Vanaf 6 juni 2016 biedt provider T-Mobile een nieuwe onbeperkte internetbundel aan als onderdeel van het Stel samen & Stel Bij abonnement. In principe is dit abonnement al onbeperkt maar wordt, als de databundel op is, de internetsnelheid naar beneden geschroefd tot 64 Kbps. Bij de nieuwe toe te voegen bundel, Oneindig Online, is dat niet het geval. Wel is het zo dat de videokwaliteit lager wordt boven een bepaald verbruik.

Wat het nieuwe abonnement de gebruiker biedt

De nieuwe Oneindig Online bundel met onbeperkt internet kost 90 euro per maand. Hiermee kunnen klanten overal gebruik maken van internet op hoge snelheid, zonder datastop, snelheidsbeperking of extra kosten. De bundel is tevens geschikt voor "tethering", het delen van internet via laptop, tablet of smartphone. Hier zit wel een datalimiet op. Er kan maximaal 20 GB per maand gebruikt worden om data te delen via tethering. Wie in het buitenland gebruik wil maken van de bundel, kan de EU roamingbundel van 2GB per maand aanzetten, die bij Oneindig Online inbegrepen zit.

Onbeperkt maar lagere videokwaliteit

Met beperkingen op tetheren en roaming, is de bundel dus niet in alle opzichten oneindig. Ook is de videokwaliteit verlaagd naar 480p. In Nederland geldt de wet op netneutraliteit. In die wet staat dat al het internetverkeer gelijk behandeld moet worden. Toch kan T-Mobile bepalen om de videokwaliteit te beperken met als reden dat het niet de bedoeling is dat door veelvuldig kijken naar videomateriaal op hoge kwaliteit het netwerk overbelast en verstopt raakt. T-Mobile kan wel door de Autoriteit Consument en Markt gecontroleerd worden. De toezichthouder kan bepalen of het daadwerkelijk nodig is dat de videokwaliteit beperkt wordt. Blijkt dit niet het geval, dan kan T-Mobile worden teruggefloten.

Concurreren met andere providers

T-Mobile is niet de enige en eerste die komt met een bundel om overal onbeperkt te kunnen internetten. Vodafone en KPN bieden dit ook aan. KPN heeft het Zorgeloos Premium Plus-abonnement, met 20 GB aan internet en roaming van 1GB. Bellen, sms'en en roaming is geldig in de EU, de verenigde staten van Amerika en Canada. Vodafone klanten kunnen kiezen voor het Black-abonnement, waarmee binnen Nederland voor 25GB aan internet gebruikt kan worden en de klant 2GB mag gebruiken aan roaming.

De Oneindig Online bundel is in eerste instantie alleen beschikbaar voor particulieren, in de zomer van 2016 zal er ook een versie komen voor zakelijke klanten.