KPN is al enige tijd bezig met het verbeteren van haar kopernetwerk, hiermee leveren zij diensten zoals VDSL internet. Onlangs is de snelheid van dit type internet fors gestegen door de nieuwe VDSL vectoring techniek.

De vraag naar sneller internet blijft ieder jaar weer toenemen. Om aan deze vraag te voldoen, heeft KPN fors geïnvesteerd in zijn kopernetwerk. De vectoring techniek is een van de investeringen die nodig is om een hogere bandbreedte via de VDSL lijn aan te kunnen bieden. Een andere investering van KPN, is bijvoorbeeld de G.INP techniek. Deze techniek zorgt voor een lagere delay, hogere bandbreedte en een betere doorvoer van signalen. G.INP zal een goede ondersteuning zijn voor de nieuwe VDSL vectoring techniek.

De vectoring techniek

De vectoring techniek voor VDSL, is een signaalverwerkingstechniek die de ruis tussen koperen aderparen binnen 1 kabel kan compenseren. De ruis zorgt voor een verminderde internetsnelheid, met vectoring wordt dit dus tegengewerkt waardoor je meer internetsnelheid binnen haalt. Hierdoor kan KPN een internetsnelheid van 100 Mbit/s behalen. Wel heeft degene die VDSL ontvangt, met de vectoring techniek, een modem nodig die de IT-U vectoring techniek ondersteunt.

VDSL vectoring techniek in werkingBron: KPN WholeSale

Het is hiermee zelfs mogelijk om snelheden te behalen van 200 Mbit/s via de VDSL vectoring techniek. Dit komt voornamelijk doordat, op sommige plaatsen in Nederland, een tweede koperkabel naar de huishoudens lopen. Deze wordt in eerste instantie gebruikt als een back-up lijn voor het geval de andere kabel stuk gaat. Echter kan KPN de twee kabels nu gaan combineren en dus 200 Mbit/s VDSL internet aanbieden. Het combineren van de twee kabels wordt ook wel "pair bonding" genoemd.

Welke providers nog meer gaan profiteren van vectoring

Providers zoals Vodafone en Tele2 kunnen gebruik gaan maken van de nieuwe vectoring techniek, mitst ze een deal kunnen sluiten met KPN. Provider Tele2 heeft inmiddels al een deal kunnen sluiten met KPN. Zij kunnen, gedurende een periode van 7 jaar, hogere internetsnelheden tot wel 100 Mbit/s aan gaan bieden via VDSL. Vodafone zal snel in onderhandeling met KPN moeten treden als het niet achter wilt lopen op de concurrentie.

Buiten Tele2 wist ook internet provider Online een deal te sluiten met KPN. Zij verwachten, al binnen zeer korte tijd, de nieuwe snelheid aan hun klanten te kunnen bieden. Niet alleen zal de hogere internetsnelheid geïntroduceerd worden, maar wordt daarbij een betere kwaliteit interactieve TV verwacht. Voor beide internet providers is het nog niet bekend wanneer ze de nieuwe vectoring techniek toepassen en aan kunnen gaan bieden aan hun klanten.

"Tele2 en Online krijgen toegang tot 100 Mbit/s VDSL"

Vooralsnog blijft KPN druk bezig met het ombouwen van zijn straatkasten met de actieve apparatuur voor de vectoring techniek. Op basis van gunstige topologie zal KPN locaties en gebieden uitkiezen om up te graden. Adressen in het buitengebied krijgen voorlopig nog geen beschikking over de nieuwe VDSL vectoring techniek. Als je wilt checken wat de maximaal haalbare internetsnelheid is op je adres van KPN, dan kun je een snelheidstest voor de actuele snelheid uitvoeren.