Om thuis glasvezel internet te krijgen heb je een glasvezel aansluiting in huis nodig. Hoe weet je of jouw woning al voorzien is van een glasvezelaansluiting?

Glasvezel internet wordt op steeds meer plekken in Nederland uitgerold. Een positieve ontwikkeling, want glasvezel internet heeft veel voordelen.

Om er een paar te noemen: zo is glasvezel vele malen sneller dan een (A)DSL- of kabelverbinding, met een gelijke upload- en downloadsnelheid. En het is stabieler en levert hogere kwaliteit. Dit is interessant als je bijvoorbeeld de beste kwaliteit interactieve tv wil kijken.

Kan ik al glasvezel krijgen?

Nog niet overal in Nederland is een glasvezel aangelegd. Omdat het een ontzettend kostbare operatie is om glasvezel uit te rollen, wordt het glasvezelnetwerk in overleg tussen gemeenten en glasvezelaanleggers bepaald. Wanneer er voldoende aanvraag is onder de inwoners, zal vervolgens wijk voor wijk aangesloten worden op glasvezel internet.

Hoe weet je of je je kunt aanmelden voor glasvezel in jouw gemeente? Bewoners van een betreffende wijk waar plannen zijn gemaakt worden altijd ruim van te voren ingelicht. Als jij nog niets van je gemeente hebt gehoord, dan kan het zijn dat je gemeente nog niets heeft geregeld, of dat je inmiddels al glasvezel hebt. Doe daarom de glasvezel check om te kijken of jij al glasvezel op jouw adres kunt afsluiten.

Glasvezelaansluiting bij jou thuis

Als glasvezel internet op jouw adres beschikbaar is, heb je een glasvezel aansluiting thuis nodig om daadwerkelijk glasvezel internet te kunnen ontvangen. Hoe weet je of je al een glasvezelaansluiting thuis hebt?

Meestal zit het glasvezel aansluitpunt in de meterkast. Vaak heeft het kastje een oranje kleur. Omdat de meterkast de plaats is waar vrijwel altijd de aansluiting zit, is dat ook de locatie waar het glasvezel modem wordt geplaatst. Zit jouw aansluitpunt niet in de meterkast? Dan zit het op een andere locatie. In dat geval gaat het meestal om een wit kastje.

Glasvezelaansluiting aanvragen

Heb je geen glasvezelaansluiting thuis? Dan kun je deze aanvragen. Wanneer je postcodegebied nog niet is aangesloten op glasvezel, dan zul je nog even geduld moeten hebben. Je woning kan pas aangesloten worden als jouw wijk is aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Nieuwbouwwoning en glasvezelaansluiting

Wanneer je een nieuwe woning aan het bouwen bent, dan is het handig om deze gelijk te voorzien van een aansluiting voor glasvezel. Je kunt glasvezel internet tegelijk aanvragen met andere aansluitingen die in je woning moeten komen, zoals elektriciteit, gas, water en nutsvoorzieningen. Hiervoor is een nationaal online portaal beschikbaar: www.mijnaansluiting.nl. Hier vraag je gemakkelijk glasvezel- en overige aansluitingen voor je nieuwbouwwoning aan.

Vergelijk glasvezel abonnementen

Ben jij één van de gelukkigen die al glasvezel kan afnemen en heb je een glasvezelaansluiting thuis? Ga dan meteen glasvezel vergelijken. Veel internet providers leveren naast (A)DSL- en kabel internet ook supersnelle glasvezel abonnementen. Zo surf jij binnenkort razendsnel via glasvezel.