Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis.

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet. En terecht als je het ons vraagt, want het is het snelste internet dat je kunt krijgen.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een flinterdunne vezel die gemaakt is van een speciaal soort glas. Met behulp van laserlicht wordt data razendsnel door de glasvezelkabel heen en weer verzonden. Dit type internet is vele malen sneller dan kabel- of (A)DSL internet. Dit geeft een hoop online plezier en een zorgeloze internet ervaring. Wat jammer is, is dat glasvezel nog lang niet overal in Nederland beschikbaar is. Is het op jouw adres wel beschikbaar, dan behoor je tot de happy few. Doe daarom de glasvezel check om te zien of jij dit type internet al op jouw adres kunt krijgen.

Een glasvezel modem

Heb je een glasvezel abonnement besteld, dan krijg je een glasvezel modem in bruikleen bij je abonnement. Dit is een speciaal soort modem dat het signaal dat via de glasvezelverbinding je huis binnenkomt omzet in leesbare data voor al je apparaten thuis. Het glasvezel modem is ook uitgerust met een router: een modem/router in één, zodat je overal in huis draadloos internet hebt.

Anders dan het kabel- en (A)DSL modem, wordt een glasvezel modem bijna altijd in de meterkast geplaatst, omdat daar in veel gevallen de glasvezelaansluiting in de meeste huizen zit.

Installatie van de glasvezel modem

Het glasvezel modem dat bij je abonnement hoort wordt naar je opgestuurd voordat de datum van je nieuwe abonnement in gaat. Je kunt kiezen of de installatie zelf wilt doen, als je hier handig mee bent.

Installatie door een monteur

Maar omdat internet providers goede kwaliteit internet willen leveren en niet iedereen bekend is met de modernste glasvezel aansluitingen in de meterkast, willen providers de drempel om over te stappen zo laag mogelijk willen houden. Daarom kun jij als klant bij vrijwel iedere provider om gratis installatie van je glasvezel modem vragen. Dit hoort gewoon bij de service van je provider. In een enkel geval rekent een provider wel monteurskosten.

Zie jij op tegen het zelf installeren van je glasvezel modem of kun je dit op voorhand niet zelf doen? Maak dan een monteurafspraak met je provider. Deze stuurt een monteur langs op de afgesproken datum die de installatie piekfijn bij thuis in orde maakt.

Je krijgt meteen een Wifi check, om te zien of je overal goed bereik hebt en je glasvezel verbinding naar behoren werkt. Dit is wel zo handig. Zo heb jij er geen omkijken naar en weet je zeker dat je modem vakkundig door een professionele monteur wordt aangesloten.

Zelf installeren

Sluit je de modem liever zelf aan? En wil je niet hoeven wachten op een monteur? Dat kan natuurlijk ook. Met de stap-voor-stap handleiding bij je installatiepakket gaat je glasvezel modem installeren in veel gevallen zonder problemen. Mocht je er alsnog niet uitkomen, neem dan contact op met je provider voor een monteurafspraak.

Glasvezel vergelijken

Wil jij ook het snelste internet in huis halen? Begin dan met glasvezel vergelijken op jouw adres met behulp van de postcodecheck.