Sinds afgelopen week kunnen klanten van de Rabobank, die ook klant zijn bij KPN of KPN-dochters Simyo en Telfort gebruikmaken van contactloos betalen via hun smartphone. Dit mobiel betalen werkt via een NFC simkaart in combinatie met de Rabo Wallet-app. Momenteel is het alleen geschikt voor Android-toestellen. Klanten die deze manier van betalen willen gebruiken, moeten minimaal 16 jaar zijn. iPhone gebruikers kunnen op dit moment nog niet contactloos betalen via een bank. De NFC chip van Apple werkt alleen met Apple Pay.

Hoe het contactloos betalen met de Rabo wallet werkt

Om contactloos te kunnen betalen via de smartphone, is een simkaart nodig met ingebouwde NFC chip. Deze simkaarten worden sinds begin dit jaar standaard geleverd aan klanten van KPN, Simyo en Telfort. Door de bankgegevens aan de Rabo Wallet-app toe te voegen, kan de klant de smartphone gebruiken om te betalen. Dit werkt vervolgens net als bij de pinpas met NFC chip, door het toestel bij het pinapparaat te houden. Gebruikers hoeven de app niet te openen om te betalen, wel moet de telefoon uit de slaapstand gehaald worden.

Kiezen voor betalen met provider of met toestel

De Rabobank is niet de eerste bank die door middel van de NFC chip klanten via hun smartphone laat betalen. ING is al langer bezig met deze manier van betalen. Dit werkt via de ING-app in combinatie met de NFC chip die in de smartphone zit. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker niet afhankelijk is van een mobiele provider zoals dat bij de Rabobank wel het geval is. Het nadeel is wel dat het toestel een eigen NFC chip moet hebben en dat het toestel aan moet staan om te kunnen betalen. Dit is met een NFC simkaart niet nodig. Daarmee kan ook betaald worden als de telefoon uitstaat.

De toekomst van de NFC modules

Kortgeleden hield de Rabobank een pilot waarbij de smartphone gebruikt kon worden als OV-chipkaart. Nu kan er ook betaald worden via de smartphone. Hierdoor zullen pasjes in de toekomst mogelijk vervangen worden door NFC chips in telefoons. Het is nog niet bekend of in de toekomst ook andere providers gaan samenwerken met de Rabobank om betalen via de NFC simkaart aan te bieden.