Misschien heb jij dit type telefoon al op het oog. Steeds meer nieuwe smartphones op de markt zijn voorzien van dual sim. Wat is dit precies en hoe werkt het? Dat leggen we je uit.

Wat is dual sim?

De naam zegt het eigenlijk al. Met een dual sim telefoon gebruik je twee simkaarten in één telefoon. Handig voor wie bijvoorbeeld graag zakelijk en privé telefoongebruik wil scheiden, of vaak naar landen buiten de EU reist.

Naar dit type telefoon is steeds meer vraag. Dual sim smartphones brengen dan ook een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van een smartphone waar maar één simkaart in kan.

Een tijd geleden waren het nog maar enkele modellen die voorzien waren van dual sim. Tegenwoordig is het bijna gebruikelijk dat er in de nieuwste high-end smartphones twee simkaarten kunnen, neem bijvoorbeeld de merken Huawei en Samsung. Zo heb je met telefoon abonnementen vergelijken ook steeds meer keuze uit dual sim telefoons.

Waarom dual sim?

Een dual sim telefoon is vooral erg praktisch. Steeds meer mensen hebben twee of meer telefoonnummers, vaak voor zakelijk- en privé gebruik. In de regel loop je gauw met twee telefoons op zak als je twee telefoonnummers hebt, niet iedereen vindt dat even prettig. Met dual sim hoeft dat niet meer en gebruik je één telefoon.

En reis je bijvoorbeeld vaak naar landen buiten de EU? Ook dan biedt een dual sim telefoon een groot voordeel. Je stopt een lokale simkaart in je telefoon, naast je gewone simkaart, en voorkomt daarmee hoge data- en belkosten in het buitenland. Ook handig is dat je je normale simkaart kunt laten zitten en niet hoeft te wisselen.

Dual sim varianten

Om dual sim beter te begrijpen leggen we de verschillende varianten uit. Er zijn namelijk meerdere dual sim technieken. Wanneer je een telefoon met dual sim overweegt, maak je een keuze uit één van deze varianten.

Dual sim standby

De populairste dual sim telefoons zijn die met dual sim standby techniek. Hierbij stop je twee simkaarten in je telefoon en bent met allebei tegelijk verbonden met het mobiele netwerk. Je bent vervolgens op beide simkaarten actief op één antenne.

Word je gebeld op de ene simkaart, dan wordt de andere simkaart tijdelijk uitgeschakeld. Mocht je tegelijkertijd gebeld worden op je uitgeschakelde simkaart, dan verbindt deze automatisch door naar je andere simkaart, zodat je alsnog bereikbaar bent. De Samsung Galaxy Note 9 en de Huawei Mate 20 Pro zijn op dit moment populaire telefoons met dual sim standy technologie.

Dual sim actief

Dan zijn er ook smartphones met dual sim actief. Met deze techniek kun je twee simkaarten tegelijkertijd gebruiken en je telefoon heeft twee antennes in plaats van één. Dit heeft als voordeel dat je wisselgesprekken kunt voeren, handig als je vaak en veel gebeld wordt, of telefonisch veel moet schakelen. Een nadeel van dual sim actief is dat dit veel batterijvermogen kost vanwege de dubbele antenne. Je telefoon zal sneller leeg zijn.

Dual sim passief

Tot slot zijn er ook nog dual sim passief telefoons. Hierbij stop je twee simkaarten in je telefoon, maar moet je handmatig instellen welke simkaart op dat moment actief is. Kortom: beide simkaarten kunnen niet tegelijkertijd actief zijn. Dit kan uitkomst bieden voor wie dual sim met name gebruikt in het buitenland en dan alleen de lokale simkaart inschakelt en andersom. Deze techniek is minder populair voor zakelijk- en privé gebruik.

Ben je op zoek naar een smartphone met dual sim? Bekijk dan welke telefoon met abonnement je het beste kunt kiezen.