Netflix werd ongeveer tweeënhalf jaar geleden in Nederland geïntroduceerd, in maart 2013. Onlangs kondigde KPN aan Netflix te gaan aanbieden als onderdeel van haar interactieve TV pakket. Klanten betalen zelf voor Netflix, maar KPN is daarmee wel de eerste provider die Netflix integreert in het interactieve TV menu.

Netflix bij TV providers

Netflix heeft momenteel 1,3 miljoen abonnees, zo bleek vorige maand uit een artikel van de Volkskrant. Dat komt neer op ongeveer 17 procent van alle huishoudens. KPN wil het daarom voor haar klanten nog eenvoudiger maken om Netflix te kijken, door de dienst aan te bieden via Interactieve TV. Daarmee volgt KPN een trend in het kijkgedrag van de Nederlandse TV kijker. Netflix is een voorbeeld van zogenaamde over-the-top-TV(OTT TV): de levering van video en media diensten via internet zonder tussenkomst van een provider. Volgens een rapport van PwC zal de traditionele manier van TV kijken de komende jaren gaan dalen en vervangen worden door OTT TV. TV kijken zal dus in toenemende mate via platforms als Netflix gaan plaatsvinden en TV providers spelen daarop in.Uit gesprekken met TV providers blijkt dat de concurrenten van KPN vooralsnog niet van plan zijn Netflix te gaan aanbieden. Ziggo geeft aan dat ze waarschijnlijk geen Netflix gaan aanbieden in de nabije toekomst. Wel stelt Ziggo met MyPrime een dienst aan te bieden die vergelijkbaar is met Netflix. Tele2 en Online geven aan geen indicatie te hebben dat in de toekomst Netflix zal worden aangeboden als onderdeel van hun interactieve TV pakketten. Vodafone zegt eveneens geen Netflix te gaan aanbieden. Voor klanten van KPN en KPN dochters Telfort en XS4ALL wordt Netflix wel onderdeel van het interactieve TV pakket. Met de inloggegevens van hun eigen Netflix abonnement kunnen klanten dan inloggen in het interactieve TV menu van hun provider.

Netflix en andere interactieve TV pakketten bij TV providers

In het onderstaande overzicht is voor alle populaire TV pakketten te zien door welke TV providers deze worden aangeboden. Hierbij zijn alle TV pakketten voor sport, films en series meegenomen. Behalve het huidige aanbod is in de tabel ook te zien dat KPN, Telfort en XS4ALL binnenkort Netflix gaan aanbieden.
HBOFOX SportsFilm1Sport1Live VoetbalNetflixVideoland Unlimited
KPN
binnenkort beschikbaar
Online
Tele2
Telfort
binnenkort beschikbaar
T-Mobile
XS4ALL
binnenkort beschikbaar
Ziggo

Netflix eind 2015 beschikbaar

Nu Netflix beschikbaar komt bij KPN, Telfort en XS4ALL is het natuurlijk interessant om te weten wanneer de dienst geleverd gaat worden. KPN geeft aan dat Netflix eind 2015 zal worden aangeboden via interactieve TV. Telfort kan geen exact moment aangeven maar spreekt over begin 2016 als het gaat om de beschikbaarheid van Netflix voor klanten. XS4ALL geeft als enige een concrete tijdsindicatie, de provider zegt Netflix in november 2015 te gaan aanbieden. Bij KPN en Telfort zal Netflix voor alle klanten tegelijk worden aangeboden. XS4ALL geeft aan dat de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht het eerst gebruik kunnen gaan maken van Netflix.

KPN biedt het meest uitgebreide interactieve TV pakket

Het interactieve TV pakket met de meeste TV zenders wordt aangeboden door KPN, de provider biedt alle populaire zenders uit de vergelijking aan. XS4ALL, Tele2 en Ziggo bieden ook een redelijk ruim pakket met extra TV zenders aan. Alle providers bieden standaard HBO en FOX Sports aan bij hun interactieve TV pakket. Aan het eind van het jaar bieden KPN en Telfort Netflix aan bij een TV abonnement, bij XS4ALL zal Netflix in november 2015 worden aangeboden.[Update 4-8-2017] Momenteel is het mogelijk om via KPN Netflix in 4K te bekijken! Het enige wat je nodig hebt is een alles in 1 abonnement van KPN vanaf 100 Mbit/s DSL. Hierbij krijg je twee 4K tv-ontvangers bij en een Experia box. Het abonnement is normaal € 70,- per maand, maar de eerste zes maanden krijg je nu € 20,- per maand korting!Bronnen: Customer Talk, De VolkskrantDit artikel is mede tot stand gekomen door gesprekken met TV providers.