9.5 beoordeling Onze bezoekers beoordelen ons op Kiyoh gemiddeld met een 9.5! bezoekers over ons op kiyoh
427.559 mensen die per maand abonnementen bij ons vergelijken
adviezen per maand
Thuiswinkel We zijn partner van Thuiswinkel als onderdeel van Keuze.nl
partner sinds 2018

Hoe werkt een internet dongel?

Een internet dongel is een klein USB-apparaatje waar een mobiele simkaart in gaat zodat je mobiel internet kan ontvangen op een tablet of laptop, overal waar je bent.

Een internet dongel gebruiken is supermakkelijk. Als je een internet dongel hebt aangeschaft, hoef je alleen nog een simkaart met data only bundel te regelen via een mobiele provider. De simkaart doe je vervolgens in de dongel. Je sluit de dongel daarna aan op de USB-aansluiting van je laptop, waarop je verbinding kunt maken met het Wifi-netwerk van de dongel. Je hebt dan meteen verbinding met het netwerk van de door jouw gekozen provider. Voor een tablet heb je geen losse internet dongel nodig, alleen een data only simkaart. Deze stop je direct in de simkaarthouder van de tablet.

Om jou te helpen onderweg op al je apparaten te kunnen internetten, hebben we op deze pagina 3 oplossingen voor je opgesteld. Heb je een laptop en nog geen dongel? Check dan meteen even het aanbod van internet dongels.

Smartphone hotspot als internet dongel

Voordelen van een smartphone als internet dongel
 • Makkelijkste te gebruiken
 • Beschikbaar bij alle providers
 • Onbeperkt data vanaf € 15,- p.m.
Sim only vergelijken
Voordelen van een smartphone als internet dongel

Tegenwoordig is het meest gebruikte alternatief voor een internet dongel, simpelweg je smartphone gebruiken als hotspot. Je gebruikt je telefoon zelf als dongel door deze in te stellen als persoonlijke hotspot. Je hoeft dan geen losse dongel te kopen en kunt je huidige simkaart met databundel gebruiken.

Een hotspot verbindt andere apparaten met het internet. Zo verbindt je met je smartphone bijvoorbeeld je laptop of tablet met het internet. Je hebt dan dus alleen een sim only abonnement nodig met voldoende data. Het mooie is ook dat als je op reis bent in een ander EU-land, je dezelfde data tarieven betaalt. Dit noemen we 'roam like at home'.

TIP: Wanneer je je telefoon als hotspot gebruikt en je doet dit redelijk vaak, dan is het slim om te kijken voor een onbeperkt data abonnement. Zo voorkom je dat je kosten buiten je databundel maakt en weet je zeker dat je zorgeloos online kunt. Dit kun je ook als maandelijks opzegbaar abonnement nemen. Handig als je niet weet hoe lang je het nodig hebt.

Internet dongel met data only abonnement

Als je overal (buiten) wil kunnen internetten op je laptop of tablet, dan is een dongel met data only abonnement de beste optie wanneer je niet standaard je mobiel bij je hebt.

Met behulp van een 4G/5G-dongel kun je gemakkelijk via je laptop of tablet verbinden met het internet. Je hoeft er alleen een data only abonnement bij te nemen om snel en veilig te kunnen internetten. Providers zoals Odido en Vodafone hebben verschillende data only abonnementen die ideaal zijn voor je laptop of tablet onderweg. Als je alleen in de trein af en toe een mailtje moet beantwoorden, dan is een databundel tussen de 1GB en 5GB de meest voordelige optie.

Heb je onderweg met je laptop of tablet veel internet nodig? Dan kun je het beste voor een databundel tussen de 15GB en 20GB gaan, of onbeperkt.

