. Wanneer je deze niet hebt is het altijd mogelijk om een universele adapter aan te schaffen waarin elke simkaart gebruikt kan worden.

Hoe maak ik wifi-hotspot maken met een gewone internet dongel?

Een wifi hotspot maken is heel eenvoudig op een laptop. Wanneer de internet dongel voor een internetverbinding zorgt is deze in Windows dusdanig aan te passen dat het een wifi-hotspot wordt.

Een wifi-hotspot maken is heel eenvoudig op een laptop. Wanneer de internet dongel voor een internetverbinding zorgt is deze in Windows dusdanig aan te passen dat het een wifi-hotspot wordt.

Voor laptops met Windows 7, 8 & 10
1. Wanneer verbinding is gemaakt met mobiel internet ga dan naar het configuratiescherm.
2. Open het Netwerkcentrum
3. Klik vervolgens op “Verbinding of netwerk instellen”
4. Selecteer de optie “Draadloos computer-tot-computer netwerk instellen” en klik op volgende. Mocht deze optie niet in beeld komen dan beschikt je laptop niet over de mogelijkheid tot het maken van een wifi hotspot.
5. Wanneer je op volgende geklikt hebt moet je informatie invullen voor de netwerknaam en beveiliging. De netwerknaam kun je bijvoorbeeld :”Gratis wifi hotspot” invullen. Bij de beveiliging kies je de optie WEP. Voer vervolgens een wachtwoord in zodat niet iedereen toegang heeft tot het netwerk.
6. Onderaan zie je een knop voor: ”Inschakelen van gedeelde internetverbinding”. Klik hierop om van je laptop een wifi hotspot te maken.
7. Let op dat het bereik van deze wifi-hotspot beperkt is tot ongeveer 10-15 meter!

Staat je vraag er niet tussen?
We beantwoorden zoveel mogelijk vragen op onze informatiepagina