Afgelopen week is de 3 miljoenste glasvezelaansluiting gelegd. Reden voor een feestje volgens NLConnect, de branchevereniging voor breedband. Eigenlijk helemaal geen reden voor een feestje want de afgelopen jaren was de uitbreiding van het aantal glasvezelaansluitingen flink gestagneerd. Zo leken Reggiefiber (KPN) en consorten er helemaal geen zin in te hebben om het glasvezel netwerk uit te breiden.

Afgelopen week is de 3 miljoenste glasvezelaansluiting gelegd. Reden voor een feestje volgens NLConnect, de branchevereniging voor breedband. Eigenlijk helemaal geen reden voor een feestje want de afgelopen jaren was de uitbreiding van het aantal glasvezelaansluitingen flink gestagneerd. Zo leken Reggiefiber (KPN) en consorten er helemaal geen zin in te hebben om het glasvezel netwerk uit te breiden. Nu lijkt er na een paar jaar van weinig nieuwe aansluitingen toch weer groei in te komen. Een positieve ontwikkeling, want glasvezel internet wordt steeds populairder.

Glasvezelaansluitingen thuis

Wanneer we praten over glasvezelaansluitingen, gaat het over een internet aansluiting daadwerkelijk tot in je huis. De technische term hiervoor is fiber to the home (FTTH).

In veel gemeenten ligt in meerdere wijken al een groot glasvezelnetwerk, met kabels tot aan de straatkasten. Maar het laatste stuk van de straatkast naar je woning bestaat in veel gevallen nog uit koperen kabels. Om ook dit laatste stukje te vervangen voor glasvezelkabels, is erg duur.

Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom onder andere Reggefiber (KPN) de groei van het aantal glasvezelaansluitingen heeft gestagneerd. KPN zag er destijds meer in om te investeren in het eigen kopernetwerk door de stabiliteit van het DSL internet te verbeteren. Een andere factor die meespeelde was de nieuwe regeling rondom de ‘opruimplicht’ van het kopernetwerk, waardoor het KPN nog meer geld zou kosten om niet te verder te investeren in het verbeteren van het kopernetwerk, maar zich volledig te storten op uitbreiding van het aantal glasvezelaansluitingen.

KPN versus Ziggo

Nu lijkt er toch een ommekeer plaats te hebben gevonden en is KPN zich meer gaan focussen op de aanleg van glasvezel. De koerswijziging lijkt een antwoord te zijn van KPN op Ziggo, die enorm grote stappen maakt met het technisch opwaarderen van kabel internet.

Het is met kabel internet in de nabije toekomst ook mogelijk om even hoge maximale snelheden te behalen als met glasvezel internet , en de stabiliteit van kabel internet wordt verder verbeterd. Op dit moment ligt de maximale snelheid van kabel internet nog iets lager dan glasvezel, maar dat is verwaarloosbaar. Het belangrijkste is dat zowel kabel- als glasvezel internet een stuk sneller en stabieler is dan DSL internet.

Welk type internet moet ik kiezen?

Is glasvezel internet nou de enige manier om snel internet te krijgen? Nee zeker niet. Zoals gezegd is kabel internet ook behoorlijk snel en ligt niet ver achter op glasvezel internet. Welk type internet, en welke snelheid je kunt kiezen ligt voornamelijk aan je verbruik en de mogelijkheden die er zijn op jouw adres.

Nog lang niet overal ligt glasvezel, maar ook is het op sommige adressen niet mogelijk om kabel internet of snel DSL internet te ontvangen. Doe daarom altijd een postcodecheck wanneer je gaat internet vergelijken. Je ziet daarmee de volledige beschikbaarheid van providers op jouw adres.

Heb je daarnaast bijvoorbeeld een groot huishouden waar tegelijkertijd Fortnite wordt gespeeld, en er op twee laptops Netflix wordt gestreamd, of intensief thuis wordt gewerkt ? Dan raden we je zeker aan om te kiezen voor kabel- of glasvezel internet met minimaal 100 Mb/s. Gebruik je het internet alleen om wat te surfen en te e-mailen, dan kun je met een 20 Mb/s DSL internet abonnement uit de voeten.

Vind je het tot lastig kiezen? Gebruik onze keuzehulp om een gratis passend advies te krijgen voor jouw woonsituatie.