Het gebruik van internet via de smartphone, zal vanaf nu tot en met 2020 flink stijgen. Uit eigen onderzoek van Cisco Systems blijkt dat het wereldwijde IP-verkeer 22 procent zal gaan stijgen. Hiermee komt het totale aantal internetgebruikers in 2020 uit op 4,1 miljard. Dit betekent dat er de komende vier jaar ruim 1 miljard nieuwe internetgebruikers bij zullen komen.

Vooral grote stijging van dataverkeer via mobiele en draadloze apparaten

Een groot deel van de groei is te danken aan het stijgende gebruik van apparaten zoals smartphones en tablets. Een ander deel van de stijging komt van m2m aansluitingen. Deze machine to machine communicatie komt tot stand door het draadloos uitwisselen van informatie tussen machines en apparaten. M2m wordt onder andere gebruikt voor mobiele pin-en betaal apparaten en verlichting- en verwarmingsapparatuur die op afstand bediend kunnen worden. Verder is er de steeds groter wordende uitrol van The internet of things, dit zorgt ook voor een grote stijging in het dataverkeer.

Een wereldwijde transformatie van de digitale wereld

Deze veranderingen en stijgingen in het wereldwijde IP-verkeer en de daarmee gepaard gaande gebondenheid aan netwerken, zorgen er ook voor dat er iets gedaan moet worden aan de beveiliging van netwerken. Het gaat dan vooral om de toekomstige dreigingen van DDoS aanvallen die netwerken kunnen platleggen. Dit kan veel ellende veroorzaken voor providers, bedrijven en consumenten. Hiervoor heeft Cisco samen met Arbor Networks een analyse laten maken waarbij naar voren komt dat DDoS aanvallen 10 procent van al het landelijk internetverkeer kunnen platleggen. De kosten van dergelijke aanvallen kunnen oplopen tot 17 miljoen.

Grote verspreiding van persoonlijke mobiele devices

Consumenten zullen ook meer gebruik gaan maken van persoonlijke draadloze en mobiele apparaten. Waar consumenten nu gemiddeld 2,2 apparaten gebruiken, zal dit stijgen naar 3.4 in het jaar 2020. In de komende 5 jaar zullen IP-netwerken een capaciteit moeten creƫren waarmee zo'n 10 miljard nieuwe apparaten ondersteund moeten worden, zowel via vaste als mobiele verbindingen.