Vodafone heeft een eigen speedtest gelanceerd voor elke internetverbinding, waarmee iedereen via smartphone, tablet of computer, de daadwerkelijke internetsnelheid van zijn of haar connectie kan testen. Het voordeel van de deze speedtest is dat er geen applicatie voor nodig is. De speedtest kan gewoon via de internetbrowser worden uitgevoerd.

Meer dan alleen een promotie voor Vodafone

Consumenten gebruiken steeds meer apparaten die verbonden zijn met het internet. Hierdoor moet ook de bandbreedte gedeeld worden via meerdere apparaten. Iemand die naar televisieprogramma's kijkt in HD kwaliteit gebruikt minimaal 10 Mbps van de aanwezige bandbreedte. Als een ander persoon ook via online streaming diensten content gaat bekijken, komt daar nog eens 10 tot 15 Mbps bij. Met het resultaat van de speedtest kan de consument bepalen wat de benodigde internetsnelheid is.

Wat de speedtest oplevert aan informatie

Vodafone wil door middel van vier situaties consumenten zelf laten bepalen wat voor een internetsnelheid het best bij hen past. Zo heeft eenpersoons huishouden, waarbij wat wordt gesurft op het internet, genoeg aan minimaal 10 Mbps. Een huishouden bestaande uit 3-6 personen, waarbij veel wordt geïnternet en er veel naar streaming- en HD televisie gekeken wordt, wordt aangeraden om voor minimaal 100 Mbps te kiezen. via een postcode check, kunnen geïnteresseerden direct kunnen kijken welke snelheden bij hen beschikbaar zijn.

Het uitvoeren van de speedtest, kan een goede meting geven van de maximale up- en downloadsnelheid. Hierdoor kan ook bekeken worden of de aanwezige internetverbinding voldoet aan de eisen en verwachtingen van de gebruiker. De test is ook handig om te kijken of de verbinding geschikt is voor wat de doelen zijn van de internetverbinding. Vodafone geeft tevens aan dat de snelheid in de praktijk meestal iets lager is dan hoe deze in het abonnement vermeld staat.

Hoe de speedtest werkt

Het gemak van deze speedtest, ten opzichte van andere speedtests zoals de test van Ziggo, is dat er geen aparte applicatie voor gedownload hoeft te worden voor smartphone of tablet. De test kan met 1 knop gestart kan worden. De speedtest checkt hoe snel er een verbinding ontstaat en verstuurd vervolgens een aantal datapakketjes. Hiervan wordt de up- en downloadsnelheid gemeten. Aan de hand van de verzamelde data, verschijnt er een uitkomst.

Voor een optimale test wordt aanbevolen om gebruik te maken van een verbinding via een UTP kabel, niets anders aan applicaties en webpagina's open te hebben staan en het liefst te zorgen dat geen andere apparaten gebruik maken van het internet.