Eén van de belangrijkste vragen bij overstappen van internet abonnement is hoe het zit met het modem? Dat leggen we je hier uit.

Heb je een nieuw modem nodig als je wisselt van provider? En een router? Het is gelukkig allemaal niet zo ingewikkeld: je krijgt namelijk van je provider altijd een 2-in-1 kastje: een modem en router in één, zodat je met al je apparaten in huis draadloos kunt internetten. Het 2-1 modem hoort gewoon standaard bij je internet abonnement.

Het verschil tussen een modem en een router

Vaak worden de begrippen modem en router met elkaar verward. Hieronder leggen we je uit wat het verschil is tussen de apparaten.

Een modem is het belangrijkste apparaat. Een modem zet het signaal van je internet provider dat je huis binnenkomt via ADSL, kabel of glasvezel, om naar leesbare informatie voor je modem, zodat jij op het internet kunt surfen. Wil je meer weten over de typen internetverbindingen? Hier lees je meer over de verschillende type internetverbindingen.

De router zorgt er daarnaast voor dat je gebruik kan maken van internet op meerdere apparaten. Je router splitst als het ware het internetsignaal bij je thuis en verdeeld het over meerdere apparaten. Dit verdelen kan draadloos, maar ook met een ethernetkabel.

Zou je alleen een modem hebben, dan kun je maar op één apparaat internetten. Omdat dat tegenwoordig natuurlijk niet meer voldoende met alle smartphones, tablets en laptops in een gemiddeld huishouden, is een ingebouwde router in het modem de standaard.

Modem Router

Modem/ router in bruikleen

Je krijgt een modem/router in één altijd in bruikleen van je provider. Stap je over naar een andere provider? Dan krijg je dus een nieuw apparaat.

Het is ook mogelijk om een eigen modem/router te kopen, maar in principe zijn de standaard apparaten van de internet providers goed genoeg en voldoen aan de technische eisen van je provider. Zo weten jij en je provider zeker dat je met de bijgeleverde modem/router een moeiteloze internetverbinding hebt.

Mocht je nou thuis een hele grote oppervlakte hebben, over meerdere verdiepingen met veel plafonds en muren, dan is het soms verstandig een extra router te kopen. Maar veel providers leveren voor een beter Wifi-signaal ook zelf oplossingen, zoals een Wifi-versterker.

Internet vergelijken

Ben je niet tevreden met je huidige internetsnelheid of op zoek naar stabieler internet? Begin dan met internet vergelijken en vind een nieuwe provider die beter bij je wensen past.