Sinds begin oktober is bekend geworden dat HBO stopt met het leveren van haar diensten in Nederland. Enkele providers in Nederland bieden echter nog steeds HBO aan bij alles in 1 abonnementen. De vraag is echter of dit mag.

HBO Nederland stopt

HBO Nederland zal per 1 januari stoppen in Nederland. Hierdoor zal HBO niet meer beschikbaar zijn voor consumenten in Nederland. Ongeveer 300.000 consumenten maken gebruik van HBO in Nederland, een groot deel hiervan maakt er gebruik van bij een abonnement van Ziggo. Momenteel is Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, alleen eigenaar van de zendrechten van HBO in Nederland. Hoewel HBO Nederland stopt, kunnen Ziggo klanten waarschijnlijk gebruik blijven maken van de dienst omdat het bedrijf aan een vervangende dienst werkt.

Providers die gestopt zijn met aanbieden van HBO

Enkele telecomproviders zijn gestopt na het aanbieden van alles in 1 pakketten met gratis HBO. Eerder bood Online gratis HBO voor 12 maanden aan bij een alles in 1 abonnement van de provider. Deze aanbieding is sinds het nieuws over HBO niet meer beschikbaar. Ook een kleine regionale online TV dienst heeft bekend gemaakt HBO niet meer aan te bieden.

Hoewel het nieuws bekend is bij de verschillende providers blijven enkele een HBO pakket nog aanbieden bij contracten met een looptijd van 1 jaar. Zo biedt KPN het nog bij het duurste alles in 1 abonnement, Telfort biedt gratis HBO aan als je gebruik maakt van quadplay. De internet provider Fiber biedt ook HBO gratis aan bij het duurste alles in 1 pakket van de provider.

Compensatie voor vroegtijdig stoppen HBO

Een aantal consumenten is uiteraard overgestapt omdat een provider gratis HBO aanbiedt bij het alles in 1 abonnement. Volgens het Juridisch Loket zou een provider altijd een aanbieding moeten aanbieden wat ze kunnen waarmaken. Consumenten die nu dus overstappen naar internet providers zoals KPN, Telfort en Fiber zouden HBO moeten ontvangen. De jurist vertelde ook dat zodra de service niet geboden kan worden de provider een vergoeding moet aanbieden. Deze vergoeding kan meerdere vormen hebben, zo kan de provider een gelijkmatige service gaan aanbieden, een geld vergoeding bieden of dat je het contract kan laten ontbinden.

"KPN is in overleg met HBO"

Bij navraag aan de providers meldt KPN 'in overleg te zijn met HBO', het is echter niet zeker of KPN een regeling met HBO Nederland kan treffen. Ziggo vermeldt dat het voor 1 december komt met informatie over HBO of een vervangende dienst daarvan. Wil je zekerheid over een aanbieding bij je alles in 1 abonnement dan kan je ervoor kiezen om pakketten te vergelijken. Door gebruik te maken van een vergelijkingswebsite kan je een goedkoop internet abonnement afsluiten.