Voordelen internet dongel met data only abonnement
 • Handig als je niet altijd je telefoon bij je hebt
 • Ruime keuze aan databundels
 • Overal mobiel internet op je laptop of tablet
T-Mobile data sim only
Voordelen internet dongel met data only abonnement

Mifi-router als internet dongel

Voordelen mifi-router
 • Handig in gebieden met slechte verbindingen
 • Ideaal voor op de camping
 • Simpel om te installeren
Bekijk mobiele mifi routers

In Nederland zijn er bepaalde gebieden die geen toegang hebben tot een snelle internetverbinding. Niet alleen in sommige dorpen, maar ook op vakantieparken en campings ontbreekt meestal een goed Wifi-netwerk. Om toch gebruik te kunnen maken van snel internet, kun je in dat geval het beste een mifi-router met data only bundel nemen.

Mifi-routers zijn Wifi-routers waar een mobiele simkaart in gaat. Je stopt de simkaart in de router om gebruik te kunnen maken van het mobiele 4G/5G-netwerk van de provider. Bij Coolblue zijn verschillende goede mifi-routers te koop waarmee je makkelijk en veilig verbinding kan maken met mobiel internet.

Kom hier meer te weten over het regelen van een mifi-abonnement

Wifi-router

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een onbeperkt internet dongel?

Maak je zeer vaak gebruik van je internet dongel, dan kan het voordeliger zijn om een sim only onbeperkt internet abonnement te nemen, met onbeperkt data. Deze bundels werken ook gewoon in combinatie met een internet dongel op dezelfde manier als een beperkte data bundel.

Wel is het belangrijk om te weten dat wanneer je een onbeperkt internet dongel vooral in het buitenland gaat gebruiken, je te maken hebt met de Fair Use Policy van je provider.

In principe betekent dit dat je ongestoord van je onbeperkt internet dongel gebruik kunt maken bij een 'redelijk' gebruik. Online werken, mailen en streamen moet dus gewoon kunnen en is geen enkel probleem. Maar het kan geen kwaad om de policy van de provider door te nemen, om te weten waar de 'grens' ligt, bij excessief gebruik. Hierin zit verschil tussen mobiele providers.

Wat kost een internet dongel?

De prijs van een internet dongel loopt behoorlijk uiteen. Een internet dongel kost doorgaans tussen de € 20,- en de € 150,-, waarbij er duidelijke kwaliteitsverschillen zijn. De prijs van een dongel wordt voornamelijk bepaald door:

 • Het type netwerkondersteuning: 4G of ook 5G
 • Het type USB-poort aansluiting
 • Of deze zowel Windows als Mac ondersteunt
 • Of de dongel ook in het buitenland werkt
 • Welke frequentiebanden zijn gekoppeld (800 t/m 2600)

Naast de kosten voor de dongel zul je ook de data kosten erbij moeten rekenen van een sim only abonnement (of prepaid databundel) om 'm te gebruiken. Die kosten verschillen doorgaans tussen de € 4,- (voor een hele kleine databundel) en de € 30,- per maand (voor onbeperkt).

Past mijn simkaart in een internet dongel?

In de meeste internet dongels past maar één type simkaart, tegenwoordig is dat een Nano simkaart. Er zijn wel dongels waar ook een Micro simkaart in kan. Hier kun je op letten bij de aanschaf van een internet dongel.

Wanneer je een nieuwe simkaart ontvangt voor een data only abonnement kun je het juiste formaat simkaart uitdrukken en deze in de dongel plaatsen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een internet dongel?

Voordelen van een internet dongel:

 • Je hebt direct internet op je apparaat zonder
  vertraging
 • Je kunt overal internetten waar geen Wifi is
 • Klein apparaat, dus heel makkelijk mee te nemen
 • Beveiligde verbinding

Nadelen van een internet dongel:
 • Kan overbodig zijn: met een smartphone als hotspot kun je ook op je andere apparaten online
 • Niet alle dongels werken (even goed) buiten Nederland
 • Mobiel datagebruik via je smartphone als hotspot kan goedkoper zijn

Staat je vraag er niet tussen?
We beantwoorden zoveel mogelijk vragen op onze informatiepagina