Google heeft zijn eerste twee eigen smartphones op de markt gebracht. De Google Pixel en de Google Pixel XL werden gisteren tijdens een presentatie van het bedrijf in San Francisco aangekondigd. Er waren al veel geruchten over de nieuwe smartphones van Google, dus de komst ervan was geen grote verrassing. De nieuwe modellen zijn de opvolger van de Nexus-lijn en worden als Google-telefoon uitgebracht, niet onder naam van een andere fabrikant.

Specificaties Pixel en Pixel XL

De Pixel smartphone verschijnt in twee modellen en drie verschillende kleuren. Het schermformaat maakt het verschil tussen de twee modellen. Zo heeft de Pixel een 5-inch groot Full HD OLED scherm, en de Pixel XL een formaat van 5,5 inch met QHD OLED. De Google Pixel is hierdoor wat lichter en heeft ook een kleinere accu (2.770 mAh voor de Google Pixel tegenover 3.450 mAh voor de Google Pixel XL). De sterke batterij van de Google Pixel en Pixel XL kan binnen 15 minuten worden opgeladen tot 7 uur aan accuduur. Beide modellen krijgen een Snapdragon 821-processor en beschikken over een werkgeheugen van 4GB. Men kan hierbij kiezen voor een opslaggeheugen van tussen de 32 en 128GB.


Hoge camerakwaliteit

De smartphones zijn uitgerust met een 12-megapixelcamera aan de achterzijde en een 8-megapixel frontcamera. De HDR+ camera op de toestellen heeft een 8.9 gekregen van DxOMark, en is daarmee de beste smartphonecamera tot nu toe. De modellen beschikken daarnaast aan de achterkant over een vingerafdruksensor.


Besturingssysteem

De Google Pixel draait op Android 7.1 Nougat, een besturingssysteem dat als een van de voordelen heeft dat je de smartphone kunt updaten terwijl je hem in gebruik hebt. Er wordt namelijk aparte opslagruimte gereserveerd voor het updaten. Een ander voordeel is dat gebruikers hun data, zoals foto’s en video’s, onbeperkt op kunnen slaan in de cloud.
Vanaf gisteren konden de Google Pixel en Pixel XL al voorbesteld worden in onder andere de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Australië. In het najaar verschijnen ze in deze landen op de markt. De prijs in euro’s is nog onbekend, maar in dollars is de Pixel verkrijgbaar vanaf 649 dollar.