Het bleef gistermiddag even spannend rondom de onderhandelingen tussen KPN en Fox Sports over de doorgifte van de zenders van Fox. De bedrijven zijn al ruim anderhalf jaar in gesprek over de voorwaarden. Aan het eind van de middag zijn de partijen alsnog tot overeenstemming gekomen en legden ’s avonds een verklaring af. Het kanaal van FOX Sports zal niet worden opgenomen in het basispakket van de aanbieder.

De kwestie die tussen de twee bedrijven speelde, stond in het teken van de vergoeding voor doorgifte die Fox Sports vroeg aan KPN. De zender vroeg een prijs gebaseerd op het totale aantal tv-abonnees van KPN, in plaats van het aantal klanten dat nu betaalt voor de sportkanalen. Volgens KPN zou dit leiden tot hogere kosten die aan de klanten zouden moeten worden doorberekend. Om deze reden spande KPN een kort geding aan tegen de zender, in de hoop een akkoord te kunnen bereiken met Fox vóór de verlenging van het contract op 1 augustus.


Zenders op zwart

In het sportkatern van De Telegraaf meldde Fox gisteren dat KPN vanaf 18.00 uur de Fox-kanalen niet meer zou mogen doorgeven, mits er voor die tijd overeenstemming werd bereikt. Voor KPN-klanten had dat betekend dat zij vanaf dat moment geen eredivisiewedstrijden, ander voetbal en andere sporten meer konden bekijken. Het beeld zou letterlijk op zwart gaan. Vrijdagavond stuurde Fox KPN een nieuw voorstel. Volgens directeur Frank Rutten van Fox Sports was dit een goed financieel voorstel. Hij verklaarde: 'We zijn al anderhalf jaar met KPN in gesprek over de voorwaarden voor verlenging van het contract. Dat is op 1 augustus verlopen. Wij vonden het goed dat KPN Fox Sports nog doorgaf zonder overeenkomst, maar daar komt vanavond een eind aan'.


Tevredenheid over nieuw akkoord

Het akkoord dat gisteravond is bereikt, heeft als uitgangspunt dat klanten van KPN die graag live-eredivisie wedstrijden van FOX Sports willen kijken dit kunnen blijven doen tegen betere voorwaarden. Volgens een verklaring op de website van KPN handhaaft de telecomaanbieder het huidige model van distributie van de betaalzender en heeft het meer flexibiliteit gekregen om voetbal voor een bredere groep liefhebbers tegen een lagere prijs toegankelijk te maken. FOX Sports wordt daarbij niet opgenomen in het basispakket van KPN. Meer details over de overeenkomst zijn nog niet bekend gemaakt. Ook is het niet duidelijk of andere partijen die geen contract meer hebben met FOX Sports (zoals Delta Kabel, SKV, Tele 2 en Caiway) al tot overeenstemming zijn gekomen.