Tijdens de Dag van de Digitale Radio die gisteren in Hilversum plaatsvond, hebben de landelijke commerciële radiozenders bekendgemaakt dat het DAB+ netwerk zal worden uitgebreid. De dekking wordt vergroot en ook binnenshuis zal de ontvangst flink verbeteren. Voor eind 2016 moet het netwerk van de radiozenders zijn verbeterd.

Uitbreiding van het netwerk

De landelijke commerciële radiozenders, verenigd in de Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR), hebben gezamenlijk een plan opgesteld om de dekking van DAB+ (Digital Audio Broadcasting) te verbeteren. Door meer zendmasten te plaatsen, worden de DAB+ netwerken meer en meer geschikt voor digitale DAB+ radio's binnenshuis. Het plan dat gisteren is gepresenteerd, kondigt aan dat de outdoordekking wordt vergroot van 95 naar 97 procent en de dekking binnenshuis zelfs van 40 naar 65 procent verbeterd wordt. Daarnaast worden de uitzendvermogens van een groot aantal steunzenders verhoogd en worden er nieuwe steunzenders in gebruik genomen. Het is belangrijk voor de commerciële zenders om het netwerk uit te breiden, omdat dit een van de voorwaarden is op basis waarvan hun vergunningen verlengd worden.

De commerciële radiostations beginnen vanaf 8 juni 2016 met een uitrol om een landelijke dekking te realiseren van het DAB+ netwerk. Publieke radiozenders hebben al eerder hun netwerk digitaal uitgerold in heel Nederland. Het luisteren naar digitale radio wordt de nieuwe norm. Daarbij hoort ook het luisteren van radio via online bronnen. Op veel digitale apparaten wordt nu al via DAB+ naar digitale radio geluisterd.

DAB+ om overal radio te kunnen luisteren

DAB+ is een Europees systeem dat sinds eind jaren ‘80 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt, als alternatief voor analoge radiosignalen. In Nederland werd DAB+ in 2013 mogelijk door een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de negen landelijke commerciële radiovergunninghouders (VH11C), het Ministerie van Economische Zaken en de sinds 17 juli 2015 actieve Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS). Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, meer gemak, digitale geluidskwaliteit en in bijna heel Nederland gratis ontvangst van radiostations. Om digitale radio-uitzendingen te kunnen ontvangen heb je wel een digitale DAB+ radio nodig.

DAB+ is vooral bekend voor gebruik buitenshuis. Het verder uitrollen van het digitale netwerk zorgt er ook voor dat de ontvangst binnenhuis een stuk beter zal zijn. De eerste "Digital Radio-app" is een feit. De app kan schakelen tussen DAB+, WiFi en 3G/4G. Hiermee kunnen ruim 60 radio stations ontvangen worden op een smartphone. Momenteel is de LG Stylus 2 DAB+ wereldwijd de eerste smartphone die gebruik kan maken van de applicatie voor het luisteren naar digitale radio. Dit dankzij de DAB+-chip die ingebouwd zit in het toestel.

Het vooruitzicht van digitale radio

Binnen Europa is een grote opmars bezig wat betreft de digitalisering van radio. In Nederland is deze trend ook gaande. Analoge FM-radio ontvangst via de ether zal verdwijnen en opgevolgd worden door DAB+. De toekomst van digitaal radio luisteren is digitale hybride ontvangst. Dit is een combinatie van DAB+, 4G en Wifi. Hiermee kan vervolgens op smartphones geluisterd worden naar gepersonaliseerde radio. In Nederland worden steeds meer radio's verkocht. In het afgelopen jaar steeg volgens het GfK de verkoop met ruim 70 procent. Er komen ook steeds meer auto's die standaard voorzien zijn van een ingebouwde DAB+ radio. In de toekomst is het dus mogelijk om overal te luisteren naar radiozenders zonder van frequentie te hoeven wisselen of naar ruis en gekraak te luisteren zoals bij de FM band het geval was.