Dat internet provider Ziggo bezig is met het ontwikkelen van de DOCSIS 3.1 techniek voor kabelinternet is al enkele jaren bekend. De uitrol hiervan is echter al meerdere malen uitgesteld. In eerste instantie zou Ziggo deze nieuwe techniek eind 2015 lanceren, inmiddels staat de invoering gepland voor 2020. DOCSIS 3.1 wordt het eerst in Utrecht uitgerold, daarna volgt de rest van Nederland.Toch is DOCSIS 3.1 zeker het wachten waard, de nieuwe techniek kan een revolutie voortbrengen op de vaste breedbandmarkt. Dankzij de technologie kan Ziggo mogelijk een symmetrische down- en uploadsnelheid gaan aanbieden zoals dat nu al mogelijk is met glasvezel internet. De verwachting is wel dat dit pas na 2020 zal gebeuren. Tot die tijd zullen Ziggo klanten het moeten doen met een mogelijke snelheidsverhoging tot 1 Gbit/s. Momenteel maakt Ziggo nog gebruik van DOCSIS 3.0.  Hiermee kunnen consumenten snelheden tot 400 Mbit/s bereiken.

Wat is DOCSIS 3.1?

DOCSIS 3.1 is een techniek om data te versturen via het kabelnetwerk. Met deze nieuwe standaard kunnen snelheden tot 10 Gbit/s download en 2 Gbit/s upload worden gerealiseerd. Het frequentiespectrum wordt uitgebreid naar 1,2 GHz en later zelfs tot 1,7GHz. Hoe meer Ghz hoe meer data verstuurd kan worden en hoe sneller dit gaat via het netwerk.

Symmetrisch down- en uploaden met kabelinternet

De kracht van glasvezel internet zit hem momenteel in het feit dat deze techniek een even hoge down- en uploadsnelheid aan kan bieden. Deze nieuwe techniek is echter beperkt beschikbaar in Nederland. Met hogere internetsnelheden via de kabel kan Ziggo een grote slag slaan in de concurrentie met glasvezelaanbieders. Uiteindelijk zal het met DOCSIS 3.1 namelijk mogelijk zijn om, net als met glasvezel internet, een symmetrische down- en uploadsnelheid aan te bieden. Het voordeel van kabelinternet zal dan zijn dat het netwerk landelijk dekkend is, terwijl dit met glasvezel niet het geval is.De symmetrische snelheden via kabelinternet worden behaald door het gehele spectrum te gebruiken voor downloaden en uploaden. Momenteel is het spectrum verdeeld tussen download en upload. Doordat DOCSIS 3.1 veel hogere maximale downloadsnelheden aan kan bieden, zou Ziggo ervoor kunnen kiezen om de maximale downloadsnelheid te verlagen om vervolgens de snelheden symmetrisch te maken. Hierdoor zal een directe concurrent van glasvezel internet ontstaan.Huidige verdeling van down- en uploadsnelheid op het spectrumVerdeling down- en uploadsnelheid kabel spectrumToekomstige verdeling down- en uploadsnelheid op het spectrumDOCSIS 3.1 full duplex verdeling

Bron afbeeldingen: CableLabs

“Wanneer de Gigabits daadwerkelijk beschikbaar komen, dat bepalen onze klanten.”
Ziggo stelt dat zijn netwerk klaar is voor de toekomst en dat zij in kan spelen op de behoefte van de consument. Als we naar de theorie van de technieken kijken is dit zeker waar. Het is echter nog de vraag of de gigant op de kabelmarkt noodzaak ziet om de hogere snelheden uit te rollen. Volgens Ziggo zitten consumenten nu nog niet te wachten op hogere snelheden dan 300 Mbit/s. Dit is een opvallende redenering, aangezien de uploadsnelheid via kabelinternet nog te wensen over laat in vergelijking met een 100 Mbit/s VDSL2 abonnement. Hierbij is de uploadsnelheid 30 Mbit/s terwijl de uploadsnelheid van Ziggo bij een 200 Mbit/s abonnement slechts op 20 Mbit/s ligt.

Ziggo kan nieuwe technieken goedkoop uitrollen

Het voordeel dat Ziggo heeft is dat het kabelnetwerk overal in Nederland al is aangelegd. Om verbeteringen aan te brengen hoeft de kabelprovider veelal alleen te investeren in protocollen en apparatuur. Klanten van Ziggo hebben dus niet meer nodig dan een nieuw modem of een software update om gebruik te kunnen maken van de nieuwe technieken.

Glasvezel blijft vooralsnog de beste internet techniek

Aangezien de symmetrische snelheden bij Ziggo nog op zich laten wachten tot na 2020 is het zeker aan te raden om tot die tijd te kiezen voor glasvezel. Op deze website met glasvezel aanbiedingen kun je controleren of er glasvezel beschikbaar is op je adres en wat de actuele kortingsacties zijn. Met een symmetrische internetsnelheid tot 500 Mbit/s is glasvezel voorlopig nog koning van de breedbandmarkt wat kwaliteit en snelheid betreft.