Ben jij op zoek naar een nieuw internet pakket? Er zijn meerdere providers, pakketten en dus ook prijzen waar je uit kunt kiezen. Waarop baseert een internet provider haar prijzen eigenlijk? Wij leggen het uit, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van een nieuw internet pakket.

Internet providers

Over het algemeen zijn er verschillen in de prijzen die internet providers hanteren. Wij hebben de internet providers ingedeeld op Premium, Prijsvechters of de providers die daar precies tussenin zitten. KPN, Ziggo en XS4ALL zijn over het algemeen duurder, maar leveren vaak ook completere pakketten, extra’s en goede service. Bij Tele2 en NLE betaal je een scherpe prijs voor jouw internet pakket. Met Telfort is er altijd combivoordeel mogelijk.

Opbouw kosten internet pakket

  • Soort pakket: Alleen internet, Internet en TV of Alles in 1
  • Type internetverbinding
  • Uitbreidmogelijkheden pakket
  • Kortingen


Alleen internet, Internet en TV of Alles in 1 pakket

Er zijn drie mogelijkheden voor een internet pakket: Alleen internet, Internet en TV en Alles in 1 pakket. In principe is Alleen internet goedkoper dan Internet en TV of een Alles in 1 pakket. De prijzen van een Alleen internet pakket starten bij €25,- per maand en kan oplopen tot ongeveer €63,- per maand.

Wil je naast internet ook nog televisie in je pakket? Dan neem je een Internet en TV pakket. Je kunt internet en televisie al vanaf €33,- per maand ontvangen. Wil je razendsnel internet, veel zenders en extra's dan betaal je natuurlijk meer per maand.

Met een Alles in 1 pakket heb je zowel internet, televisie als vaste telefonie. Je bent goedkoper uit als je het bij dezelfde provider afneemt. Dit is voordeliger omdat er vaak korting wordt gegeven of je extra dienst(en) bij krijgt. Zo krijg je bij een Alles in 1 pakket van T-Mobile gratis FOX Sports 1 Eredivisie. Alles in 1 kun je vanaf €35,- per maand ontvangen.

Type internetverbinding en snelheid

Zoals bekend zit er tussen de pakketten veel verschil in de prijs. Dit heeft voor een groot deel ook te maken met het type internetverbinding en de snelheid die je wilt ontvangen. Er zijn drie type verbindingen: (A)DSL, kabel en glasvezel. ADSL gaat tot 200Mb/s, kabel kan tot 400 Mb/s leveren en met glasvezel kan er een snelheid van 750Mb/s worden gehaald, zowel met down- als uploaden. Het is verstandig om na te gaan hoeveel Mb/s jij nodig hebt om goed te kunnen internetten. Weet jij niet precies hoeveel jij nodig hebt? Met onze keuzehulp kom je daar binnen no time achter!

(A)DSL is de oudste én goedkoopste type internetverbinding. Kabel wordt door alleen Ziggo landelijk geleverd en is zeker bij hogere snelheden prijzig. Met glasvezel kun je de hoogste snelheden halen,in sommige gevallen is het goedkoper dan kabel. Glasvezel is nog niet overal leverbaar. Doe daarom de postcodecheck om te zien welk type internet wordt geleverd op jouw adres.

Uitbreidmogelijkheden pakket

Wil jij graag extra zenders ontvangen of interactieve TV? Dan kun je dat vaak aan het standaard pakket toevoegen. Zo kun je bij veel internet providers kiezen voor bijvoorbeeld FOX Sports in je tv-pakket.In onze vergelijker zie je welke extra mogelijkheden er bij een pakket bij zitten.

Kortingen

Internet providers bieden regelmatig kortingen aan. Vaak wordt er een korting gegeven waarbij je voor een aantal maanden minder per maand betaalt. Zo betaal je bij Tele2 nu voor een Internet en TV pakket zes maanden lang €26,- in plaats van €33,-.

Overzicht kosten internet provider

ProviderDownload snelheid (Mb/s)Upload snelheid (Mb/s)TV zendersPrijs per maandBestellen
Tele220234€33,00Bestellen
Online.nl1003081€45,00Bestellen
Budget Alles in 11001070€44,00Bestellen
Ziggo25579€41,50Bestellen
T-Mobile505066€45,00Bestellen
Oxxio505080€43,95Bestellen
KPN505078€52,50Bestellen
Caiway757572€49,50Bestellen
XS4ALL20261€56,00Bestellen

De prijzen in de bovenstaande tabel zijn op basis van het goedkoopste pakket bij Internet en TV.