KPN heeft het aantal zenders van de tv-dienst Play die in HD-kwaliteit te zien zijn, uitgebreid naar 21. De zenders zijn vanaf afgelopen donderdag in hogere beeldkwaliteit beschikbaar gekomen via KPN Play. De telecomprovider heeft ook laten weten dat het HD-aanbod zich de komende maanden nog verder zal uitbreiden.

Van SD naar HD

Binnen het Play-pakket zijn 26 zenders opgenomen, 21 daarvan zijn nu in hogere beeldkwaliteit te bekijken. De dienst ontwikkelt zich snel, vanaf april werden er nog maar veertien kanalen in HD-kwaliteit aangeboden. Voorafgaand aan deze upgrade werden de programma’s op deze kanalen in SD-kwaliteit uitgezonden. Bij de introductie van de HD-zenders maakte KPN bekend een adaptieve bitrate op basis van bandbreedte te hanteren. De resolutie die wordt geboden is 1920x1080 pixels met een bitrate van 7,2 Mbit/s als de gebruiker via wifi verbinding maakt. Zodra de internetverbinding mobiel wordt gebruikt, wordt de kwaliteit verlaagd naar maximaal 768x432 pixels om gebruikers niet op kosten te jagen door een hoog dataverbruik. De adaptieve bitrate zorgt voor automatisch terugschalen als er onvoldoende bandbreedte is.

Game of Thrones in HD

Het was voornamelijk de wens van gebruikers die Play op een laptop of via Chromecast of Airplay op een tv gebruikten, waardoor KPN besloot het aanbod uit te breiden. Verschillende On Demand programma’s die nu beschikbaar zijn in HD, zijn onder meer de hitseries Game of Thrones (seizoen 6), The Night Of, Vice Principals en Ballers. Het is nog niet bekend welke zeven zenders een kwaliteitsupgrade hebben ontvangen. Tot nu toe waren NPO 1, 2 en 3, alle RTL-zenders, Veronica, Comedy Central en Discovery in hogere kwaliteit te bekijken.

TV op smartphone en tablet

In november 2015 werd de online tv-dienst van KPN geïntroduceerd. Als eerste Nederlandse provider speelde KPN hiermee in op de moderne manier van tv kijken. Steeds meer mensen kijken namelijk tv via hun smartphone, tablet of bijvoorbeeld Chromecast. KPN heeft voor Play-gebruikers zelfs een handige app voor iOS en Android, waarmee zij overal in Nederland op hun tablet, smartphone en laptop toegang hebben tot de dienst. Play-klanten kunnen daarnaast gebruik maken van premium content van HBO en meer dan 350 films en series uit het On Demand aanbod. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid programma’s terug te kijken die ze opgenomen of gemist hebben. Een Play-abonnement kost tijdelijk 11,99 per maand en kan per maand opgezegd worden.