Een nieuw mobiel abonnement is vaak een leuk moment. Een nieuw mobiel nummer krijgen is daarentegen niet altijd handig. Vaak wil je gewoon je huidige nummer kunnen meenemen wanneer je overstapt van mobiele provider. Gelukkig kan dat! We leggen je uit wat je moet doen.

Nummerbehoud mobiel aanvragen

Een mobiel telefoonnummer is natuurlijk heel persoonlijk. Vaak heb je al jaren hetzelfde mobiele nummer dat vertrouwd voelt en dat iedereen in je kring bovendien kent. Dan is het wel zo makkelijk en prettig als je dit nummer kunt behouden wanneer je overstapt van mobiel abonnement.

Het fijne is dan ook dat of je nou overstapt van prepaid, sim only of een telefoon abonnement, je altijd nummerbehoud kunt aanvragen bij mobiele providers.

Hoe vraag je nummerbehoud aan? Heel simpel. Op het moment dat je je keuze hebt gemaakt voor een sim only abonnement of telefoon abonnement ga je via de link bij de aanbieding (in de vergelijker) naar de website van de mobiele provider.

Stappenplan nummerbehoud aanvragen

  1. Vul het online aanvraagformulier in voor je nieuwe abonnement en geef aan dat je je huidige nummer wilt behouden. Meestal hoef je alleen maar de optie aan te vinken: ‘Ik wil mijn huidige 06-nummer behouden’ , en vul de rest van het aanvraagformulier in.
  2. Je nieuwe mobiele provider gaat er vervolgens samen met je huidige provider voor zorgen dat je nieuwe contract wordt geregeld en met nummerbehoud. Hier hoef je zelf dus verder niets voor te doen.
  3. Je nummerbehoud gaat in op de dag dat je nieuwe mobiele abonnement ingaat. Hiervan wordt je op de hoogte gesteld door je nieuwe provider en je krijgt een sms’je op de dag zelf wanneer je nummer wordt overgezet.

Vanaf wanneer kun je nummerbehoud voor mobiel aanvragen?

Stap je van prepaid over op sim only, of een telefoon abonnement? Dan kun je meteen nummerbehoud aanvragen. Maar heb je op dit moment een sim only of een telefoonabonnement, en wil je overstappen naar een andere provider? Dan kun je niet te vroeg nummerbehoud aanvragen.

Je nieuwe provider houdt er rekening mee wanneer je kosteloos nummerbehoud kunt aanvragen en houdt daarmee rekening met de einddatum van je huidige contract én de opzegtermijn van één maand. Want ligt de einddatum van je huidige contract nog te ver in de toekomst, dan kun je (nog) geen nummerbehoud aanvragen. Nummerbehoud aanvragen is namelijk hetzelfde als je contract opzeggen. Zeg je te vroeg op omdat je je mobiele nummer al eerder wilt gebruiken voor een nieuw abonnement, dan zul je daarmee je contract moeten afkopen.

Zorg er daarom voor dat je pas nummerbehoud aanvraagt vóór de einddatum van je contract, binnen de daarvoor gestelde termijn van je nieuwe provider. Nummerbehoud kun je in ieder geval aanvragen vanaf het moment dat de opzegtermijn van je huidige contract in gaat. Dit is bijna altijd één maand voor de einddatum van je contract wanneer je hebt opgezegd. Maar er zijn providers bij wie het al wél eerder kan. Soms al enkele maanden van tevoren. Daarom hebben we van alle providers in kaart gebracht per wanneer jij nummerbehoud aan kunt vragen, rekening houdende met de einddatum van je huidige contract.

Mobiele providerNummerbehoud aanvragen vanafKosten nummerbehoud
KPN60 dagen voor einddatumGratis
Tele2120 dagen voor einddatumGratis
T-Mobile120 dagen voor einddatumGratis
Simpel120 dagen voor einddatumGratis
Simyo60 dagen voor einddatumGratis
Hollandsnieuwe90 datum voor einddatumGratis
Ben90 dagen voor einddatumGratis
Vodafone120 dagen voor einddatumGratis
Lebara60 dagen voor einddatumGratis
Robin60 dagen voor einddatumGratis

Is nummerbehoud aanvragen gratis?

Nummerbehoud aanvragen mag maximaal €10,- kosten. Deze kosten betaal je aan je nieuwe provider. Toch bieden providers het tegenwoordig allemaal als gratis dienst aan.

Wanneer gaat nummerbehoud in?

Je nummerbehoud gaat pas in op het moment dat je huidige contract stopt. Je krijgt altijd een sms’je van je nieuwe provider wanneer je huidige nummer wordt overgezet. Je nummer wordt altijd overgezet op een werkdag tussen 08:30 en 18:00. Let er tot slot op dat het nummer niet geblokkeerd is op de dag van overzetting.